Αφυπηρετεί πρόωρα και στέλνει βαρυσήμαντα μηνύματα ο Νίκος Κυριακίδης

Μετά από μια πολύχρονη και αδιαμφισβήτητα άκρως επιτυχημένη πορεία στον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών, ο Νίκος Κυριακίδης, επικεφαλής των χρηματοοικονομικών συμβουλευτικών υπηρεσιών, καθώς και του γραφείου Λεμεσού της Deloitte Κύπρου, αφυπηρετεί από τον οίκο πρόωρα.

Ο κ. Κυριακίδης με την απόφασή του αυτή ολοκληρώνει μια μεγάλη καριέρα στους μεγαλύτερους ελεγκτικούς οίκους, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, υπηρετώντας από θέσεις κλειδιά για 41 ολόκληρα χρόνια.

Τα τελευταία 21 χρόνια ο κ. Κυριακίδης κατείχε στην Deloitte Κύπρου, όπως έχει προαναφερθεί, τη θέση του επικεφαλής των χρηματοοικονομικών συμβουλευτικών υπηρεσιών, καθώς και του γραφείου της Λεμεσού. Αρμοδιότητες, τις οποίες ανέλαβε από την πρώτη μέρα ένταξής του στον ελεγκτικό και συμβουλευτικό οίκο.

Ο κ. Κυριακίδης δήλωσε στο InBusinessNews ότι αισθάνεται ότι διαθέτει αρκετά αποθέματα ενέργειας και ότι θα συνεχίσει να είναι δραστηριοποιημένος, προσφέροντας στα κοινά και στον επιχειρηματικό κόσμο της Κύπρου.

Ο Νίκος Κυριακίδης ηγήθηκε μεγάλων και σημαντικών έργων που αφορούν την κυπριακή οικονομία, μεταξύ των οποίων, συγχωνεύσεις και εξαγορές, αναδιοργανώσεις ομίλων εταιρειών, αξιολόγηση της κεφαλαιακής επάρκειας των συστημικών κυπριακών τραπεζών, αξιολογήσεις χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ έχει επίσης εκπονήσει μελέτες για προσέλκυση επενδυτών και χρηματοδότηση μεγαλεπήβολων έργων, ανάμεσά τους λιμάνια και μαρίνες, γήπεδα γκολφ, ξενοδοχεία, μεγάλα κτηριακά συγκροτήματα και πάρκα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Παράλληλα, διαδραμάτισε αξιοσημείωτο ρόλο στις διάφορες πρωτοβουλίες για προώθηση της Κύπρου στο εξωτερικό ως αξιόπιστο διεθνές επιχειρηματικό κέντρο και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, δράσεις τις οποίες αναγνώρισε το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, με αποτέλεσμα το 2019 να του απονεμηθεί ο τιμητικός τίτλος «KEBE Ambassador».

Η αλληλουχία κρίσεων και το ορόσημο στην καριέρα του

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο κ. Κυριακίδης ανέφερε ότι τα 15 τελευταία χρόνια, αποτελούν ορόσημο στην καριέρα του, καθώς, όπως είπε, ήταν χρόνια προκλήσεων, κρίσεων και αναταραχών.

Συγκεκριμένα, στην επαγγελματική του πορεία κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια αλληλουχία κρίσεων, όπως η χρηματοοικονομική κρίση που άρχισε το 2008, η κρίση της πανδημίας, καθώς και η πιο πρόσφατη κρίση, που προκύπτει λόγω των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία. Μια κρίση που επέφερε αλυσιδωτά προβλήματα, όπως πληθωριστικές πιέσεις και κυρώσεις, οι οποίες πλήττουν σοβαρά τις επαγγελματικές υπηρεσίες και τις επερχόμενες ξένες επενδύσεις στην Κύπρο.

«Ήταν μια περίοδος δύσκολη για το επάγγελμα στην Κύπρο, ειδικότερα από το 2010 και μετέπειτα. Το 2013 το τραπεζικό σύστημα της χώρας και η κυπριακή οικονομία γενικότερα πέρασε μεγάλη οικονομική κρίση και μετά ανάκαμψε. Στις αρχές του 2020 ήρθε η κρίση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τα τελευταία δύο χρόνια προκύπτουν θέματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι κυρώσεις πλήττουν σοβαρά τον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών, την ανάπτυξη νέων έργων, αλλά και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και επιχειρηματιών από το εξωτερικό που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο ως βάση για τις διεθνείς τους δραστηριότητες, υπέδειξε ο κ. Κυριακίδης.

Το μήνυμά του προς τις επαγγελματικές υπηρεσίες της Κύπρου

Σχολιάζοντας περαιτέρω το θέμα των κυρώσεων, ο Νίκος Κυριακίδης έστειλε το δικό του μήνυμα στον κλάδο των επαγγελματικών υπηρεσιών της Κύπρου, αλλά και στην κυβέρνηση.

