Powered by

Σε μη κατοίκους το 93% του ακαθάριστου χρέους κυβέρνησης

Το 93% του ακαθάριστου χρέους της γενικής κυβέρνησης στην Κύπρο κατεχόταν από μη κατοίκους στο τέλος του 2022, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, το ακαθάριστο χρέος της γενικής κυβέρνησης σε κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε. διαφέρει σημαντικά όσον αφορά τη σύστασή του.

Μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, το μεγαλύτερο ποσοστό χρέους που κατείχαν μη κάτοικοι (τομέας του υπόλοιπου κόσμου) καταγράφηκε στο τέλος του 2022 στην Κύπρο (93%), ενώ ακολουθούσαν η Εσθονία (74%), η Λετονία (64%), η Αυστρία και η Λιθουανία (61% η κάθε χώρα).

Από την άλλη, το μερίδιο του χρέους της γενικής κυβέρνησης που κατείχε ο τομέας των εγκατεστημένων στη χώρα χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων ήταν μεγαλύτερο στη Δανία (75%), ενώ ακολουθούσαν η Σουηδία (74%), η Κροατία (67%), η Ιταλία (64%), η Τσεχία (63%) και η Μάλτα (60%).

Γενικά, στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, το ποσοστό του χρέους το οποίο κατείχαν οι μη χρηματοπιστωτικοί τομείς των κατοίκων (μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, νοικοκυριά και μη κερδοσκοπικά ιδρύματα που εξυπηρετούν νοικοκυριά) ήταν μικρότερο του 10%.

Οι εξαιρέσεις ήταν η Ουγγαρία και η Γερμανία (22% στην κάθε χώρα), η Μάλτα (18%), η Πορτογαλία (14%) και η Ιρλανδία και η Σουηδία (11% στην κάθε χώρα).

Όπως επίσης καταγράφεται στα στοιχεία, το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης των χωρών της ευρωζώνης εκφράζεται ως επί το πλείστον (με ποσοστό μεγαλύτερο του 99%) σε εγχώριο νόμισμα, όπως και στην πλειοψηφία των κρατών μελών (μεταξύ τους και της Κύπρου).

Το ποσοστό του ακαθάριστου χρέους της κεντρικής κυβέρνησης σε ξένο νόμισμα ξεπερνούσε το 50% σε τρεις χώρες της ΕΕ στο τέλος του 2022: την Κροατία (75%), τη Βουλγαρία (71%) και τη Ρουμανία (53%).

Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους τους σε ξένο νόμισμα στο τέλος του 2022 ήταν εκφρασμένο σε ευρώ.

Σημειώνεται πως η Βουλγαρία και η Ρουμανία δεν ανήκουν στην ευρωζώνη, ενώ η Κροατία προσχώρησε στη ζώνη του ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2023.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μ. Παναγιώτου: Χρειάζονται συντονισμένες δράσεις πολιτικής για υγεία, ανθεκτικότητα και παραγωγικότητα των ωκεανών
Μελέτη ILO: Οικονομικά βιώσιμο μέχρι το 2032 το Ταμείο του ΓεΣΥ-Σταθερά θετικό το αποθεματικό
Γ. Παναγιώτου: Η τεχνητή νοημοσύνη και τα ζητούμενα στην αγορά εργασίας-«Να λαμβάνονται υπόψη όλα τα δεδομένα»
Άνοιξε δίαυλος στο πεδίο των επενδύσεων με την Συρία-Πιθανή επίσκεψη επιχειρηματικής αντιπροσωπείας στην χώρα
Με ζημιές έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
Και €12 εκατ. για παραγωγούς με απώλειες άνω του 30% πέραν της έκτακτης βοήθειας €3,5 εκατ. από Ε.Ε.
Στο μικροσκόπιο των συντεχνιών το νέο πλαίσιο εργοδότησης αλλοδαπών-Διαφωνούν με το περιεχόμενο
ΚΕΒΕ: Χαιρετίζει το νέο πλαίσιο ξένο εργατικό προσωπικό-Διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία επιχειρήσεων
Ο φόβος της επιβολής δασμών στην Ε.Ε. από τις ΗΠΑ και οι πικρές αλήθειες του Μάριο Ντράγκι...Μια βαρυσήμαντη παρέμβαση
Με απώλειες έκλεισε την Τετάρτη το ΧΑΚ