Τράπεζα Κύπρου: Αποστολή εξετελέσθη στο Λονδίνο
InBusinessNews 06:35 - 15 Ιουνίου 2023
Η διεύθυνση της Τράπεζα Κύπρου βρέθηκε την περασμένη βδομάδα στο Λονδίνο, εκεί που κτυπά η καρδιά των ευρωπαίων επενδυτών (ακόμα και μετά το Brexit), και φαίνεται πως κατάφερε να πείσει και τους πιο δύσπιστους, πως πλέον η τράπεζα αποτελεί μία καλή επενδυτική επιλογή.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας, Πανίκος Νικολάου στο συνέδριο του Economist που διεξήχθη στο κτίριο του London Stock Exchange μία μέρα μετά την παρουσίαση στους επενδυτές, πλέον υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιους θα ήθελε να είναι μέτοχος της τράπεζας. Αυτό καταδεικνύουν και τα δεδομένα που την προηγούμενη μέρα παρουσιάστηκαν σε ομάδα επενδυτών και εκπροσώπων.
Πέραν του Πανίκου Νικολάου, την παρουσίαση των τελευταίων δεδομένων της Τράπεζας έκαναν οι Ελίζα Λειβαδιώτου, Εκτελεστική Διευθύντρια Οικονομικής Διεύθυνσης, Δημήτρης Νικολάου, Διευθυντής Διεύθυνσης Ψηφιακής Μεταμόρφωσης και Λούης Ποχάνης, Διευθυντής Διεύθυνσης Ασφαλιστικών Εργασιών. Θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δώσουν στους επενδυτές μία σφαιρική εικόνα γύρω από τους βασικότερους πυλώνες λειτουργίας και ανάπτυξης της τράπεζας.
Επιπρόσθετα, τα ευρύτερα δεδομένα της κυπριακής οικονομίας παρουσίασε και ανέπτυξε στους επενδυτές ο Χριστάκης Πατσαλίδης, Ειδικός Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα οικονομίας.
Όπως αναλύθηκε στους επενδυτές, η Τράπεζα Κύπρου βρίσκεται πλέον σε μία εποχή που το 2025 θα την βρει να έχει ισχυρή κεφαλαιοποίηση (19% CET1 ratio), σημαντική κερδοφορία (>13% ROTE), σημαντική μερισματική πολιτική (30%-50% dividend payout ratio) και απαλλαγμένη από προβληματικά περιουσιακά στοιχεία (<3% NPE ratio).
Ευρεία επενδυτική βάση
Η επέκταση της επενδυτικής βάσης ήταν και ένας από τους βασικότερους λόγους που πριν μερικά χρόνια η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου αποφάσιζε την έναρξη της διαδικασίας εγγραφής της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Μερικά χρόνια αργότερα, φαίνεται πως η ελκυστικότητα της Τράπεζας στις διεθνείς αγορές αυξάνεται διαρκώς.
Δεν είναι μόνο η περίπτωση με το ενδιαφέρον της LoneStar αλλά γενικότερα η κινητικότητα που καταγράφει η μετοχική της Τράπεζας τους τελευταίους μήνες. Και το roadshow στο Λονδίνο επιβεβαίωσε από πρώτο χέρι το γεγονός πως η Τράπεζα κάθε άλλο παρά απαρατήρητη περνάει στη διεθνή επενδυτική κοινότητα.
Πούλησαν το πακέτο
Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, o Πανίκος Νικολάου φρόντισε να δώσει μία γεύση των δεδομένων της τράπεζας και στο ευρύτερο κοινό: ώριμο και διαφοροποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο που περιλαμβάνει τραπεζικές, ασφαλιστικές και υπηρεσίες πληρωμών, ηγετική θέση σχεδόν σε όλους τους τομείς, ευρύ φάσμα υπηρεσιών σε όλες τις πτυχές της σύγχρονης τραπεζικής.
Την ίδια ώρα όμως και προφανώς διαβλέποντας την περιρρέουσα ατμόσφαιρα των τελευταίων μηνών, φρόντισε να στείλει και τα ανάλογα μηνύματα σε όσους ανησυχούν για επανάληψη των λαθών της προ 2013 εποχής. Ξεκαθάρισε πως η σημερινή διεύθυνση της τράπεζας είναι διατεθειμένη, και το απέδειξε πως μπορεί, να λάβει δύσκολες αποφάσεις.
Παράλληλα, έθεσε στην πρώτη γραμμή παρακολούθησης τους κινδύνους που σχετίζονται με την ποιότητα του χαρτοφυλακίου και των επενδύσεων της τράπεζας. Όταν μάλιστα κλήθηκε να σχολιάσει τη διασύνδεση της κυπριακής οικονομίας με τη Ρωσία, ξεκαθάρισε πως οι καταθέσεις Ρώσων και Λευκορώσων στην τράπεζα αντιστοιχούν με λιγότερο από 1% του συνόλου.
Όσον αφορά τη διασύνδεση της κυπριακής οικονομίας με τη Ρωσία, υπενθύμισε πως ενώ όταν ξεκινούσε ο πόλεμος στην Ουκρανία όλοι θεωρούσαν πως η κυπριακή οικονομία θα ήταν από τις πλέον επηρεαζόμενες, κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν έγινε στην πράξη, αλλά αντίθετα, η Κύπρος κατέγραψε ένα από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ την χρονιά που πέρασε.
Η διπλή αποστολή στο Λονδίνο μπορεί να χαρακτηριστεί ως επιτυχημένη για την ηγεσία της Τράπεζας Κύπρου και πλέον απομένει να διαφανεί κατά πόσο το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον θα συνεχίσει να εντείνεται και με ποια μορφή.