«Θα πρέπει οι Κύπριοι επαγγελματίες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να συμμορφώνονται και να μην δέχονται συμβιβασμούς στον επαγγελματισμό τους και στην εξάσκηση της κρίσης τους. Η δε κυβέρνηση θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες της και τις πιέσεις προς ξένα κέντρα αποφάσεων αναφορικά με το θέμα των κυρώσεων, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο, να καταστεί γνωστό ποιοι επιχειρηματίες και επαγγελματίες επηρεάζονται και ποιοι όχι και να δοθεί ένα τέλος στην αβεβαιότητα.

Θα πρέπει να πάψει δηλαδή να υπάρχει αυτό το σύννεφο της αβεβαιότητας που αιωρείται πάνω από την Κύπρο, το οποίο εκτός από τις επαγγελματικές υπηρεσίες, επηρεάζει και τους Κύπριους επιχειρηματίες, που έχουν σχέδια για νέες επενδύσεις.

Την ίδια ώρα, αυτή η αβεβαιότητα καθυστερεί ή αποτρέπει τις αποφάσεις ξένων επιχειρηματιών που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο, καθώς και ξένες επενδύσεις, οι οποίες συνεισφέρουν σημαντικά στην βιωσιμότητα της κυπριακής οικονομίας», υπογράμμισε ο κ. Κυριακίδης στο InBusinessNews. Πρόσθεσε επίσης ότι χωρίς να δικαιολογείται οποιοσδήποτε εφησυχασμός, οι πρόσφατες ανακοινώσεις αναφορικά με τις κυρώσεις αποτελούν θετική εξέλιξη.

Παρόλα αυτά, ο Νίκος Κυριακίδης έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας, τονίζοντας ότι, με συντονισμένη σοβαρή προσπάθεια των Κύπριων επιχειρηματιών και επαγγελματιών, των εποπτικών αρχών και της νέας κυβέρνησης, όπως η Κύπρος ξεπέρασε τις προηγούμενες κρίσεις, θα την ξεπεράσει και αυτήν.

Συν τοις άλλοις, υπέδειξε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί σοβαρή και έντονη προσπάθεια για προώθηση της Κύπρου στο εξωτερικό, ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο και ως κέντρο παροχής υπηρεσιών, και πως ταυτόχρονα θα πρέπει μέσω συλλογικής προσπάθειας της κυβέρνησης και του ιδιωτικού τομέα, να αποκατασταθεί το όνομα και η αξιοπιστία της χώρας μας στο εξωτερικό, και να αποσυνδεθεί από τα σκάνδαλα.

Νέες ξένες επενδύσεις και οι τομείς που θα πρέπει να επικεντρωθούμε

Ο κ. Κυριακίδης αναφέρθηκε επίσης στους τομείς της οικονομίας στους οποίους παρατηρείται ενδιαφέρον, οι οποίοι προσφέρονται για νέες ξένες επενδύσεις και στους οποίους η Κύπρος πρέπει να επικεντρωθεί.

Όπως ανέφερε, πρέπει να δοθούν κίνητρα και ώθηση για ανάπτυξη νέων επενδύσεων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ναυτιλίας και συγκεκριμένα να δημιουργηθούν υποδομές για τη μπλε οικονομία, των ιατρικών υπηρεσιών, της υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, και φυσικά του τουρισμού που αποτελεί ένα από τους πλέον ανθεκτικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας.

Θα πρέπει επίσης, όπως υπογράμμισε ο κ. Κυριακίδης, να προσελκύσουμε ακόμη περισσότερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του ICT (τεχνολογία πληροφορική και επικοινωνία) και σε θέματα έρευνας και καινοτομίας.

Η ανάπτυξη του τομέα των ακινήτων θα είναι απότοκο της ανάπτυξης των υπολοίπων τομέων, αφού αυτοί αναμένεται ότι θα δημιουργήσουν αυξημένη ζήτηση και ανάγκες για γραφειακούς χώρους, καθώς και για διαμερίσματα και κατοικίες για την διαμονή του προσωπικού.

«Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι θα πρέπει λοιπόν να αυξηθεί η δυναμικότητα των αεροδρομίων μας, να αναπτυχθούν οι απαραίτητες υποδομές για να φιλοξενήσουν μεγαλύτερους αριθμούς προσωπικού στις πόλεις μας με την δημιουργία affordable housing, επενδύσεις σε ΑΠΕ και σε βιώσιμη αστική κινητικότητα και δημόσιες συγκοινωνίες.

