Powered by

Μεγάλα κέρδη την Παρασκευή στις αγορές ΗΠΑ και Ευρώπης

Μεγάλα κέρδη κατέγραψαν την Παρασκευή οι μετοχές σε ΗΠΑ και Ευρώπη, καθώς η χρηματιστηριακή αξία της Apple σκαρφάλωσε πάνω από τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, για πρώτη φορά από τις αρχές του 2022, και τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρώπη.

Ο αμερικανικός δείκτης τεχνολογίας Nasdaq σημειώνει άνοδο 1,2% και ηγείται των κερδών της Wall Street κατά τις συναλλαγές το μεσημέρι στις ΗΠΑ.

Οι ευρωπαϊκές αγορές ολοκλήρωσαν το πρώτο εξάμηνο του έτους με σημαντικά κέρδη, με το χρηματιστήριο του Παρισιού να σημειώνει άνοδο 14% και της Φρανκφούρτη να ενισχύεται 16% από την 1η Ιανουαρίου του 2023.

Οι μετοχές της Apple σημειώνουν άνοδο 1,5%, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή αξία του τεχνολογικού γίγαντα να επιστρέψει πάνω από το επίπεδο στο οποίο είχε ανέλθει για λίγο διάστημα τον Ιανουάριο του 2022.

Ο αμερικανικός δείκτης που μετρά τον πληθωρισμό και ο οποίος παρακολουθείται από κοντά από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες - μειώθηκε τον Μάιο στο 3,8%, σε ετήσια βάση, από 4,3% τον Απρίλιο, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία.

Στην Ευρώπη, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή της Ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 5,5% τον Ιούνιο, από 6,1% τον Μάιο.

Η Fed και η ΕΚΤ έχουν προειδοποιήσει ότι υπάρχει ενδεχόμενο περισσότερων αυξήσεων στα επιτόκια στις επόμενες συνεδριάσεις τους, αλλά τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό αύξησαν τις ελπίδες ότι οι Κεντρικές Τράπεζες θα μπορούσαν σύντομα να περιορίσουν τη νομισματική σύσφιξη.

"Οι ευρωπαϊκές μετοχές ολοκληρώνουν την εβδομάδα σε υψηλά επίπεδα, ενισχυμένες από άλλη μια ενθαρρυντική έκθεση για τον πληθωρισμό που θα υποστηρίξει σύντομα το τέλος του κύκλου σύσφιξης της ΕΚΤ", δήλωσε ο Κρεγκ Έρλαμ, ανώτερος αναλυτής της αγοράς στον όμιλο συναλλαγών OANDA.

Η Fed διατήρησε το επιτόκιό της αμετάβλητο νωρίτερα αυτό το μήνα μετά από 10 συνεχόμενες αυξήσεις, αλλά ο Πρόεδρος της Τζερόμ Πάουελ προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι δύο ακόμη αυξήσεις είναι πιθανόν απαραίτητες μέχρι το τέλος του έτους.

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δεσμεύθηκε για άλλη μια αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρία της τράπεζας τον Ιούλιο.

Το συμπέρασμα, υποθέτουμε, είναι ότι αυτό το στοιχείο μπορεί να μην πείσει τη Fed τον Ιούλιο, αλλά "η τάση αποπληθωρισμού θα μπορούσε να πατήσει φρένο στην προθυμία να αυξήσει ξανά τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο", δήλωσε ο αναλυτής του Briefing.com Πάτρικ Ο' Xέαρ.

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί