Έρευνα: Θύμα κυβερνοεπίθεσης μια στις τέσσερις επιχειρήσεις στην Κύπρο

Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις στην Κύπρο έχει δεχθεί κυβερνοεπίθεση, με τις ίδιες να λαμβάνουν αυστηρότερα μέτρα αντιμετώπισης μελλοντικών απειλών.

Αυτό προκύπτει από την «The Digital Cyprus Survey 2023» που διεξήγαγε ο οργανισμός ερευνών και δημοσκοπήσεων IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, με τα ευρήματα της έρευνας να παρουσιάζονται από την Managing Director του οργανισμού Xριστίνα Κοκκάλου, κατά τη διάρκεια του 2ου CITEA Digital Cyprus Conference 2023.

«Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις στην Κύπρο έχει δεχθεί κυβερνοεπίθεση», υπέδειξε παρουσιάζοντας την έρευνα η κ. Κοκκάλου, για να επισημάνει πως δεδομένης της αύξησης των κυβερνοεπιθέσεων οι οργανισμοί, βάσει της έρευνας, έχουν εστιάσει περισσότερο στην άμεση αντιμετώπισή τους.

Η αποτύπωση των αντιλήψεων ως προς το βαθμό συμβολής των στρατηγικών στον ψηφιακό μετασχηματισμό, έδειξε ότι η μεγαλύτερη σημασία αποδίδεται σε τεχνολογίες και τακτικές που αφορούν στην κυβερνοασφάλεια, ακολουθούμενη από την ανάπτυξη ή ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων του προσωπικού.

Πλέον, οι επιχειρήσεις έχουν λάβει και λαμβάνουν περισσότερα μέτρα για την αντιμετώπισή τους, ήταν ένα από τα βασικά συμπεράσματά της.

Συγκεκριμένα, οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις προβαίνουν σε τακτικούς ελέγχους (79%), ενώ σημαντική είναι η εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των εργαζομένων (70%)

Η συνεργασία με εμπειρογνώμονες πλησιάζει το 50%, σύμφωνα με τα συμπεράσματα.

Όσο για το ανθρώπινο δυναμικό των οργανισμών, στο 53% παρέχεται επιλογή εξ αποστάσεως εργασίας, ενώ 56% προχωρά σε μεγάλο ή αρκετό βαθμό σε εκπαιδεύσεις ψηφιακών δεξιοτήτων.

Η έρευνα κατέδειξε, εξάλλου, και το γεγονός ότι η πλειοψηφία επενδύει σε κυβερνοασφάλεια, ακολουθούμενη από την αγορά cloud computing και σε συστήματα ανάλυσης πελατειακών σχέσεων.

Μιχάλης Τυρίμος: "Oι πλείστες επιχειρήσεις της Κύπρου αντιδρούν στις εξελίξεις"

Σημαντικά ήταν τα όσα ανέφερε ο Μιχάλης Τυρίμος, Managing Director, Capacitor Partners ο οποίος σχολίασε το γεγονός ότι οι περισσότεροι Οργανισμοί δεν μένουν απαθείς, αλλά, αντίθετα παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα. Χαρακτηριστικά, ο κ.Τυρίμος αναφέρει:

"Όπως ήταν αναμενόμενο ο μεγάλος πρωταγωνιστής στα ευρήματα της φετινής έρευνας της IMR, της Capacitor Partners και του CITEA, ήταν η κυβερνοασφάλεια. Υπήρξε μια σημαντική αύξηση της τάξης του 49% στον αριθμό των επιχειρήσεων που έλαβαν μέτρα για την αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων (το ποσοστό ήταν 39% το 2022, και 88% το 2023)".

"Παρόλα αυτά", σχολιάζει, "φαίνεται ότι οι πλείστες επιχειρήσεις της Κύπρου αντιδρούν στις εξελίξεις και δεν προετοιμάζονται κατάλληλα, αφού μόνο 38% δήλωσαν ότι έχουν σχέδια αντιμετώπισης περιστατικών και αποκατάστασης από καταστροφές".

Τέλος, τα μηνύματα όπως δηλώνει, ήταν ενθαρρυντικά και για την χρήση τεχνολογιών νέφους και εφαρμογών Software as a Service (Saas), τις οποίες 90% και 86% των επιχειρήσεων, αντίστοιχα, θεωρούν σημαντικά κομμάτια του ψηφιακού μετασχηματισμού, υποδεικνύοντας ότι οι επιχειρήσεις ξεκίνησαν να προτιμούν πιο ευέλικτα μοντέλα λειτουργίας.

Δειτε Επισης

AWS: Οι δυνατότητες του cloud, η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη και η επένδυση μεγατόνων στις ΑΠΕ
Human Centric: Αξιοποίηση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης σε καινοτόμα προγράμματα κατάρτισης
Πώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός λειτουργεί προς όφελος της επιχείρησής σας
Στις εγκαταστάσεις της Dynamic Works ο Επικεφαλής Επιστήμονας
Primetel Business Networking Event: Ο έμπιστος συνεργάτης της σύγχρονης κυπριακής επιχείρησης (video)
Στο διεθνές συνέδριο για θέματα τεχνολογίας «Tallinn Digital Summit» ο Ν. Δαμιανού-Σειρά επαφών στην Εσθονία
Παρουσίασε σε «Διπλωματικό Σαλόνι» στο Ισραήλ το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας της Κύπρου ο Σκουρίδης
Κυβερνοανθεκτικότητα στην εποχή των επιθέσεων με ΤΝ: Προτεραιότητα για στελέχη και κυβερνητικούς αξιωματούχους
GoMo: Η νέα πρόταση κινητής τηλεφωνίας που προσφέρει το εξ ολοκλήρου digital brand
Έκθεση ΙΒΜ: Ενίσχυση επιχειρηματικών επενδύσεων στην Τεχνητή Νοημοσύνη με στόχο τη βιωσιμότητα