Θα πρέπει επίσης να δοθεί σημασία στους ξένους επενδυτές και να τους αντιμετωπίσουμε με σεβασμό. Θα πρέπει λοιπόν να δημιουργηθούν εξειδικευμένα one-stop-shopς, όχι μόνο στη θεωρία, αλλά και στην πράξη, για να υπάρχει ταχύτητα στην ανταπόκριση των κρατικών υπηρεσιών σε θέματα αδειοδοτήσεων και εργοδότησης προσωπικού από το εξωτερικό. Επίσης, το θέμα της ψηφιοποίησης, τόσο των υπηρεσιών του κράτους όσο και του ιδιωτικού τομέα, πρέπει να το έχουμε ως υψηλή προτεραιότητα», είπε ο κ. Κυριακίδης.

Η συνεισφορά του στον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών

Ο Νίκος Κυριακίδης διαθέτει εκτενή εμπειρία σε παροχή ελεγκτικών και χρηματοοικονομικών συμβουλευτικά υπηρεσιών, σε θέματα αφερεγγυότητας καθώς και στον διεθνή φορολογικό σχεδιασμό.

Η επαγγελματική σταδιοδρομία ξεκίνησε με την Peat Marwick το 1982 στο Λονδίνο. Με την επιστροφή του στην Κύπρο, το 1986, υπηρέτησε ως συνέταιρος από το 1988 στην KPMG και στην συνέχεια στη Arthur Andersen στη Λεμεσό, ως συνεταίρος και ως επικεφαλής του γραφείου.

Μετά την εισχώρηση του κυπριακού γραφείου της Arthur Andersen στην Deloitte, ο κ. Κυριακίδης από το 2002 έως την πρόσφατη αφυπηρέτησή του εργάστηκε στην Deloitte ως συνέταιρος επικεφαλής των χρηματοοικονομικών συμβουλευτικών υπηρεσιών και του γραφείου της Λεμεσού.

Έχει ηγηθεί μεγάλου αριθμού έργων που σχετίζονται με αποτιμήσεις, εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, εκπόνηση μελετών βιωσιμότητας και επιχειρηματικά πλάνα, μελέτες δέουσας επιμέλειας, αναδιοργανώσεις ομίλων εταιρειών, αναδιαρθρώσεις κεφαλαίων και χρέους, αξιολόγηση χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων, δικανικές έρευνες και υπηρεσίες συμβούλου αφερεγγυότητας, καθώς και μελέτες εισαγωγής μετοχών σε χρηματιστήρια και ετοιμασίας δημοσίων προτάσεων.

Έχει εκπονήσει μελέτες για τη εξεύρεση επενδυτών και την χρηματοδότηση έργων μεγάλων αναπτύξεων, στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Λιμανιών και Μαρίνων, γηπέδων γκολφ, ξενοδοχείων και μεγάλων έργων Ανάπτυξης Ακινήτων.

Ο Νίκος Κυριακίδης, ο οποίος είναι αδειούχος σύμβουλος αφερεγγυότητας στην Κύπρο, είναι ορκωτός λογιστής, Fellow of the Institute of Chartered Accountants in England & Wales, (ICAEW), μέλος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ICPAC - ΣΕΛΚ) και κάτοχος πτυχίου B.Sc. στα Οικονομικά (Accounting & Finance) από το London School of Economics and Political Science.

Δειτε Επισης

Η Αντωνία Παναγίδου στους 10 κορυφαίους δικηγόρους ναυτιλίας της Lloyd’s List
Τεράστια επιτυχία για την κυπριακή ναυτιλία...O Θωμάς Καζάκος στο πηδάλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου
O δισεκατομμυριούχος Roman Avdeev που είπε «αντίο» Ρωσία και δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην Κύπρο
Ανακοίνωσε Μιχάλη Σκέντερ για CFO η Cyta-Πλούσια εμπειρία στα οικονομικά και τη διοίκηση
Τιμήθηκε με το βραβείο Αθηναϊκή Γλαυξ ο Θεόδωρος Λουκαΐδης
Τιμή για τον Κύπριο επιχειρηματία Δρ. Δημήτριο Ζάμπογλου-Στο διεθνές ΜΕΑ Summit 2024 του Ινστιτούτου Milken
Θλίψη στον κόσμο της πληροφορικής για την απώλεια του Κώστα Αγρότη-Δυσαναπλήρωτο κενό που αφήνει
Παγκόσμια διάκριση για τη Δέσποινα Πολυβίου στις εξετάσεις επαγγελματικού επιπέδου του ICAEW
Παρουσίαση βιβλίου «Σπύρος Κυπριανού: Στη μάχη της ιστορίας όπως την έζησα 1932-1959»
Nobu Matshuhisa: Η αγάπη του για την κυπριακή κουζίνα και η επέκταση στην Ευρώπη