powered by

Πώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να επιτύχουν την εξέλιξή τους

Ζούμε σε μια εποχή που η επιρροή των πολιτικών, κοινωνικών και τεχνολογικών εξελίξεων κρίνεται ως ραγδαία, και επηρεάζει άμεσα τον τρόπο που ζούμε και λειτουργούμε. Αυτές οι εξελίξεις, σε συνδυασμό με την πρόσφατη πανδημία του Covid-19, έχουν επιφέρει την ανάγκη στους οργανισμούς να επιταχύνουν τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, να επανατοποθετούν και να επαναπροσδιορίζουν τους εαυτούς τους και τη στρατηγική τους κατεύθυνση, με απώτερο στόχο τόσο την μακροπρόθεσμη επιβίωσή τους όσο και την αναβάθμιση και ανάπτυξή τους στο σύγχρονο αενάως μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) είχαν πάντα έναν πολύ βασικό ρόλο στην οικονομία της Κύπρου, η οποία αποτελείται κατά γενική παραδοχή σχεδόν εξολοκλήρου από ΜμΕ, με την συμβολή τους στη στην κοινωνία, την οικονομία και γενικότερα η όλη προστιθέμενη αξία που προσφέρουν στον τόπο να είναι σημαντικότατη, δίνοντάς τους δικαιωματικά τον τίτλο της «ραχοκοκαλιάς» της κυπριακής οικονομίας.

Σήμερα, ένας οργανισμός πρέπει να είναι ευέλικτος και ευκίνητος (“agile”), και οι ΜμΕ σε σχέση με μεγαλύτερους οργανισμούς, λόγω του μικρότερου μεγέθους τους και της πιο απλής οργανωτικής δομής τους, έχουν αυτό το βασικό χαρακτηριστικό, το οποίο τις καθιστά πιο δεκτικές τόσο στην αλλαγή όσο και στην εισαγωγή και αξιοποίηση καινούριων ψηφιακών εργαλείων.

Τα πιο πάνω στοιχεία σε συνδυασμό και με την βοήθεια της τεχνολογίας, προσφέρουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις ΜμΕ για αναβάθμιση, καινοτομία, τα οποία εν τέλει θα συμβάλουν στην καλύτερη ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών και προϊόντων.

Ταυτόχρονα, με την ψηφιακή τους αναβάθμιση, οι ΜμΕ μπορούν να επιτύχουν την εξέλιξή τους μέσω της δημιουργίας ενός μοντέλου λειτουργίας (“operating model”), όπου η τεχνολογία θα έχει τον ρόλο του επιταχυντή στο θέμα υποστήριξης, αναβάθμισης και ψηφιοποίησης των λειτουργιών, προϊόντων και υπηρεσιών εξυπηρετώντας με αυτό τον τρόπο τις συνεχώς εξελισσόμενες προσδοκίες των πελατών και εργαζομένων τους.

Επομένως, έργα και πρωτοβουλίες ψηφιακού μετασχηματισμού, ενισχυμένα με τα κατάλληλα ψηφιακά εργαλεία και διαδικασίες, δημιουργούν τις κατάλληλες συνέργειες (“synergies”) για τον εκσυγχρονισμό του λειτουργικού τους μοντέλου δίνοντας ώθηση για αναβάθμιση και περαιτέρω οργανική ανάπτυξη (“scale up”).

Ποιο είναι το πρώτο βήμα; Η δημιουργία μίας εξατομικευμένης Ψηφιακής Στρατηγικής με επίκεντρο τον άνθρωπο (συνάδελφο και πελάτη). Μέσω της Ψηφιακής Στρατηγικής αυτής, θα επιτραπεί σε ένα οργανισμό να:

  • Αξιολογήσει τη ψηφιακή του ωριμότητα και ετοιμότητα σε όλα τα τμήματα, τις λειτουργίες και τους ανθρώπους του, όπως επίσης και να συγκριθεί με τον ανταγωνισμό και να υιοθετήσει βέλτιστες πρακτικές.
  • Ευθυγραμμίσει όλα τα έργα, τις πρωτοβουλίες και τους πόρους του με το όραμα και την στρατηγική του οργανισμού.
  • Μετατοπιστεί από μία σιλό προσέγγιση ("Silo Approach”) και να βελτιώσει τη συνεργασία μεταξύ των διαφόρων τμημάτων.
  • Δώσει προτεραιότητα σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προσδιορίζοντας και στοχεύοντας στα «απαραίτητα» και συνάμα με άμεση επίδραση αποτελέσματα (“Must-Have” & ”Quick Wins”) που είναι προσαρμοσμένα στον οργανισμό.
  • Να δώσει έμφαση στη δημιουργία αξίας, δίνοντας στους πελάτες και στον ίδιο τον οργανισμό του αυτό που ακριβώς χρειάζονται.

Το πρώτο βήμα είναι σημαντικό, σίγουρα όμως ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός σε μία ΜμΕ και ένα οργανισμό γενικότερα πρέπει να θεωρηθεί και να εκληφθεί σαν μία εξελικτική πορεία που απαιτεί την ύπαρξη μίας ψηφιακής στρατηγικής που θα μπορεί να υιοθετεί την σωστή αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων με ένα λεπτομερές σχέδιο εκτέλεσης σε ολόκληρο τον οργανισμό.

Οι ΜμΕ με την ευελιξία τους μπορούν να ακολουθήσουν τα πιο πάνω βήματα πιο άμεσα και γρήγορα, να προσαρμοστούν στην αλλαγή τοποθετώντας τον εαυτό τους σε πλεονεκτική θέση έναντι του ανταγωνισμού και να έχουν μια όχι μόνο βιώσιμη αλλά και συνεχώς εξελισσόμενη και επιτυχημένη πορεία.

*Γεράσιμος Ντούσκας, Διοικητικός Σύμβουλος, Technology Consulting, KPMG Limited

  • Cyta Business

Η Cyta Business, αντιλαμβανομένη τις σύγχρονες απαιτήσεις και τις αυξημένες ανάγκες των ΜμΕ για αναβάθμισή τους στην ψηφιακή εποχή, συμβάλλει στην ανάπτυξή τους παρέχοντας λύσεις στα πρακτικά ζητήματα και τις προκλήσεις που τις απασχολούν και ταυτόχρονα αναδεικνύει τις ευκαιρίες που προκύπτουν με τη δύναμη της τεχνολογίας.

Δειτε Επισης

Στις 745 οι σπουδαστικές αιτήσεις για δανειοδότηση από ΚΦΙΚΒ το 2024-Πόσες υποβλήθηκαν από την αρχή του 2025
Το επενδυτικό ταμείο 33East συμπληρώνει το πρώτο στάδιο χρηματοδότησης με άντληση €26 εκατ.
Ladies Circle 5 Πάφου και Tangent Club 5 Πάφου συνεχίζουν να στηρίζουν το Enavsma Foundation
Αυτή είναι και έτσι θα λειτουργεί η εθνική ηλεκτρονική ταυτότητα-«Όραμα η σύντομη και αποτελεσματική ψηφιοποίηση»
ΣΕΛΚ: Στρατηγικός συνεργάτης στη δράση «ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ 2025»
Παγκόσμια έρευνα της PwC: Σχεδόν 3 στους 5 CEOs είναι αισιόδοξοι για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη
Ο αντίκτυπος της ATAD 3 στην Κύπρο και οι φορολογικές και επιχειρηματικές πρακτικές
Η διαχείριση στόλου στο επίκεντρο του 18ου Συνεδρίου Εφοδιαστικής Αλυσίδας και Logistics
Μαθητικός Διαγωνισμός Τέχνης: Ξεκίνησε η περίοδος υποβολής αιτήσεων
Pascal: Περαιτέρω επέκταση με δύο νέα campuses στη Λεμεσό για το 2025