Έρευνα: Θύμα κυβερνοεπίθεσης μια στις τέσσερις επιχειρήσεις στην Κύπρο

Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις στην Κύπρο έχει δεχθεί κυβερνοεπίθεση, με τις ίδιες να λαμβάνουν αυστηρότερα μέτρα αντιμετώπισης μελλοντικών απειλών.

Αυτό προκύπτει από την «The Digital Cyprus Survey 2023» που διεξήγαγε ο οργανισμός ερευνών και δημοσκοπήσεων IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, με τα ευρήματα της έρευνας να παρουσιάζονται από την Managing Director του οργανισμού Xριστίνα Κοκκάλου, κατά τη διάρκεια του 2ου CITEA Digital Cyprus Conference 2023.

«Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις στην Κύπρο έχει δεχθεί κυβερνοεπίθεση», υπέδειξε παρουσιάζοντας την έρευνα η κ. Κοκκάλου, για να επισημάνει πως δεδομένης της αύξησης των κυβερνοεπιθέσεων οι οργανισμοί, βάσει της έρευνας, έχουν εστιάσει περισσότερο στην άμεση αντιμετώπισή τους.

Η αποτύπωση των αντιλήψεων ως προς το βαθμό συμβολής των στρατηγικών στον ψηφιακό μετασχηματισμό, έδειξε ότι η μεγαλύτερη σημασία αποδίδεται σε τεχνολογίες και τακτικές που αφορούν στην κυβερνοασφάλεια, ακολουθούμενη από την ανάπτυξη ή ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων του προσωπικού.

Πλέον, οι επιχειρήσεις έχουν λάβει και λαμβάνουν περισσότερα μέτρα για την αντιμετώπισή τους, ήταν ένα από τα βασικά συμπεράσματά της.

Συγκεκριμένα, οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις προβαίνουν σε τακτικούς ελέγχους (79%), ενώ σημαντική είναι η εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των εργαζομένων (70%)

Η συνεργασία με εμπειρογνώμονες πλησιάζει το 50%, σύμφωνα με τα συμπεράσματα.

Όσο για το ανθρώπινο δυναμικό των οργανισμών, στο 53% παρέχεται επιλογή εξ αποστάσεως εργασίας, ενώ 56% προχωρά σε μεγάλο ή αρκετό βαθμό σε εκπαιδεύσεις ψηφιακών δεξιοτήτων.

Η έρευνα κατέδειξε, εξάλλου, και το γεγονός ότι η πλειοψηφία επενδύει σε κυβερνοασφάλεια, ακολουθούμενη από την αγορά cloud computing και σε συστήματα ανάλυσης πελατειακών σχέσεων.

Μιχάλης Τυρίμος: "Oι πλείστες επιχειρήσεις της Κύπρου αντιδρούν στις εξελίξεις"

Σημαντικά ήταν τα όσα ανέφερε ο Μιχάλης Τυρίμος, Managing Director, Capacitor Partners ο οποίος σχολίασε το γεγονός ότι οι περισσότεροι Οργανισμοί δεν μένουν απαθείς, αλλά, αντίθετα παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα. Χαρακτηριστικά, ο κ.Τυρίμος αναφέρει:

"Όπως ήταν αναμενόμενο ο μεγάλος πρωταγωνιστής στα ευρήματα της φετινής έρευνας της IMR, της Capacitor Partners και του CITEA, ήταν η κυβερνοασφάλεια. Υπήρξε μια σημαντική αύξηση της τάξης του 49% στον αριθμό των επιχειρήσεων που έλαβαν μέτρα για την αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων (το ποσοστό ήταν 39% το 2022, και 88% το 2023)".

"Παρόλα αυτά", σχολιάζει, "φαίνεται ότι οι πλείστες επιχειρήσεις της Κύπρου αντιδρούν στις εξελίξεις και δεν προετοιμάζονται κατάλληλα, αφού μόνο 38% δήλωσαν ότι έχουν σχέδια αντιμετώπισης περιστατικών και αποκατάστασης από καταστροφές".

Τέλος, τα μηνύματα όπως δηλώνει, ήταν ενθαρρυντικά και για την χρήση τεχνολογιών νέφους και εφαρμογών Software as a Service (Saas), τις οποίες 90% και 86% των επιχειρήσεων, αντίστοιχα, θεωρούν σημαντικά κομμάτια του ψηφιακού μετασχηματισμού, υποδεικνύοντας ότι οι επιχειρήσεις ξεκίνησαν να προτιμούν πιο ευέλικτα μοντέλα λειτουργίας.

Δειτε Επισης

Samsung: Αναπτύσσει την πρώτη DRAM 24Gb GDDR7 για AI Computing επόμενης γενιάς-Tαχύτητα άνω των 40Gbps
Βραβεύσεις Robotex και MRC Cyprus 2024 στην Τράπεζα Κύπρου
Η Infocredit Group κερδίζει τις εντυπώσεις στο GITEX Global 2024-Με απολυτή επιτυχία η πρώτη μέρα
Kyndryl: Εννέα στα δέκα στελέχη εμπιστεύονται την IT υποδομή της εταιρείας τους, αλλά…
Google: Η πρώτη Big Tech που στρέφεται στην πυρηνική ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών της
Αναβάθμιση ψηφιακών υποδομών της Κύπρου με την σφραγίδα της Khazna-Υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας
Στην κοινοπραξία 1010 COSMOS το διαστημικό έργο CARES του ESA
Πώς επιτυγχάνεται η ασφάλεια των δεδομένων με τον ψηφιακό μετασχηματισμό
Τεχνητή νοημοσύνη: Πώς θα αλλάξει και την οδήγηση (vid)
Ανοίγει το πρώτο Quantum Data Center της IBM στην Ευρώπη-Σε λειτουργία στο Ehningen της Γερμανίας