Δικαίωση Σίνκα με αφαίρεση του ονόματός του από την τελική έκθεση της PEGA

Αναγνώρισε τελικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την απολύτως εσφαλμένη συμπερίληψη του ονόματος του Αλέξανδρου Σίνκα στην έκθεσή της Επιτροπής PEGA για τις παρακολουθήσεις προσώπων με το λογισμικό Predator και αφαίρεσε το όνομά του από το τελικό κείμενο.

Η έκθεση επικυρώθηκε στις 15 Ιουνίου από την ολομέλεια της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο. Στο προσχέδιο της έκθεσης, o Αλέξανδρος Σίνκα χαρακτηριζόταν, ως το πρόσωπο κλειδί για τη μεταφορά του Predator από την Κύπρο στην Ελλάδα, με βάση ανυπόστατες και ατεκμηρίωτες αναφορές σε σχετικά δημοσιεύματα. Γεγονός που συνιστούσε κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων του κ. Σίνκα, και έθετε υπό αμφισβήτηση το υλικό που περιλαμβάνονταν σε ολόκληρη την έρευνα της PEGA.

Διαβάστε εδώ: Εγκρίθηκαν με 411 ψήφους υπέρ οι συστάσεις της PEGA-Τι ζητά το Ευρωκοινοβούλιο από την Κύπρο

Στην ουσία, η εισηγήτρια, ευρωβουλευτής Sophia In’t Veld, και τα μέλη της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου στιγμάτιζαν τον κ. Σίνκα κι έπλητταν την υπόληψή του, χωρίς να ερευνήσουν ή να πιστοποιήσουν αν πραγματικά ευσταθούσαν τα όσα αναφέρονταν για τον ίδιο στην έκθεση.
Διαβάστε ακόμα:
Δέκα+ εταιρείες που δίνουν μέρισμα στους μετόχους τους

Στην Κύπρο για τα Επενδυτικά Ταμεία η διεθνής επενδυτική κοινότητα τον Οκτώβριο

Επί μήνες, ο νομικός σύμβουλος του Αλέξανδρου Σίνκα στις Βρυξέλλες και εξειδικευμένος στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο κ. Νίκος Κορογιαννάκης, απέστελλε επιστολές προς την εισηγήτρια, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωβουλευτή Jeroen Lenaers, αλλά και την Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Roberta Metsola.

Με τις επιστολές του νομικού του συμβούλου, ο κ. Σίνκα διέψευδε όσα του καταλόγιζαν στην έκθεση και αναδείκνυε τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων του. Επιπλέον, ο κ. Κορογιαννάκης παρουσίασε νομική γνωμάτευση του εγνωσμένου κύρους εμπειρογνώμονα επί του Ευρωπαϊκού Δικαίου, Sir Nicholas Forwood, ο οποίος διατέλεσε για 16 χρόνια δικαστής του Γενικού Δικαστηρίου της Ε.Ε.

Η γνωμάτευση επιβεβαίωνε σωρεία παραβιάσεων κανονισμών του ίδιου του Ευρωκοινοβουλίου και της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. κατά του κ. Σίνκα. Όλα τα ανωτέρω είχαν ως αποτέλεσμα τη δικαίωση του κ. Σίνκα και την αφαίρεση του ονόματός του από το τελικό κείμενο της έκθεσης.

«Αίσιο τέλος σε μια περιπέτεια μηνών»

Σε δήλωσή του, μετά την επίσημη επικύρωση της έκθεσης PEGA από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στην οποία δεν αναφερόταν πλέον το όνομά του, ο κ. Σίνκα τόνισε τα εξής:

«Σήμερα, μια περιπέτεια μηνών με κόστος σε όλα τα επίπεδα, είχε αίσιο τέλος.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την αφαίρεση της αναφοράς στο όνομά μου, από την τελική έκθεση της επιτροπής PEGA, για το θέμα των παρακολουθήσεων. Ακριβώς όπως είχε εισηγηθεί η ίδια η Rapporteur της επιτροπής. Όλα όσα τόσο καιρό ανέφερα δημοσίως, επωνύμως και βασισμένα σε δεδομένα, επιβεβαιώθηκαν πλήρως.

