powered by

Οι βασικοί άξονες της φορολογικής μεταρρύθμισης και τι ζητά ο Χριστοδουλίδης από τους λογιστές

Τους κύριους άξονες της προωθούμενης φορολογικής μεταρρύθμισης παρέθεσε μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου(ΣΕΛΚ), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Όπως είπε, κύριοι άξονες της φορολογικής μεταρρύθμισης που προωθείται είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας του φορολογικού μοντέλου της Κύπρου, η μείωση του διοικητικού βάρους για τους φορολογούμενους πολίτες και φυσικά τις επιχειρήσεις και, ταυτόχρονα, η παροχή δικαιότερης ανακατανομής του φορολογικού βάρους, διατηρώντας, παράλληλα, τη δημοσιονομική ουδετερότητα.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στόχος είναι η πλήρης ευθυγράμμιση των φορολογικών μας πολιτικών με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, άλλη μια πρόκληση, όπως υπέδειξε, στην οποία πρέπει να ανταποκριθούμε, στο πλαίσιο και της προωθούμενης πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έκανε ιδιαίτερη μνεία στο ζήτημα των κυρώσεων,

επισημαίνοντας ότι από τις πρώτες μέρες ανάληψης των καθηκόντων της, η Κυβέρνηση είχε διαχειριστεί μια επιπρόσθετη πρόκληση, αυτή της διαφύλαξης του ονόματος της Κύπρου ως αξιόπιστου επιχειρηματικού και χρηματοοικονομικού κέντρου.

«Η Κυβέρνηση αμέσως, σε συνεργασία με όλους τους εποπτικούς φορείς, σε συνεργασία μαζί σας, και θα ήθελα να σας ευχαριστώ, λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα και θα συνεχίσει να επιδεικνύει στο συγκεκριμένο θέμα, θέλω να το επαναλάβω, μηδενική ανοχή», τόνισε, επαναλαμβάνοντας πως

οι αποφάσεις που λήφθηκαν από πλευράς της αμερικανικής και της βρετανικής Κυβέρνησης θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ευκαιρία για να τελειώνουμε με αυτό το θέμα.

«Και θέλω να σας καλέσω, όλους εσάς, φορείς του λογιστικού και ελεγκτικού επαγγέλματος, να συνεχίσετε να προσεγγίζετε το συγκεκριμένο θέμα με απόλυτη σοβαρότητα και να εργαστούμε από κοινού για να απαλείψουμε, μέσα από πράξεις και όχι λόγια, όποια σκιά ή αμφιβολία υπάρχει σε διεθνές επίπεδο για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στη χώρα μας. Αυτή είναι η δική μας ξεκάθαρη πρόθεση και είμαι σίγουρος ότι συμμερίζεστε την ίδια άποψη», επισήμανε.

Διαβάστε εδώ: Αυστηρότατο μήνυμα Πιερή Μάρκου στους λογιστές για τις κυρώσεις

Διαβάστε πιο κάτω αυτούσια την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στην γενική συνέλευση του ΣΕΛΚ:

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι στη σημερινή Γενική Συνέλευση του ΣΕΛΚ. Η παρουσία μου εδώ είναι ένδειξη της εκτίμησης και της αναγνώρισης του εξαιρετικά σημαντικού ρόλου και έργου που επιτελείτε, ενισχύοντας ουσιαστικά την κοινή προσπάθεια, γιατί εμείς έτσι την προσεγγίζουμε, για ανάπτυξη και προώθηση της οικονομίας του τόπου μας.

Ως Πολιτεία, προσεγγίζουμε τον ΣΕΛΚ ως βασικό συνεργάτη και συνοδοιπόρο στην προσπάθεια για πετυχημένη αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, όλων αυτών που έχουμε ενώπιον μας, αλλά και στην προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που θα πάρουν τη χώρα μας ακόμα πιο μπροστά και θα δημιουργήσουν ελπίδα και προοπτική για το σύνολο του κυπριακού λαού.

