Powered by

Louis: Ριζικό λίφτινγκ σε ξενοδοχείο που γίνεται πεντάστερο και ανοίγει το 2024

Την έναρξη της ενοικίασης του ξενοδοχείου Cali (πρώην Horizon), στον Κόλπο των Κοραλλίων στην Πάφο, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Louis Plc, Κωστάκης Λοΐζου.

Όπως είπε, το ξενοδοχείο, το οποίο διαθέτει 210 δωμάτια, θα ανακαινισθεί πλήρως και θα αναβαθμιστεί σε πεντάστερο.

horizonlouis4

Η ξενοδοχειακή μονάδα αναμένεται να λειτουργήσει την 1η Μαΐου του 2024.

horizonlouis2

Ανακαινίσεις €11 εκατ.
Μιλώντας στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Louis Plc, ανέφερε ότι η εταιρεία ως πλέον κυρίως ξενοδοχειακή (με 4 ιδιόκτητα ξενοδοχεία, δύο στον Πρωταρά και δύο στην Κέρκυρα και ακόμα 20 ενοικιαζόμενα ή υπό διαχείριση), βαδίζει στον δρόμο της ανάπτυξης προσεκτικά και με μελετημένα βήματα.

Φέτος, πραγματοποιήθηκαν πολλές εργασίες ανακαίνισης και αναβάθμισης διαφόρων ξενοδοχείων του ομίλου, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου €11 εκατ.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε μία μεγάλης κλίμακας ανακαίνιση με συνολικό προϋπολογισμό €6,5 εκατ. στο Kerkyra Blue Hotel N' Spa, το οποίο αναβαθμίστηκε σε πεντάστερο ξενοδοχείο και λειτούργησε την 1η Μαΐου του 2023.

Η επένδυση στην τεχνολογία
Επιπρόσθετα από τις σημαντικές επενδύσεις που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη στην τεχνολογία και τον αυτοματισμό των ξενοδοχείων, η Louis επενδύει επίσης σε συστήματα προστασίας από κακόβουλες κυβερνοεπιθέσεις, διασφαλίζοντας τόσο τα δεδομένα της εταιρείας όσο και των χιλιάδων πελατών της.

«Ο σημερινός επισκέπτης που είναι όντως πιο απαιτητικός δίνει επίσης μεγάλη σημασία σε θέματα που συνοψίζονται κάτω από τα αρχικά ESG - Environment, δηλαδή περιβάλλον, Social: κοινωνικά ζητήματα και Governance: χρηστή διοίκηση. Οι έννοιες αυτές μπαίνουν πλέον επιτατκικά στη ζωή μας αλλά και στη λειτουργία των σύγχρονων επιχειρήσεων μέσω σχετικών οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σιγά σιγά ενσωματώνονται στα κράτη μέλη ως εθνικές νομοθεσίες και κανονισμοί. Έννοιες όπως πράσινη ανάπτυξη, πράσινα δάνεια, περιβαλλοντικές μελέτες αποτελούν ήδη μέρος της καθημερινότητάς μας. Σε αυτό το πλαίσιο προχωρούμε επίσης, σε συνεργασία με άλλους στρατηγικούς εταίρους, σε επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια και συγκεκριμένα σε φωτοβολταϊκά πάρκα», υπογράμμισε ο Κωστάκης Λοΐζου.

Τα last minute bookings και η εκ νέου αύξηση δανεισμού

Παρόλο που η Louis εισήλθε στο 2023 με μεγάλη αισιοδοξία, εντούτοις ο Απρίλιος και ο Μάιος διέψευσαν τις προσδοκίες, με πληρότητες στα ξενοδοχεία που ήταν πιο κάτω από τις αναμενόμενες.

«Ευτυχώς, οι κρατήσεις για την υπόλοιπη σεζόν, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, εμφανίζονται να είναι ενθαρρυντικές, προσθέτοντας όμως ότι η διαμορφωθείσα τάση είναι αυτή των last minute bookings. Ευελπιστούμε πάντως ότι με τη συνέχιση της σκληρής δουλειάς θα έχουμε φέτος μία καλή χρονιά, παρά το ότι τα αρνητικά δεδομένα του 2022 δυστυχώς συνεχίζονται», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λοΐζου.

