Το καινοτόμο εργοστάσιο της Bioland που φέρνει την πυρόλυση ελαστικών στην Κύπρο

Η διαχείριση ελαστικών αποτελεί ένα διαχρονικό περιβαλλοντικό πρόβλημα για την Κύπρο, με την κατάσταση να περιγράφεται μέχρι στιγμής ως χαοτική και αρκετά επιβλαβής για το περιβάλλον.

Σε αυτό το πλαίσιο, τη λύση έρχεται να δώσει η δημιουργία εργοστασίου πυρόλυσης ελαστικών στον Ύψωνα, από την Bioland Energy.

Το εργοστάσιο Bioland Pyrolysis αναμένεται να συμβάλει αρκετά στους στόχους της Κυπριακής Δημοκρατίας για το περιβάλλον, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Επίσης, θα λειτουργεί στη βάση των όρων που έχουν υποβληθεί από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος, την Πολεοδομία και άλλα κρατικά τμήματα. O χώρος όπου αναμένεται να ανεγερθεί το εργοστάσιο είναι στη βιομηχανική περιοχή του Αγίου Σιλά στον Ύψωνα, στη Λεμεσό.

Capture

Για το έργο μίλησε στο InBusinessNews, o Licencing Director της Bioland Energy, Γιώργος Βαρνάβα, αναφέροντας ότι πρόκειται για ένα έργο που θα κοστίσει περίπου 80-100 εκατ. ευρώ.

«Ο λόγος αυτού του ποσού είναι ότι ως εταιρεία εμείς είμαστε οι πρώτοι θέλουμε να λάβουμε όλα τα μέτρα ασφάλειας, πρώτα απ' όλα για την ασφάλεια της περιοχής, των εργαζομένων και των πολιτών της γειτνιάζουσας περιοχής. Το μεγαλύτερο κόστος αφορά ουσιαστικά στην εφαρμογή των όρων και των μέτρων που πρέπει να λάβουμε, ώστε αυτό το εργοστάσιο να μπορεί να λειτουργήσει σωστά», υπογράμμισε ο κ. Βαρνάβα.

Διαβάστε εδώ: Η Bioland Energy Pyrolysis απαντά στον δήμαρχο Ύψωνα

Η Bioland δηλώνει πανέτοιμη να αρχίσει τη διαδικασία ανέγερσης του εργοστασίου, θέτοντας στόχο μέσα σε ένα χρονοδιάγραμμα των 2-2,5 ετών να έχει κατασκευαστεί. «Πριν από την λειτουργία του εργοστασίου θα γίνει δημόσια παρουσίαση και πιθανόν να μπουν επιπλέον όροι σε σχέση με τη διαδικασία εκπομπής αερίων, ώστε η εταιρεία όταν θα υποβάλει την αίτηση για να πάρει την άδεια εκπομπής αερίων να είναι σε πλήρη ταύτιση με τους όρους τους οποίους της έχουν επιβληθεί», επισημαίνει ο κ. Βαρνάβα.

Πώς θα λειτουργεί

Η μοναδικότητα του εργοστασίου έγκειται στον τρόπο που θα γίνεται η επεξεργασία των ελαστικών.

Αρχικά, θα μπορούν να φτάσουν εκεί όλων των τύπων απόβλητα ελαστικά οχημάτων, τα οποία θα είναι τεμαχισμένα σε τεμάχια 5Χ5 cm.

Απ' εκεί ακολουθεί η σύγχρονη μέθοδος της πυρόλυσης των ελαστικών και όχι της καύσης τους, όπως κακώς συνηθιζόταν μέχρι πριν μερικά χρόνια. Ακολούθως, τα τεμαχισμένα ελαστικά θα μεταφέρονται με αναβατόριο στον κλίβανο. Τα εξερχόμενα καυσαέρια από τους αντιδραστήρες πυρόλυσης θα διοχετεύονται σε σύστημα επεξεργασίας καυσαερίων μαζί με τα καυσαέρια της ηλεκτροπαραγωγής.

