Γ. Τσακκιστός: Εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του φορέα του DRS, το κόστος φορτώνεται στην τιμή
InBusinessNews 06:30 - 19 Ιουνίου 2023
Ταλανίζει την αγορά η επερχόμενη εφαρμογή του συστήματος εγγυοδοσίας DRS, το οποίο αφενός προκαλεί έντονες ανησυχίες σε προμηθευτές και λιανεμπόρους και αφετέρου αναμένεται να θέσει σε περιπέτειες τη βιωσιμότητα της Green Dot.
Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Γενικού Διευθυντή της Green Dot, Μάριου Βραχίμη, ο οποίος, μιλώντας ενώπιον ημερίδας που διοργάνωσε το Τμήμα Περιβάλλοντος σχετικά με το προσχέδιο κανονισμών για το σύστημα DRS και τις πρακτικές που ακολουθούνται στην Ευρώπη, προειδοποίησε ότι πιθανή εφαρμογή του εν λόγω συστήματος θα θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του Οργανισμού.
Επιπλέον κόστος για όλους
Οι προμηθευτές προκρίνουν ξεκάθαρα την ενίσχυση και περαιτέρω ανάπτυξη του υφιστάμενου συστήματος ανακύκλωσης, εξηγώντας ότι το επιπλέον λειτουργικό κόστος, με το οποίο θα επιβαρυνθούν μαζί με τους λιανεμπόρους από το νέο σύστημα, θα φορτωθεί στην τελική τιμή, ενώ στα ταμεία του φορέα που θα αναλάβει την υλοποίηση του DRS θα εισρεύσουν εκατ. ευρώ, μιας και σημαντικό ποσοστό των καταναλωτών θα επιλέξει να μην επιστρέψει τις συσκευασίες (πλαστικές, γυάλινες, αλουμινένιες) για να του επιστραφούν τα χρήματα που έχει ήδη καταβάλει.
Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προϊόντων Προμηθευτών Ευρείας Κατανάλωσης (ΣΠΠΕΚ), Γιώργος Τσακκιστός απηύθυνε έκκληση προς τους αρμοδίους και τους εμπλεκομένους με στόχο να εξελιχθεί το μοντέλο της Green Dοt, προκειμένου να μην τεθεί ο Οργανισμός σε περιπέτειες ούτε να προκύψει επιπρόσθετο κόστος για προμηθευτές, λιανεμπόρους και καταναλωτές.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα σύστημα ανακύκλωσης με την Green Dot, όπου όλοι εμείς, υπεραγορές και προμηθευτές είμαστε μέτοχοι και συνιδιοκτήτες. Η δική μας θέση είναι να βοηθήσουμε όλοι να αναπτυχθεί περισσότερο το υφιστάμενο σύστημα για να μπορεί να φτάσει η Κύπρος στο επίπεδο που πρέπει αναφορικά με την ανακύκλωση», επεσήμανε σχετικά, προτείνοντας παράλληλα την υιοθέτηση και από άλλους δήμους και κοινότητες του pay as you throw (πληρώνω όσο πετά) που εφαρμόζει με επιτυχία ο Δήμος Αγλαντζιάς.
Οι χρεώσεις
Με το προτεινόμενο σύστημα εγγυοδοσίας θα επιβάλλεται 5 σεντς πάνω στη μικρή μπουκάλα (0,5 λίτρου) και τα τενεκεδάκια, ενώ για μεγάλες μπουκάλες έως 1,5 λίτρου η χρέωση θα είναι 10 σεντς.
«Το ποσό από αυτή την αύξηση, θα πρέπει να το δίνουμε στην εταιρεία που θα έχει την ευθύνη του συστήματος και αυτή με τη σειρά της θα τα επιστρέφει στον καταναλωτή από τη μηχανή απ’ όπου ο ίδιος θα βάζει τη συσκευασία», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΠΠΕΚ, εξηγώντας ότι οι προμηθευτές και λιανεμπόροι θα έχουν επιπρόσθετο λειτουργικό κόστος, με το οποίο, όπως γίνεται αντιληπτό, θα επιβαρύνεται η τελική τιμή του προϊόντος.
Τα εκτιμώμενα κέρδη που θα έρθουν «άκοπα»
Εξάλλου, βάσει έρευνας που διεξήγαγε ο ΣΠΠΕΚ, το 30% των καταναλωτών δεν θα επιστρέφει τις συσκευασίες, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι από την πρώτή μέρα εφαρμογής του DRS και κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, η εταιρεία που θα το υλοποιήσει, θα εισπράξει περί τα €12 εκατ. «Καθότι, στην Κύπρο υπάρχει συλλογή door to door (από πόρτα σε πόρτα) συσκευασιών, κατά γενική ομολογία, οι καταναλωτές δεν θα το επιστρέφουν, αλλά θα πληρώνουν το αντίτιμο του προϊόντος», τόνισε ο κ. Τσακκιστός.
Τόσο οι προμηθευτές όσο και οι λιανέμποροι καλούν τους αρμόδιους να γίνει προσπάθεια μετεξέλιξης του μοντέλου της Green Dot, προκειμένου να μην προκύψει επιπρόσθετο κόστος από το DRS ούτε για τους ίδιους ούτε για τους καταναλωτές.