Ν. Χριστοδουλίδης: Το τρίπτυχο της οικονομικής πολιτικής και το όραμά μου για τη χώρα

«Το όραμά μου για τη χώρα μας είναι να εξελιχθεί σε ένα κράτος-πρότυπο, με ευνοϊκές συνθήκες για την προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων και την προώθηση της επιχειρηματικότητας», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στην ομιλία του κατά την διάσκεψη Τύπου που παρέθεσε για τις πρώτες εκατό μέρες διακυβέρνησης.

Όπως υπογράμμισε στην ομιλία του ο Νίκος Χριστοδουλίδης, το τρίπτυχο της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης για μακροοικονομική σταθερότητα και ανθεκτικότητα είναι δημοσιονομική πειθαρχία, σταθερό χρηματοπιστωτικό σύστημα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση στην προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων στην Κύπρο, σημείωνοντας πως στο πλαίσιο αυτό, αλλά και ως μέτρο υλοποίησης της στρατηγικής για τη δημόσια εικόνα της χώρας μας, ειδικότερα στο εξωτερικό, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον Απρίλιο, θωρακίστηκε το Πρόγραμμα Παροχής Αδειών Μετανάστευσης, με την εισαγωγή πιο αυστηρών παραμέτρων και μηχανισμών ελέγχου και επαληθεύσεων.

Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πειθαρχία, υπενθύμισε ότι πριν από λίγες μέρες εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής 2024-2026, το οποίο συνάδει πλήρως με τις υποχρεώσεις και τους στόχους που έχουν τεθεί και τους οποίους παρακολουθεί και η Ε.Ε., για πλεονασματικούς προϋπολογισμούς και μείωση του δημοσίου χρέους.

«Τα Υπουργεία και Υφυπουργεία έχουν κληθεί, στο πλαίσιο της κατάρτισης του πρώτου μας Προϋπολογισμού του 2024, να εντοπίσουν τυχόν περιττές δαπάνες, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερο περιθώριο για πιο παραγωγικές αλλά και κοινωνικές δαπάνες, σύμφωνα και με το Πρόγραμμα Διακυβέρνησής μας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», τόνισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Διαβάστε πιο κάτω τη σχετική αναφορά στην ομιλία του του Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Το όραμά μου για τη χώρα μας είναι να εξελιχθεί σε ένα κράτος-πρότυπο, με ευνοϊκές συνθήκες για την προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων και την προώθηση της επιχειρηματικότητας.

Ένα κράτος κοινωνικό και δίκαιο που διασφαλίζει υψηλό βιοτικό επίπεδο για όλους τους πολίτες του. Μια χώρα που κάνει σταθερά και τολμηρά βήματα μπροστά, που λειτουργεί ως αξιόπιστο επιχειρηματικό και χρηματοοικονομικό κέντρο, απαλλαγμένο από κακές πρακτικές του παρελθόντος.

Μια χώρα που αξιοποιεί τις δυνατότητες της τεχνολογίας, που καινοτομεί, που θέτει ψηλά τον πήχη για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση. Ένα κράτος που μπορεί να ανταποκριθεί στις διεθνείς γεωπολιτικές, οικονομικές και άλλες προκλήσεις, γρήγορα και αποτελεσματικά.

Η διαμόρφωση και υλοποίηση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου αποτελεί για την Κυβέρνησή μας σημαντικό στόχο, ώστε η χώρα, όπως καταγράφεται και στο «Όραμα 2035», να είναι σε θέση να αποτελεί «ιδανικό τόπο για να εργάζεται, να ζει και να αναπτύσσεται επιχειρηματικά ο καθένας».

Μια εύρωστη οικονομία, άλλωστε, αποτελεί εχέγγυο αλλά και προϋπόθεση για αποτελεσματική κοινωνική πολιτική και διαχείριση προκλήσεων, όπως είναι η ακρίβεια.

Το τρίπτυχο της οικονομικής μας πολιτικής για μακροοικονομική σταθερότητα και ανθεκτικότητα είναι: Δημοσιονομική πειθαρχία, σταθερό χρηματοπιστωτικό σύστημα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση είδαμε ότι η έκδοση του βιώσιμου ομολόγου στην οποία προχωρήσαμε, σε συνέχεια και των προσπαθειών της προηγούμενης κυβέρνησης, υπήρξε πετυχημένη. Η έκδοση ύψους €1 δις. δεκαετούς διάρκειας, επιτρέπει πρόσβαση σε νέους επενδυτές και διευρύνει τις χρηματοδοτικές επιλογές του κράτους, ενώ δίνει και ένα ισχυρό μήνυμα για την πράσινη μετάβαση. Αποτελεί δε, ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης για την οικονομία της χώρας μας.

Σημαντική εξέλιξη προς την κατεύθυνση της πράσινης οικονομίας είναι και η έγκριση σχετικού νομοσχεδίου τον Μάιο από το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο προνοεί σημαντικές κεφαλαιουχικές εκπτώσεις για ενθάρρυνση της ενεργειακής αναβάθμισης των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και μέτρων που αφορούν τα ηλεκτρικά οχήματα».

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο αποστολή της ΕΤΕπ με επικεφαλής τον Κυριάκο Κακουρή-Οι συμφωνίες δανείου που θα υπογραφούν
Εισαγωγή γραμματίων δημοσίου, 13 εβδομάδων και αξίας €25 εκ. στο ΧΑΚ
Το έργο του την επόμενη πενταετία και τι ζητά από τον Κώστα Καδή η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Αμελητέα κέρδη κατέγραψε την Τρίτη το ΧΑΚ
Στα μέσα Οκτωβρίου προς ψήφιση τα νομοσχέδια για πάταξη αδήλωτης εργασίας
Κώστας Καδής: Η Κύπρος παίρνει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο που έχει ένα τεράστιο πεδίο δράσης
Το αναβαθμισμένο χαρτοφυλάκιο στην Κ.Δ. και οι πολιτικές που θα κληθεί να διαχειριστεί ο Κώστας Καδής
Επίτροπος για θέματα Αλιείας και Ωκεανών ο Κώστας Καδής-«Εξαιρετική τιμή, αλλά και τεράστια ευθύνη»
Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ-Σχετίζονται με την κοινοπραξία Intellexa
Προκαταρκτική έγκριση €152 εκατ. από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης-Πράσινο σε 37 από τα 38 ορόσημα