Το μείγμα άνθρακα και τεμαχισμένων τελιών αποθηκεύονται για περεταίρω επεξεργασία. Από εκεί, το ακατέργαστο Έλαιο Πυρόλυσης Ελαστικών (ΕΠΕ) μεταφέρεται με αντλίες σε δεξαμενές αποθήκευσης, και θα τροφοδοτείται στην μονάδα διύλισης για αναβάθμιση της ποιότητας.

Το αναβαθμισμένο ΕΠΕ θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως καύσιμο στις Μηχανές Εσωτερικής Καύσης (ΜΕΚ) για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Τα κατάλοιπα θα συλλέγονται στο δοχείο διαχωρισμού, ενώ η παραγόμενη τέφρα θα συλλέγεται σε δεξαμενή αποθήκευσης από όπου θα σκευάζεται σε σάκους για μεταφορά της σε αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις αδρανών υλικών ή χώρους υγειονομικής ταφής.

Το εργοστάσιο θα αποτελείται από τέσσερις βασικές μονάδες ως εξής:

  1. Μονάδα Πυρόλυσης τεμαχισμένων ελαστικών, παραγωγή ΕΠΕ, Carbon Black, τεμαχισμένα χαλύβδινα τέλια
  2. Μονάδα Διαχωρισμού, επεξεργασίας και αναβάθμισης των προϊόντων Carbon Black και τεμαχισμένων τελιών
  3. Μονάδα διύλισης και επεξεργασίας του ΕΠΕ | Αναβάθμιση σε ποιότητα κατάλληλη για καύση στις ΜΕΚ για την παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας.
  4. Μονάδα παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας με δύο γραμμές ΜΕΚ

sxedio

Τα οφέλη

Από την δημιουργία του εργοστασίου θα προκύψουν σημαντικά οφέλη, τόσο για την τοπική οικονομία όσο και για την κοινωνία γενικότερα.

Με την κατασκευή του εργοστασίου θα δοθεί μία λύση στο μείζον πρόβλημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος με τα παλαιά λάστιχα, τα οποία απορρίπτονται σε χωματερές και γενικά σε διάφορους χώρους σε όλη την επικράτεια της ελεύθερης Κύπρου.

Παράλληλα, θα πάψει να υφίσταται το μονοπώλιο, το οποίο επικρατεί σήμερα στην διαχείριση των παλαιών ελαστικών.

Ο τομέας της ενέργειας

Όσον αφορά την ενέργεια, ένας τομέας που απασχολεί έντονα τη χώρα μας, η εταιρεία θα είναι σε θέση να πουλάει στους πελάτες της ηλεκτρική ενέργεια κατά πολύ φθηνότερα την παραγόμενη ενέργεια σε σχέση με την σημερινή τιμή της αγοράς.

Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι η παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας από την διαδικασία της πυρόλυσης θα συνδυάζεται με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά, τα οποία κατασκευάζει η εταιρεία Bioland Energy Ltd σε συνεργασία με την θυγατρική εταιρεία του Ομίλου Bioland Promithia Ltd.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι το Υπουργείο Γεωργίας και κατ’ επέκταση η Υπηρεσία Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, μετά από μελέτη καθόρισαν τα κριτήρια τα οποία θα πρέπει να έχει το παραγόμενο καύσιμο, ώστε ο Υπουργός Γεωργίας και Περιβάλλοντος να προχωρήσει στον αποχαρακτηρισμό του συγκεκριμένου καυσίμου από απόβλητο.

Στις 23/12/2020 ο τέως Υπουργός Γεωργίας και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής προχώρησε στην έκδοση Διατάγματος, το οποίο δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, αποχαρακτηρίζοντας το συγκεκριμένο καύσιμο από απόβλητο, δίνοντας το δικαίωμα χρήσης του εντός του εργοστασίου όπου θα τροφοδοτεί ηλεκτρογεννήτριες οι οποίες θα παράγουν ηλεκτρισμό. Έτσι από την πυρόλυση των ελαστικών και την όλη διαδικασία, θα παράγεται με αυτό το καύσιμο στο συγκεκριμένο εργοστάσιο ηλεκτρική ενέργεια περίπου 18Mw.

