Αντρέας Παπαδόπουλος: Εντείνονται οι διαβουλεύσεις για κάρτα αγρότη
Δόνα Καπαρτή 13:42 - 27 Ιουνίου 2023
Βασικό πυλώνα της κυπριακής οικονομίας με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, αποτελεί ο τομέας της Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, ο οποίος μπορεί να συμβάλει ακόμα περισσότερο στη Βιώσιμη και Αειφόρο Ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας σε συνδυασμό με την εξειδικευμένη μεταποιητική δραστηριότητα.
Για την οικονομική προοπτική του πρωτογενούς τομέα μίλησε ο Αντρέας Παπαδόπουλος ενώπιον του κοινού που παραβρέθηκε στο 6ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.
Ο Επικεφαλής της Μονάδας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Ελληνικής Τράπεζας και συντονιστής του Συνεδρίου στη Β’ Ενότητα, έθεσε επί τάπητος ζητήματα, όπως το πώς επηρεάζεται ο πρωτογενής τομέας από την Πράσινη Συμφωνία, ποιες είναι οι προοπτικές του και πώς μπορούν οι κυπριακές επιχειρήσεις να επωφεληθούν καθώς και το πώς μπορούν οι τράπεζες να στηρίξουν την ανάπτυξη του τομέα.
Κατά την παρουσίασή του ανακοίνωσε την προώθηση της κάρτας του αγρότη και διαβουλεύσεις οι οποίες είναι σε εξέλιξη.
Ειδικότερα, μιλώντας για το πώς οι τράπεζες στηρίζουν τον αγροτικό κόσμο, ανακοίνωσε την έναρξη διεργασιών για την δημιουργία της κάρτας του αγρότη. Ήδη όπως είπε, διεξάγονται συναντήσεις με το Υπουργείο Γεωργίας ώστε ο αγρότης να λαμβάνει την κάρτα έγκαιρα και να σπέρνει νωρίτερα μέσα στην χρονιά.
Τα τραπεζικά ιδρύματα μπορούν να συμβάλουν και να καταπολεμήσουν συλλογικά την αδυναμία της γεωργικής βιομηχανίας που είναι ο πολυτεμαχισμός, είπε, εξάλλου.
Η συνεργασία με κυβερνητικούς φορείς, για ευκολότερη χρηματοδότηση σε επιδοτημένα σχέδια ανάπτυξης, η προκαταβολή χωρίς εγγυήσεις, η αξιολόγηση και ανάλυση επιχειρηματικών σχεδίων και η στήριξη του Τομέα με χορηγίες συνεδρίων και πρόσκληση ειδικών είναι μερικές από τις επιπλέον δράσεις που ενεργούν υπέρ το κλάδου.
Βασική προϋπόθεση για χρηματοδότηση είναι, διευκρίνισε ο κ. Παπαδόπουλος, η ικανότητα αποπληρωμής.
Η Πράσινη Συμφωνία
Νωρίτερα ανέλυσε το πώς o πρωτογενής τομέας επηρεάζεται από την Πράσινη Συμφωνία. « Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι κλιματικά ουδέτερη έως το 2050, σύμφωνα με τους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων (12/2019) και ο ενδιάμεσος στόχος 2030 είναι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 σε σύγκριση με το 1990 (Fit-for-55)», είπε.
Σε ό,τι αφορά τη βιομηχανία, η πράσινη συμφωνία προωθεί μείωση των εκπομπών, μείωση της χρήσης συνθετικών φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, βελτίωση της διαχείρισης των αποβλήτων ζώων και προώθηση της αειφόρου κτηνοτροφίας.
Αναφέρθηκε στην αναθεώρηση του Κανονισμού LULUCF σχετικά με τη συμπερίληψη των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και των απορροφήσεων από δραστηριότητες χρήσης γης, αλλαγής χρήσης γης και δασοπονίας.
Τα οφέλη και οι προοπτικές
Σύμφωνα με τον κ.Παπαδοπούλο, βασικά οφέλη από την τροποποίηση του κανονισμού θα αποτελέσουν η προώθηση των βιώσιμων καλλιεργειών με την βοήθεια και των ψηφιακών λύσεων, η προώθηση της γεωργοδασοκομίας και την αγροοικολογίας, η δενδροφύτευση 3 δισεκατομμυρίων δέντρων μέσω της στρατηγικής για τα δάση, η επανύγρανση αποστραγγισμένων τυρφώνων, η βιώσιμη χρήση της βιόμαζας και η εκτατική κτηνοτροφία σε λειμώνες και η προώθηση προτύπων υγιεινής διατροφής.
Ακολούθως εξήγησε ποιες είναι οι προοπτικές του Τομέα και πώς μπορούν οι κυπριακές επιχειρήσεις να επωφεληθούν.
Το Στρατηγικό Σχέδιο
Μίλησε, επίσης, για το Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027 ύψους €455εκ. Συγκεκριμένα, μέσα από το Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ 2023-2027 το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος εστιάζει στο να στηριχθούν δομές με τη βοήθεια των οποίων ο γεωργός θα έρθει πιο κοντά στον καταναλωτή, ενισχύοντας έτσι την αμεσότητα της σχέσης μέσω της οποίας θα επέλθει ο αλληλοσεβασμός και η κατανόηση των αναγκών και θα καταστούν εφικτές η αναγνώριση και η επιβράβευση των κόπων των γεωργών.
Επιπλέον, το Στρατηγικό Σχέδιο στοχεύει να δημιουργήσει βάσεις που θα βοηθήσουν τους γεωργούς να σέβονται το περιβάλλον και να παράγουν προϊόντα με τρόπο που θα διασφαλίζει τους φυσικούς πόρους και για τις επόμενες γενεές.
Παράλληλα, αποσκοπεί στη στήριξη των γεωργών και των κτηνοτρόφων που σέβονται την υγεία του καταναλωτή και χρησιμοποιούν καλλιεργητικές πρακτικές που διασφαλίζουν την ασφάλεια των τροφίμων, τηρώντας με αυστηρότητα εκείνες τις πρακτικές που περιορίζουν τον κίνδυνο υπολειμμάτων από χημικά σκευάσματα και τη χρήση αντιβιοτικών στα ζώα.
Το Συνέδριο παρουσίασαν οι μέγα χορηγοί Ελληνική Τράπεζα και ο Στρατηγικός Συνεργάτης Χαραλαμπίδης Κρίστης.