Και επιμένω στον τομέα των μεταρρυθμίσεων διότι οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι ιατά κύριο λόγο εξωγενείς, δεν τις επηρεάζουμε εμείς, δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα δεδομένα σε σχέση με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις είναι αποκλειστικά δική μας ευθύνη και τόσο εσάς όσο και τα κοινοβουλευτικά κόμματα, η Κυβέρνηση, η εκτελεστική εξουσία προσεγγίζει ως συνεργάτες για να πετύχουμε τους κοινούς στόχους.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και σήμερα ο ΣΕΛΚ αποτελεί ουσιαστικό συνεργάτη και εταίρο της Κυβέρνησης σε μια μεγάλη προσπάθεια για φορολογικό μετασχηματισμό της χώρας μας, που αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση.

Και θέλω να αναφέρω, με την ευκαιρία, ότι ήσασταν οι πρώτοι που δημόσια είχατε εκφράσει την ανάγκη για μια τέτοια εξέλιξη, κάτι που υιοθετήσαμε και μέσα σε αυτό το πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος διακυβέρνησής μας, μια από τις πρώτες μας αποφάσεις ήταν να ξεκινήσουμε την προσπάθεια για φορολογικό μετασχηματισμό, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίησή του.

Κύριοι άξονες της φορολογικής μεταρρύθμισης που προωθείται είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας του φορολογικού μοντέλου της Κύπρου, η μείωση του διοικητικού βάρους για τους φορολογούμενους πολίτες και φυσικά τις επιχειρήσεις και, ταυτόχρονα, η παροχή δικαιότερης ανακατανομής του φορολογικού βάρους, διατηρώντας, παράλληλα, τη δημοσιονομική ουδετερότητα.

Την ίδια στιγμή, στόχος είναι η πλήρης ευθυγράμμιση των φορολογικών μας πολιτικών με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, άλλη μια πρόκληση στην οποία πρέπει να ανταποκριθούμε, στο πλαίσιο και της προωθούμενης πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης. Μια προσπάθεια που θα οδηγήσει στην επιβολή φορολογίας για κατανάλωση φυσικών πόρων που ρυπαίνουν το περιβάλλον, μετατοπίζοντας το βάρος της φορολογίας προς περιβαλλοντικά ζημιογόνες δραστηριότητες.

Η πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση αναμφισβήτητα θα συμβάλλει και στην εκπλήρωση των περιβαλλοντικών στόχων της χώρας μας, θα μειώσει τις στρεβλώσεις στην οικονομία, βελτιώνοντας τις συνήθειες στον ρυπογόνο τομέα των μεταφορών και της ενέργειας, του ύδατος, καθώς και προωθώντας την κυκλική οικονομία και θα δώσει ώθηση στην καινοτομία και σε «πράσινες» επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, στην προστασία του περιβάλλοντος και στη μείωση αποβλήτων.

Την ίδια στιγμή, από τις πρώτες μέρες ανάληψης των καθηκόντων μας, είχαμε να διαχειριστούμε μια επιπρόσθετη πρόκληση, αυτή της διαφύλαξης του ονόματος της Κύπρου ως αξιόπιστου επιχειρηματικού και χρηματοοικονομικού κέντρου.

Η Κυβέρνηση αμέσως, σε συνεργασία με όλους τους εποπτικούς φορείς, σε συνεργασία μαζί σας, και θα ήθελα να σας ευχαριστώ, λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα και θα συνεχίσει να επιδεικνύει στο συγκεκριμένο θέμα, θέλω να το επαναλάβω, μηδενική ανοχή.

