Powered by

Το στίγμα πολιτικής του νέου υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας

Ο νεοδιορισθείς Τούρκος Υπουργός Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ, δήλωσε την Κυριακή πως η χώρα δεν έχει άλλη επιλογή παρά να επιστρέψει στο «πεδίο του ορθολογισμού» για να εξασφαλίσει την προβλεψιμότητα στην οικονομία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διόρισε τον Σιμσέκ το Σάββατο, στο Υπουργικό Συμβούλιό του για να αντιμετωπίσει την κρίση του κόστους ζωής και άλλα ζητήματα, σε μια σαφή ένδειξη πως η νεοεκλεγείσα κυβέρνησή του θα επιστρέψει σε περισσότερο ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές.

Κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου, ο Σιμσέκ δήλωσε πως ο κύριος στόχος της νέας κυβέρνησης θα είναι να αυξήσει την κοινωνική πρόνοια.

«Διαφάνεια, συνέπεια, προβλεψιμότητα και συμμόρφωση προς τις διεθνείς προδιαγραφές θα είναι οι βασικές αρχές μας για την επίτευξη αυτού του στόχου», υπογράμμισε ο Σιμσέκ.

«Η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή παρά να επιστρέψει στο πεδίο του ορθολογισμού. Μια τουρκική οικονομία βασισμένη σε κανόνες και προβλέψιμη θα είναι το κλειδή για να επιτευχθεί η επιθυμητή ευημερία», ανέφερε.

Όπως επεσήμανε, η μακροοικονομική σταθερότητα σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων παγκόσμιων προκλήσεων και γεωπολιτικών εντάσεων θα αποτελέσει προτεραιότητα.

«Η καθιέρωση δημοσιονομικής πειθαρχίας και η εξασφάλιση σταθερότητας των τιμών για βιώσιμη υψηλή ανάπτυξη θα είναι οι κύριοι στόχοι μας», πρόσθεσε.

Ο Σιμσέκ, για τον οποίο το Ρόιτερς αναφέρει πως έχαιρε εκτίμησης στις αγορές όταν είχε υπηρετήσει ως Υπουργός Οικονομικών και μετά ως Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από το 2009 ως το 2018, δήλωσε πως η μείωση του αυξανόμενου πληθωρισμού σε μονοψήφια ποσοστά θα είναι άλλη μια προτεραιότητα.

«Είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας να μειώσουμε τον πληθωρισμό σε μονοψήφιους αριθμούς και πάλι μεσοπρόθεσμα, να αυξήσουμε την προβλεψιμότητα σε όλους τους τομείς και να επιταχύνουμε το διαρθρωτικό μετασχηματισμό που θα μειώσει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών», υπογράμμισε.

Δειτε Επισης

Αύξηση στις γερμανικές εργοστασιακές παραγγελίες παρά τους δασμούς Τραμπ τον Απρίλιο
Διατηρεί τα κέρδη ο χρυσός-Με το βλέμμα στη Fed οι traders
Δασμοί Τραμπ: Πιέσεις για τη σύναψη άμεσων εμπορικών συμφωνιών ασκεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ
Το νέο σχέδιο Μερτς για τόνωση της γερμανικής οικονομίας… Φοροελαφρύνσεις-μαμούθ ύψους €46 δις
Κομισιόν: Άνοιξε τον δρόμο για ένταξη της Βουλγαρίας στη ζώνη του ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2026
Οριακή ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη τον Μάιο κόντρα στους δασμούς Τραμπ
Αύξηση εμπορίου υπηρεσιών έρευνας και ανάπτυξης από και προς Ε.Ε.
Τραμπ: Εξαιρετικά δύσκολο να κάνω εμπορική συμφωνία με τους Κινέζους
Αυξάνει στο 50% τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο ο Τραμπ-«Έκρινα ότι είναι απαραίτητο...»
Πιο χαμηλά οι προβλέψεις για την γερμανική οικονομία