Διαβάστε εδώ: Τμ. Περιβάλλοντος: Διευκρινήσεις για το ιδιωτικό έργο ηλεκτροπαραγωγής στον Ύψωνα

Επιπρόσθετα, θα δημιουργηθούν 200 νέες θέσεις εργασίας, όπου κατά προτίμηση θα τύχουν εργοδότησης άτομα από την γειτνιάζουσα περιοχή.

«Ως υπεύθυνη εταιρεία ακολουθήσαμε κατά γράμμα όλες τις διαδικασίες και παράλληλα συνεργαστήκαμε άψογα σε ό,τι και αν μας είχε ζητηθεί αναφορικά με την αδειοδότηση του εν λόγω έργου. Αποδεχθήκαμε χωρίς καμία απολύτως αντίρρηση όλους τους αυστηρούς όρους που μας επέβαλαν οι αρμόδιες κρατικές αρχές για να προχωρήσουν στην αδειοδότηση του έργου», υπογράμμισε μιλώντας στο InBusinessNews ο κ. Βαρνάβα.

Απαντώντας στις ανησυχίες και τα όσα έχουν ακουστεί το τελευταίο διάστημα, για το εργοστάσιο, ο κ. Βαρνάβα υπέδειξε πως «ως εταιρεία διαβεβαιώνουμε τους κατοίκους του Δήμου Ύψωνα και της γύρω περιοχής ότι το εν λόγω εργοστάσιο θα πληροί όλες τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, οι οποίες έχουν τεθεί ως όροι για την κατασκευή του.

Καμία μυρωδιά δεν θα υπάρχει, όπως επίσης και οι ρύποι που θα εκπέμπονται θα είναι χαμηλότεροι από τα επιτρεπτά όρια», τόνισε, για να προσθέσει καταλήγοντας πως «ως μια κατ’ έξοχη οικολογική εταιρεία είμαστε οι πρώτοι οι οποίοι δεν θα θέλαμε ποτέ μας να βλάψουμε το περιβάλλον και κατ’ επέκταση την υγεία των κατοίκων της περιοχής».

Δειτε Επισης

Σχέδιο για αποθήκευση και επιστροφή προστίμων ρύπων στο Ταμείο ΑΠΕ ζητά η Βουλή-H απάντηση του Ρούσου
Κρίσιμο βήμα για την αναβάθμιση του «Προμηθέα» σε FSRU... Η επόμενη φάση για την πιστοποίηση του πλοίου
Αύξηση της ενεργειακής απόδοσης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις-Δωρεάν ενεργειακοί έλεγχοι μέσω του EcoSMEnergy
ΑΔΜΗΕ: Στη φάση δεσμευτικών προσφορών ο διαγωνισμός για υποβρύχια καλώδια σε Δωδεκάνησα και ΒΑ Αιγαίο
Πιλοτική εγκατάσταση και λειτουργία έξυπνων μετρητών από την ΑΗΚ-Σε ποιες περιοχές θα εγκατασταθούν
Ξεκινούν οι γεωτρήσεις στον στόχο «Ηλέκτρα», τέλος Φεβρουαρίου γνωστά τα αποτελέσματα
Φωτοβολταϊκά σε γεωργικές αποθήκες και αγροτικές υποδομές χωρίς άδεια με νόμο που ψήφισε η Βουλή
Στασιμότητα σε όλα τα επιπέδα για την ηλεκτρική διασύνδεση-Οι εκκρεμότητες και οι διαφωνίες που παραμένουν
Οι μεγάλες πετρελαϊκές μετατρέπουν τα πρατήρια καυσίμων σε πρατήρια φόρτισης για την ηλεκτροκίνηση
Σε προσφορές η ΕΤΥΦΑ για το τερματικό πιστοποίησης του «Προμηθέα», ούτε φωνή ούτε ακρόαση από Ελλάδα για GSI