Λεμεσός: Ανησυχούν για επιτόκια οι επιχειρηματίες-Σε ποιους τομείς ψάχνουν προσωπικό

Αν και η έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα για τις επιχειρήσεις της Λεμεσού, με το υψηλό κόστος εργασίας να κατατάσσεται στη δεύτερη θέση, εντούτοις αυξανόμενη και υπερδιπλάσια σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 είναι η ανησυχία για τα υψηλά επιτόκια.

Αυτό προκύπτει από το Επιχειρηματικό Βαρόμετρο (Άνοιξη 2023) του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λεμεσού, με τη συμμετοχή 124 εταιρειών που αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του συνολικού αριθμού εταιρικών μελών με φυσική παρουσία (και δικούς τους εργαζομένους) στη Λεμεσό.

Διαβάστε ακόμα:

DRS: Φωνές για το σύστημα ανακύκλωσης που επιβαρύνει υπεραγορές και καταναλωτές

Αγώνας επιβίωσης για τις ΜμΕ στην καρδιά της Λευκωσίας-Αυτοψία του InBusinessNews

Τα βασικά προβλήματα

Πιο αναλυτικά, το 14,2% των ερωτηθέντων θεωρεί ως βασικότερο πρόβλημα την έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού και επιστημόνων, ενώ το 11,8% θεωρούν ως μείζον πρόβλημα το υψηλό κόστος εργασίας.

evelbarometro2023prob

Την ίδια ώρα, τετραπλάσια (10,2%) σε σχέση με την άνοιξη του 2022 (2,4%) είναι η ανησυχία των επιχειρήσεων της Λεμεσού για τα υψηλά επιτόκια, ενώ αντιμετωπίζουν στον ίδιο βαθμό (10,2%) δυσκολίες είσπραξης οφειλών και συνεργασίας με τα κυβερνητικά τμήματα.

Δυσκολεύει τα πράγματα το δημόσιο

Απογοητευμένοι είναι οι επιχειρηματίες από τον δημόσιο τομέα, καθώς είναι ίσως η πρώτη φορά που λιγότεροι από ένας στους δέκα θεωρούν τον δημόσιο τομέα ως εξαιρετικά/πολύ διευκολυντικό για την επίσπευση των διαδικασιών που σχετίζονται με το επιχειρηματικό τους περιβάλλον.

Οι μισές επιχειρήσεις αξιολογούν ως μέτρια την επίδοση των κυβερνητικών τμημάτων ως προς την επίσπευση διαδικασιών, ενώ δύο στις δέκα διαπιστώνουν λίγη ή πολύ λίγη συμβολή.

Μειοψηφία οι προσφοροδότες, πλήγμα από ενέργεια

Μειοψηφία των συμμετεχόντων στο Βαρόμετρο του ΕΒΕΛ αποτελούν οι επιχειρήσεις που υποβάλλουν προσφορές για διαγωνισμούς που σχετίζονται με δημόσιες συμβάσεις, δηλαδή μόλις 12,2% έναντι 87,8% που επιλέγουν να μην συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς.

Σε παρόμοια ένταση σε σχέση με την άνοιξη του 2022 είναι οι επιπτώσεις των επιχειρήσεων λόγω του ενεργειακού κόστους. Το 21,8% θεωρούν ότι ο ενεργειακός τομέας επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη λειτουργία και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των επιχειρήσεών τους, ενώ το 26,6% απάντησαν ότι επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό.

Ψάχνουν προσωπικό παντού

Υψηλό 12 μηνών καταγράφει το ποσοστό των επιχειρήσεων που θέλουν να προχωρήσουν σε προσλήψεις το επόμενο τρίμηνο. Το σχεδόν 60% που προτίθεται να προσλάβει προσωπικό είναι σίγουρα αντιπροσωπευτικό μιας γενικά αισιόδοξης οικονομικής προοπτικής, ενώ αυξημένη είναι η ζήτηση σε όλους σχεδόν τους τομείς.

Μεγαλύτερες ελλείψεις και ζήτηση για εξεύρεση προσωπικού εντοπίζεται στο ειδικευμένο και ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό, στο προσωπικό γραφείου, στον τομέα του IT και των πωλήσεων.

evelbarometro2023prosopiko

Όσον αφορά το ειδικευμένο προσωπικό, οι επιχειρήσεις της Λεμεσού ζητούν να προσλάβουν προσωπικό σε όλους τους κλάδους, μεταξύ άλλων, μάγειρες, σερβιτόρους, μπάρμαν, τεχνικούς, αποθηκάριους, ηλεκτρονικούς μηχανικούς, εκτελεστικό προσωπικό με εμπειρία στη διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, εργάτες για εργοτάξιο, άτομα για να εργαστούν στην επεξεργασία κοτόπουλου/κρέατος, χειριστές μηχανών, διανομείς, οινολόγους, σύμβουλους πληροφορικής, αρτοποιούς, baristas, δικηγόρους, λογιστές, πωλητές και διευθυντές καταστήματος, πολιτικούς μηχανικούς, μηχανικούς και ηλεκτρολόγους μηχανικούς, ηλεκτρολόγοι αυτοκινήτων, αχθοφόρους, οδηγούς φορτηγών, νοσοκόμους και γιατρούς.

Απόδοση επενδύσεων

Με τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων να δηλώνουν ικανοποιημένοι (9,3%)/ πολύ ικανοποιημένοι (57,6%) με την απόδοση των επενδύσεών τους, η αξιολόγηση των τελευταίων 12 μηνών είναι θετική.

Η πρόθεση/σχεδιασμός για επενδύσεις (60,2%) το επόμενο τρίμηνο είναι ελάχιστα διαφοροποιημένος τους τελευταίους έξι μήνες, αν και σημαντικά αυξημένο είναι το ενδιαφέρον για επενδύσεις στις κατασκευές, τον εξοπλισμό υπολογιστών και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

evelbarometroependyseistomeis

Όσον αφορά τους λόγους που αναφέρουν όσοι δεν θα κάνουν επενδύσεις τους επόμενους τρεις μήνες, το 27% κάνει λόγο για απαγορευτικό κόστος. Από την άλλη πλευρά, η αβεβαιότητα των οικονομικών προοπτικών, η οποία είχε φτάσει στο υψηλό του 37% στον απόηχο του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, συνέχισε να υποχωρεί, αργά αλλά σταθερά.

Ξεπερνούν το ρωσο-ουκρανικό σοκ
Εμφανής είναι η αντιστροφή των στάσεων (και των προσδοκιών) μετά το σοκ της ρωσο-ουκρανικής κρίσης, καθώς όσες επιχειρήσεις έβλεπαν τις πωλήσεις τους στην Κύπρο να μειώνονται περιορίστηκαν την άνοιξη του 2023 στο 11,5% από 29% την άνοιξη του 2022.

Η όλη εικόνα είναι ακόμη πιο θετική όσον αφορά τις συνολικές πωλήσεις, όπου μόνο το 7% προβλέπει μειώσεις, σε αντίθεση με το 43% που προβλέπει αυξήσεις.

Δειτε Επισης

Αναθεώρηση Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για μεγαλύτερη ευελιξία-Οι νέοι κανόνες
Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης