Powered by

Η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας αύξησε στο 3,75% το επιτόκιο της

Η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας αύξησε την Πέμπτη το επιτόκιο της κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας στο 3,75%, όπως αναμενόταν, και ανακοίνωσε πως αποφάσισε να αυξήσει τον ρυθμό πώλησης κρατικών ομολόγων, ενώ προβλέπει τουλάχιστον μία ακόμη αύξηση του επιτοκίου για φέτος.

Ο συνολικός πληθωρισμός στη Σουηδία έχει αρχίσει να μειώνεται, αλλά, το ποσοστό πληθωρισμού 6,7% που καταγράφηκε τον Μάιο, παραμένει σημαντικά πάνω από τον στόχο του 2% της Κεντρικής Τράπεζας (Riksbank).

Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters πριν από την απόφαση εκτιμούσαν ομόφωνα αύξηση του επιτοκίου κατά ένα τέταρτο της μονάδας.

«Η πρόβλεψη είναι ότι το επιτόκιο θα αυξηθεί τουλάχιστον μία ακόμη φορά φέτος», αναφέρει η Riksbank σε ανακοίνωσή της.

Στην προηγούμενη συνεδρίασή της, τον Απρίλιο, η Riksbank αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 3,50% και δήλωσε ότι αναμένει να αυξήσει εκ νέου κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο προτού εφαρμόσει μια παύση στον κύκλο σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής.

«Εμμένουμε στην πρόβλεψή μας για δύο ακόμη αυξήσεις κατά 25 (μονάδες βάσης), τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο», αναφέρουν οι αναλυτές της Handelsbanken σε σημείωμά τους.

Δειτε Επισης

Εμπορικό πλεόνασμα ρεκόρ για την ευρωζώνη-Άγγιξε τα €36,8 δις τον Μάρτιο
Στο 7,4% αυξήθηκε η ανεργία στη Γαλλία το πρώτο τρίμηνο του 2025
Δασμοί 30% στην Κίνα μέχρι τα τέλη του 2025-Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
Oxford Economics: Διαχειρίσιμες προς το παρόν οι επιπτώσεις των δασμών στον εφοδιασμό της Ευρωζώνης
Σχέδιο εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε. και ΗΠΑ-Τι αλλάζει στην πρόταση των Βρυξελλών
Βιομηχανική παραγωγή: Ισχυρή άνοδος στην Ευρώπη τον Μάρτιο, πτώση 4,6% στην Ελλάδα
Ευρωζώνη: Αύξηση 0,3% για το ΑΕΠ και την απασχόληση το α’ τρίμηνο
Εμπορική συμφωνία με μηδενικούς δασμούς προτείνει στις ΗΠΑ η Ινδία
Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η ανάπτυξη στη Βρετανία-Στο +0,7% το πρώτο τρίμηνο
Ιστορική οικονομική δέσμευση 1,2 τρις δολαρίων μεταξύ ΗΠΑ και Κατάρ-Τι αφορούν οι συμφωνίες