Συγκεκριμένα: Από την πρώτη στιγμή που προέκυψαν δημοσιεύματα, εν μέσω τοξικής προεκλογικής περιόδου, για δήθεν εμπλοκή μου στο ζήτημα των παρακολουθήσεων, δήλωσα αμέσως και δημόσια ότι δεν είχα καμία ανάμειξη και ουδεμία γνώση για το θέμα αυτό.

Παρ’ όλα αυτά, οι ανυπόστατες αυτές αναφορές συμπεριελήφθησαν στο προσχέδιο της έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου, χωρίς οποιαδήποτε έρευνα ή τεκμηρίωση, και με μόνο στόχο πολιτικές σκοπιμότητες που με ξεπερνούν.

Η αποκατάσταση της αλήθειας με την αφαίρεση της αναφοράς στο όνομά μου είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας των νομικών μου συμβούλων και της ομάδας των συνεργατών μου, οι οποίοι με πλήρη διαφάνεια προχώρησαν σε μια σειρά δημόσιων επιστολών και νομικών γνωματεύσεων προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποδεικνύοντας το ανυπόστατο και ατεκμηρίωτο των αναφορών και των σχετικών δημοσιευμάτων.

Προς την οικογένεια μου, τους συνεργάτες μου και τους φίλους μου: Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την εμπιστοσύνη και την στήριξη».

«Ιδιαιτέρως προβληματική αναφορά…»

Νομικοί κύκλοι τονίζουν ότι η αναφορά του κ. Σίνκα ως εμπλεκόμενου στην υπόθεση, που βασιζόταν σε ένα ατεκμηρίωτο δημοσίευμα του Τύπου, χωρίς καμία επιβεβαίωση από οποιαδήποτε πηγή, ήταν ιδιαιτέρως προβληματική.

Η διατήρηση του ονόματος του κ. Σίνκα, μετά από τις ενέργειες των νομικών του συμβούλων και όσα αυτές κατέδειξαν, θα επέφερε πλήγμα στην αξιοπιστία ολόκληρης της έκθεσης για τις παρακολουθήσεις και εξ αυτού του λόγου στην αξιοπιστία του Ευρωκοινοβουλίου.

Δειτε Επισης

Peter Moll: Οι υπηρεσίες cloud αλλάζουν τον τομέα της υγείας
Ξεκινά ο κύκλος δωρεάν διαδικτυακών εκπαιδεύσεων του #YouthEmpowered της Coca-Cola HBC Κύπρου
Ο αντιπρόεδρος του ΠΔΣ Νικόλας Τσαρδελλής μέλος της επιτροπής οικονομικών θεμάτων του CCBE
Εννέα καταξιωμένες σχεδιάστριες μόδας παρουσιάζουν μια σύγχρονη απόδοση της παραδοσιακής κυπριακής ενδυμασίας
Ρεκόρ παραγγελιών λουλουδιών μέσω Wolt για την Ημέρα της Μητέρας
Το Hope For Children τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Γραμμών Βοηθείας για Παιδιά
ΙδΕΚ: Κουπόνια καινοτομίας-€10.000 ανά επιχείρηση με σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους
Σε εξέλιξη το live link στην Αθηένου… Cyta και Super FM γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών (pics)
Τo Andrey & Julia Dashin’s Foundation παρουσιάζει το έργο «Reclaimed Waters: A Reflection on Sea Pollution»
Τέλος στο σίριαλ γενικού διευθυντή στον ΟΑΥ-Διόρισε Ανδρέα Παπακωνσταντίνου το Δ.Σ. του οργανισμού