Δεν ήταν θετική εξέλιξη οι αποφάσεις που λήφθηκαν από πλευράς της αμερικανικής και της βρετανικής Κυβέρνησης, αλλά θα πρέπει αυτές τις αποφάσεις να τις αντιμετωπίσουμε ως ευκαιρία για να τελειώνουμε με αυτό το θέμα που, δυστυχώς, ταλαιπωρεί την εκτελεστική εξουσία, ταλαιπωρεί τη νομοθετική εξουσία, ταλαιπωρεί όλους εσάς και για αυτό θα πρέπει να συνεργαστούμε όλοι λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για μηδενική ανοχή, να τελειώνουμε μια και καλή με αυτό το θέμα.

Και θέλω να σας καλέσω, όλους εσάς, φορείς του λογιστικού και ελεγκτικού επαγγέλματος, να συνεχίσετε να προσεγγίζετε το συγκεκριμένο θέμα με απόλυτη σοβαρότητα και να εργαστούμε από κοινού για να απαλείψουμε, μέσα από πράξεις και όχι λόγια, όποια σκιά ή αμφιβολία υπάρχει σε διεθνές επίπεδο για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στη χώρα μας. Αυτή είναι η δική μας ξεκάθαρη πρόθεση και είμαι σίγουρος ότι συμμερίζεστε την ίδια άποψη.

Η Κύπρος δεν έχει την πολυτέλεια να μη σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συνεχίσει, λόγω της συμπεριφοράς μιας μειοψηφίας να δέχεται πλήγμα στην εικόνα της. Να είστε σίγουροι ότι υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας, θα δούμε και εντός του 2023 σημαντικές επενδύσεις από ξένες χώρες. Σήμερα είχα μια πρώτη συνάντηση με μια αντιπροσωπεία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα η οποία συνοδευόταν από επενδυτικά ταμεία και άλλους επενδυτές από τη χώρα που ενδιαφέρονται πραγματικά.

Έγινε πολύ ουσιαστική συνάντηση με αριθμό Υπουργών, με τον δημόσιο τομέα που ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα. Αύριο το πρωί έχουμε μια άλλη συνάντηση με όλους αυτούς που έχουν επενδύσει στη χώρα μας για να ακούσουμε τις δικές τους ανησυχίες.

Το θέμα της προσέλκυσης ποιοτικών επενδύσεων είναι ύψιστη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και θέλω να είστε βέβαιοι ότι η χώρα μας έχει την υποδομή για να προσελκύσει τέτοιου είδους επενδύσεις, φτάνει να κάνουμε και εμείς αυτά που πρέπει να κάνουμε χωρίς να χρειάζεται να μας τα επιβάλει ο όποιος τρίτος, αλλά εμείς που ενδιαφερόμαστε περισσότερο από τον οποιονδήποτε τρίτο για το όνομα της χώρας μας, για το μέλλον της χώρας μας, για το μέλλον της οικονομίας μας, θα πρέπει να κάνουμε όλα αυτά που μας αναλογούν.

Εκ μέρους της Κυβέρνησής, θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι θα είμαστε δίπλα σας να συνεργαστούμε στενά και να βρούμε αποτελεσματικές λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τόπος μας, όπως αυτές που συνεχίζονται μέσα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον πληθωρισμό, τις αυξήσεις των επιτοκίων, το κόστος ενέργειας, αλλά και οι προκλήσεις στην αγορά εργασίας που, αναμφίβολα, ανάμεσα σε πολλές άλλες επιπτώσεις, αποτελούν σε κάποιες των περιπτώσεων, εμπόδια στις επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Μαζί θα συνεχίσουμε επίσης με την ίδια υπευθυνότητα και την ίδια ένταση την προσπάθεια για προώθηση μέτρων ανάκαμψης της οικονομίας, αλλά και μέτρων προσέλκυσης ποιοτικών επενδύσεων στη χώρα μας, που θα δημιουργούν και νέες θέσεις εργασίας.

