Επιτακτική ανάγκη η συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας

Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας υπογράμμιζαν τη σημασία της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Προφανώς, οι μνήμες από την κρίση του 2013 είναι ακόμη νωπές και κανείς δεν ήθελε να ταυτιστεί με πολιτικές που οδήγησαν τους πολίτες στην ανεργία, τις επιχειρήσεις σε λουκέτα και τη χώρα μας υπό αυστηρή επιτήρηση. Επί της ουσίας, ωστόσο, δεν είμαστε μόνο αυτό που λέμε. Κυρίως είμαστε αυτό που πράττουμε και εφαρμόζουμε.

Από τον Μάρτη του 2013 και έπειτα έγιναν πολλά. Ο δρόμος ήταν μακρύς και δύσκολος μέχρι η οικονομία μας να καταφέρει να καταγράψει ξανά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και να λάβει θετικές αξιολογήσεις από ευρωπαϊκούς θεσμούς και διεθνείς Οίκους Αξιολόγησης. Τα χειροπιαστά αυτά αποτελέσματα και οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης των τελευταίων χρόνων είναι που οδήγησαν στην κοινή θέση για νοικοκυρεμένα δημοσιονομικά.

Γιατί είναι όμως σημαντική η δημοσιονομική πειθαρχία; Σε πιο απλή γλώσσα, αν σε ατομικό επίπεδο ξοδεύουμε κάθε μήνα περισσότερα από όσα εισπράττουμε που θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια; Το ίδιο ασφαλώς ισχύει και για το δημόσιο ταμείο. Χρέη, ελλείμματα και κατ’ επέκταση αβεβαιότητα είναι το αποτέλεσμα ενός σπάταλου και μη νοικοκυρεμένου κράτους.

Υγεία στα δημοσιονομικά σημαίνει σοβαρότητα, σταθερότητα και αξιοπιστία. Σημαίνει καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων. Σημαίνει θωράκιση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας, αλλά και ενίσχυση της ικανότητας ενός κράτους να στηρίξει τις ευάλωτες ομάδες, τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις σε περιόδους κρίσεων, όπως συνέβη κατά την περίοδο της πανδημίας.

Δυστυχώς, τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες προβληματίζουν και εγείρουν ερωτήματα. Είναι εντός του πλαισίου των δημοσιονομικών μας αντοχών οι εξαγγελθείσες προσλήψεις στο δημόσιο και τα αυξημένα επιδόματα; Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η πρόσφατη επιστολή που απέστειλε το Δημοσιονομικό Συμβούλιο στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, μέσω της οποίας τονίζει ότι η γνώμη του παραγνωρίζεται ενώ εκφράζει ανησυχίες για τη μελλοντική πορεία των δημόσιων οικονομικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τα κράτη μέλη να επιστρέψουν στη δημοσιονομική πειθαρχία, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να αφήσουν σταδιακά πίσω τους την περίοδο των γενναιόδωρων δαπανών των προηγούμενων ετών της πανδημίας του κορονοϊού.

Στο σημερινό δυσμενές διεθνές οικονομικό περιβάλλον, η ανάγκη να παραμείνουμε σοβαροί και αξιόπιστοι καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική και επιβεβλημένη. Η κατεύθυνση που μας δίνει η ευρωπαϊκή μας οικογένεια είναι ξεκάθαρη. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να επιστρέψουμε σε λογικές και πρακτικές που μας οδήγησαν στο χείλος της καταστροφής. Ο λαϊκισμός και το χάιδεμα αυτιών ουδέποτε υπήρξαν καλός σύμβουλος.

*Γιώργος Μαυρουδής, Πρώην πρόεδρος ΕΒΕ Αμμοχώστου, Managing Director Mavroudis Global Transportation & Logistics

Δειτε Επισης

Οι μειώσεις στα επιτόκια, ο μηχανισμός νομισματικής μετάδοσης και οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία
Προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα ακινήτων: Ανάγκη για βιώσιμες λύσεις και συνεργασία
Γραφειοκρατία στην Κύπρο: Ένα εμπόδιο για τους πολίτες και τις επενδύσεις
Η αυστηρή προειδοποίηση του Elon Musk: Πράγματι η Αμερική οδεύει προς τη χρεοκοπία;
Ο μετασχηματιστικός ρόλος της ΤΝ στην κανονιστική συμμόρφωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
Παρωχημένα συστήματα και τεχνολογία αιχμής: Μπορεί το PropTech να φέρει επιτέλους την αγορά ακινήτων στο μέλλον;
Το ψηφιακό ευρώ: Ποια τα οφέλη του για εσάς;
Η άνοδος των βιώσιμων επενδύσεων: Οι προκλήσεις του ESG και των πράσινων ομολόγων για έναν επενδυτή
Καλό είναι κάποιοι να αρχίσουν να ξεχνάνε την ηλεκτροκίνηση
Έχει ο άνθρωπος νοημοσύνη να βάλει χαλινάρια στην AI πριν να είναι αργά;