Win win το αναθεωρημένο επενδυτικό πρόγραμμα χορήγησης αδειών μετανάστευσης
Sponsored Article 07:30 - 14 Ιουνίου 2023
Του Πιερή Ασσιώτη*
Ένα επισφαλές επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια και μια χώρα η οποία βγήκε επηρεασμένη με όλα τα συνεπαγόμενα, δεν άφηναν πολλά περιθώρια στη νέα κυβέρνηση. Από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της, έπρεπε να δράσει άμεσα σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει το όνομα και την αξιοπιστία της Κύπρου, καθιστώντας την, εκ νέου, ως ελκυστικό και ασφαλή επενδυτικό προορισμό.
Το πιο αυστηρό πλαίσιο το οποίο θεσπίστηκε και τέθηκε σε ισχύ από τις 2 Μαΐου 2023, με το οποίο ορίσθηκαν τα αναθεωρημένα κριτήρια που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο για το επενδυτικό πρόγραμμα της Κύπρου που αφορά στην παραχώρηση άδειας μετανάστευσης σε υπηκόους τρίτων χωρών που επενδύουν στην χώρα μας, αποτελεί θετική εξέλιξη.
Όπως επεσήμανε και ο Υπουργός Εσωτερικών, με την υποβολή της σχετικής πρότασης στο Υπουργικό Συμβούλιο, στην ουσία εκείνο που επιτυγχάνεται είναι το γεγονός πως η αναθεώρηση των κριτηρίων θα συμβάλει στη θωράκιση της διαδικασίας και θα αποκαταστήσει τις αδυναμίες που καταγράφηκαν στο παρελθόν.
Περαιτέρω, ενέχει εξαιρετική αξία το γεγονός πως η εγκριθείσα τροποποίηση των κριτηρίων για την ταχεία διαδικασία χορήγησης άδειας μετανάστευσης σε υπηκόους τρίτων χωρών κατόπιν επένδυσης στην Κύπρο, έχει διασφαλίσει την πλήρη αξιοπιστία και ασφάλεια των αποφάσεων που εκδίδονται. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται ότι οι πραγματοποιούμενες επενδύσεις είναι πραγματικές, μόνιμες και αδιαμφισβήτητες.
Τα αναθεωρημένα κριτήρια
Για να αντιληφθούμε τη σημασία των αλλαγών που έχουν επέλθει και να κατανοήσουμε πώς επιτυγχάνεται η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Κύπρου, θα ανατρέξουμε στα αναθεωρημένα κριτήρια. Καταρχάς επισημαίνεται ότι καθορίζονται αυστηρότερα κριτήρια αναφορικά με τους ελέγχους που πραγματοποιούνται για χορήγηση άδειας μετανάστευσης και διορθώνονται στρεβλώσεις που αφορούν τους δικαιούχους.
Εξέχουσα σημασία στη νέα κρατική πολιτική αποδίδεται στη θεσμοθέτηση μηχανισμού συνεχούς ελέγχου τήρησης των κριτηρίων και διατήρησης της επένδυσης, κάτι που έλειπε από την πολιτική που εφαρμοζόταν παλαιότερα.
Πλέον, ο υπήκοος τρίτης χώρας που αποκτά άδεια μετανάστευσης θα είναι υποχρεωμένος να υποβάλλει ετησίως στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι εξακολουθεί να διατηρεί την επένδυση και σε τριετή βάση, βεβαίωση διατήρησης λευκού ποινικού μητρώου. Νοείται ότι, αν ο κάτοχος της άδειας μετανάστευσης αποτύχει να αποδείξει τα προαναφερθέντα, θα ενεργοποιείται αυτεπάγγελτα η διαδικασία ακύρωσης της άδειας του ιδίου και των μελών της οικογένειάς του.
Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τροποποίηση της κρατικής πολιτικής αποτελεί ιδιαίτερα θετική εξέλιξη τόσο για τον επενδυτή που αποκτά σιγουριά και βεβαιότητα για την άδεια μετανάστευσης που θα του αποδίδεται από την Κυπριακή Δημοκρατία, εφόσον τηρεί τους σχετικούς όρους, όσο και για το ίδιο το κράτος που αποτρέπει το ενδεχόμενο κατάχρησης της παραχώρησης άδειας μετανάστευσης σε υπήκοο τρίτης χώρας. Εύλογα, στην προκειμένη περίπτωση, μπορεί να θεωρηθεί πως δημιουργείται μια κατάσταση win win για την κυπριακή οικονομία και τους ενδιαφερόμενους ξένους επενδυτές.
*Ανώτερου Διευθυντή του Τμήματος Συμβουλευτικών
Υπηρεσιών και επικεφαλής της ομάδας
International Migration Solutions της Deloitte