Το όραμά μου για τη χώρα μας, όπως ανέφερα και χθες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ημερών από την ανάληψη της εξουσίας, είναι να εξελιχθεί σε ένα κράτος-πρότυπο, με ευνοϊκές συνθήκες για την προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων και την προώθηση της επιχειρηματικότητας.

Ένα κράτος που θα μπορεί λόγω της οικονομίας του να είναι κοινωνικό και δίκαιο και θα διασφαλίζει υψηλό βιοτικό επίπεδο για όλους τους πολίτες του. Μια χώρα που θα τολμήσει να κάνει βήματα μπροστά, που λειτουργεί ως αξιόπιστο επιχειρηματικό και χρηματοοικονομικό κέντρο, απαλλαγμένο από κακές πρακτικές του παρελθόντος.

Μια χώρα που - θα πρέπει να προσαρμοστούμε - να αξιοποιεί τις δυνατότητες της τεχνολογίας, που καινοτομεί, που θέτει ψηλά τον πήχη για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση. Ένα κράτος που μπορεί να ανταποκριθεί στις διεθνείς γεωπολιτικές, οικονομικές και άλλες προκλήσεις, γρήγορα και αποτελεσματικά.

Η διαμόρφωση και υλοποίηση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου αποτελεί για την Κυβέρνησή σημαντικό στόχο, ώστε η χώρα, όπως καταγράφεται και στο «Όραμα 2035», ένα όραμα που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης Κυβέρνησης και ειδικότερα τα θέματα του οράματος για την οικονομία δεν πρέπει να επηρεάζονται από τους εκλογικούς κύκλους. Κάτι τέτοιο θα ήταν ένδειξη μη σοβαρότητας για τη χώρα μας, άρα το Όραμα 2035 το υιοθετούμε για να γίνει η χώρα μας ιδανικός τόπος για να εργάζεται, να ζει, να αναπτύσσεται επιχειρηματικά ο καθένας.

Μια εύρωστη οικονομία, άλλωστε, και το αναφέρω συχνά, για να μπορούμε να έχουμε κοινωνική πολιτική και διαχείριση προκλήσεων, όπως είναι η ακρίβεια πρέπει να έχουμε ισχυρή οικονομία.

Το τρίπτυχο της δικής ας πολιτικής για την οικονομία επικεντρώνεται στη δημοσιονομική πειθαρχία, στο σταθερό χρηματοπιστωτικό σύστημα και στις συνεχείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Κλείνοντας να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και να επαναλάβω την ετοιμότητά μας για συνέχιση της συνεργασίας μας.

Δειτε Επισης

Η σημασία της βιωματικής μάθησης και της προώθησης της επιχειρηματικής νοοτροπίας στα νέα άτομα
Στο τεύχος Νοεμβρίου του περιοδικού GOLD: The accounting revolution
Δημήτρης Σκουρίδης: Οι επαφές με τη ΝΑSA, τα διαπιστευτήρια της Κύπρου και το «θαύμα» με τα Artemis Accords
«Λευκωσία Μαζί»: Η πρωτοποριακή ψηφιακή πλατφόρμα του Δήμου Λευκωσίας
Παπαστράτος, PMI Science: Πώς θα εξασφαλίσουμε υγιέστερη δημόσια υγεία
Νικόδημος Δαμιανού: Ο «Ιππόδαμος» λειτουργεί, δεν καταρρέει και στηρίζει τη διαδικασία των ΕΟΑ
Η ανανεωμένη ιστοσελίδα του Επιχειρηματικού Συμβουλιού Ηνωμένου Βασιλείου-Κύπρου
Μ. Πελεκάνος: Αναγκαία η προετοιμασία και στρατηγική σκέψη στην καθημερινή διαχείριση των έργων
Βάζουν στο τραπέζι ρηξικέλευθες επιλογές οι ΕΟΑ εάν δεν βελτιωθεί η κατάσταση με το «Ιππόδαμος»
Εντάχθηκε στην ΟΕΒ το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων-Η σημασία της συνεργασίας