Πρόσθεσε ακόμα ότι με την πώληση των πέντε ξενοδοχείων το 2020, σκοπός του ομίλου ήταν η ουσιαστική μείωση του τραπεζικού δανεισμού, καθώς και η εφαρμογή μίας μερισματικής πολιτικής. «Τα δάνεια μειώθηκαν πράγματι ουσιαστικά και καταφέραμε να διανέμουμε και κάποια μερίσματα. Όμως, λόγω της πανδημίας, οι δραστηριότητες του ομίλου επηρεάστηκαν αρνητικά. Σαν αποτέλεσμα αναγκαστήκαμε να αυξήσουμε ξανά τον τραπεζικό δανεισμό», είπε σχετικά, διαβεβαιώνοντας ότι στην επόμενη πενταετία και ανάλογα με τα αποτελέσματα, προτεραιότητα του ομίλου είναι η μείωση του τραπεζικού δανεισμού και η σταδιακή επαναφορά της διανομής μερισμάτων

Γιατί μειώθηκαν οι ζημιές

Αισθητά αυξημένο τζίρο για την περασμένη χρονιά ανακοίνωσε η Louis Plc. Ο κύκλος εργασιών από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες για το 2022 ήταν €98 εκατ. σε σύγκριση με €44,9 εκατ. κατά το 2021, παρουσιάζοντας δηλαδή αύξηση κατά €53,1 εκατ. ή ποσοστό 118,3%, κυρίως λόγω του ότι κατά το 2021 οι εργασίες του Συγκροτήματος συνέχιζαν να επηρεάζονται πολύ από την πανδημία του κορωνοϊού.

Για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2022, τους πρώτους μήνες τα ξενοδοχεία ήταν κλειστά και περί τα τέλη Μαΐου λειτούργησαν ξανά με καλύτερες προϋποθέσεις, συνεισφέροντας κατά πολύ περισσότερο στον κύκλο εργασιών του Συγκροτήματος, ειδικότερα κατά τους μήνες Αύγουστο μέχρι Οκτώβριο.

Κατά το 2022, τα κρούσματα κορωνοϊού, πρόσθεσε ο κ. Λοΐζου, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, παρουσίασαν σημαντική μείωση ιδιαίτερα κατά το δεύτερο εξάμηνο δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σταδιακής άρσης των περισσότερων περιοριστικών μέτρων και ανάκαμψης της οικονομίας, με θετικό αντίκτυπο στην τουριστική βιομηχανία και κατ' επέκταση στα αποτελέσματα του Συγκροτήματος.

Η ενοποιημένη καθαρή ζημιά μετά τη φορολογία που αναλογεί στους μετόχους της εταιρείας ανήλθε το 2022 στα €8,9 εκατ. σε σύγκριση με ζημιά €30,3 εκατ. κατά το 2021. Υπήρξε, δηλαδή, μία σημαντική μείωση στην καθαρή ζημιά έτους κατά €21,4 εκατ.

Η βελτίωση οφείλεται στο γεγονός ότι τα αποτελέσματα από εργασίες μετά τα καθαρά έξοδα χρηματοδότησης του Συγκροτήματος παρουσίασαν ζημιά ύψους €6,2 εκατ. έναντι ζημιάς €13,1 εκατ. κατά το 2021., ενώ η αύξηση της φορολογίας για το 2022 ύψους €5,8 εκατ., κυρίως λόγω της αναπροσαρμογής αναβαλλόμενης φορολογίας που προκύπτει από αναπροσαρμογές στις συσσωρευμένες φορολογικές ζημιές που μεταφέρονται, καθώς και προσωρινών φορολογικών διαφορών.

Εξάλλου, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Louis Plc οι μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες που αφορούν τις ναυτιλιακές δραστηριότητες παρουσίασαν ζημιά ύψους €20,6 εκατ. κατά το 2021, ενώ δεν υπήρξε καμία επίπτωση κατά το 2021, λόγω της αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Celestyal Cruises. Προκύπτει δηλαδή θετική απόκλιση της τάξης των €20,6 εκατ.

Δειτε Επισης

Minthis Resort: Πασχαλινή πολυτέλεια σε έναν παράδεισο εκλεπτυσμένης απόλαυσης
Κώστας Κουμής: Επιβεβαιώνεται η μεγάλη συνεισφορά του αθλητικού τουρισμού στην τουριστική οικονομία
Στο 50% οι πληρότητες στα ξενοδοχεία το Πάσχα-Ετοιμάζονται για δύσκολη χρονιά οι ξενοδόχοι
WIZZ Experiences: Νέα πρόσθετη υπηρεσία για τους επιβάτες της Wizz Air
Στα €1,4 δισ. οι δαπάνες για ταξίδια Κυπρίων στο εξωτερικό το 2022
Ψηφίζουν εξωτερικό για τις πασχαλινές διακοπές τους οι Κύπριοι-Για 48ωρα οι κρατήσεις στο εσωτερικό
Ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο η Πορτογαλία
ΕΤΑΠ Λευκωσίας: Διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο GreenHost Project
Απογειώθηκαν τα ταξίδια των Κυπρίων-Πού αποδίδεται η αύξηση και οι δημοφιλέστεροι προορισμοί
Λαμπερό reopening για το The Retail Village στο Nammos Limassol του Parklane Resort & Spa (pics)