Powered by

Προσπάθειες ανάπτυξης της παραγωγής τους έκαναν τα εργοστάσια στην Ασία τον Μάιο

Αύξησαν την παραγωγή τους τον Μάιο τα εργοστάσια στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ασίας, καθώς μειώθηκαν τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού, όπως κατέδειξαν έρευνες επιχειρήσεων την Πέμπτη, ωστόσο η υποτονική παγκόσμια ζήτηση παραμένει μια σημαντική πρόκληση για πολλούς από τους μεγάλους εξαγωγείς της περιοχής.

Οι δείκτες Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) για την Κίνα και την Ιαπωνία έδειξαν μεταβολή προς την ανάπτυξη της εργοστασιακής δραστηριότητας κατά τον μήνα, σε αντίθεση με τους αδύναμους δείκτες PMI από τη Νότια Κορέα, το Βιετνάμ και την Ταϊβάν, όπου η συρρίκνωση της παραγωγής συνεχίστηκε.

Η εργοστασιακή δραστηριότητα της Ινδίας σημείωσε τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης από τον Οκτώβριο του 2020, ένδειξη ότι η ισχυρή ζήτηση και η βιομηχανική παραγωγή στηρίζουν την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας.

Η σύγκριση των δεικτών PMI της Ασίας καταδεικνύει μια άνιση ανάκαμψη από την πανδημία, ιδίως στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, και θολώνει τις προοπτικές για την ανάπτυξη στην περιοχή, αλλά εξακολουθεί να παρέχει κάποιους λόγους για αισιοδοξία.

Ο δείκτης μεταποίησης PMI της Κίνας αυξήθηκε στο 50,9 τον Μάιο, από 49,5 τον Απρίλιο. Το όριο των 50 μονάδων διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Η μέτρηση ξεπέρασε τις προσδοκίες για 49,5 που κατέγραψε δημοσκόπηση του Reuters και βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την συρρίκνωση της δραστηριότητας που παρουσίασε ο επίσημος δείκτης PMI που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Ο τελικός δείκτης PMI της ιαπωνικής au Jibun Bank αυξήθηκε στο 50,6 τον Μάιο, σημειώνοντας την πρώτη μέτρηση από τον περασμένο Οκτώβριο πάνω από το όριο του 50,0, καθώς η μεγάλη καθυστέρηση στην επαναλειτουργία της οικονομίας από τους περιορισμούς της πανδημίας αύξησε απότομα τη ζήτηση.

Αλλά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι η ιαπωνική εργοστασιακή παραγωγή μειώθηκε απροσδόκητα τον Απρίλιο.

Ο δείκτης PMI της Νότιας Κορέας διαμορφώθηκε στο 48,4 τον Μάιο, ελαφρώς υψηλότερα από το 48,1 τον Απρίλιο, παρουσιάζοντας ωστόσο τη μεγαλύτερη περίοδο συρρίκνωσης των τελευταίων 14 ετών, καθώς η επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης έπληξε την παραγωγή και τις παραγγελίες.

Δειτε Επισης

Ανοδικά ξανά οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών
Ευρωζώνη: Απροσδόκητη πτώση για τον ιδιωτικό τομέα τον Νοέμβριο-«Φλερτάρει» με την ύφεση
Γερμανία: Ταχύτερη η συρρίκνωση στον ιδιωτικό τομέα-«Αγκάθι» οι υπηρεσίες
Bitcoin: Ο «βασιλιάς» των cryptos φλερτάρει με τα $100.000
Εκτίμηση αναλυτών: Γεωπολιτικά και δασμοί θα φέρουν απόλυτη ισοτιμία μεταξύ ευρώ και δολαρίου το 2025
Βιλερουά: Δεν βλέπει μεγάλο πληθωριστικό «χτύπημα» από τους δασμούς του Τραμπ
Τι σημαίνει η επιστροφή Τραμπ για τις αποδόσεις των ομολόγων και τα νομίσματα
Bitcoin: Έσπασε το φράγμα των 95.000 δολαρίων λόγω του «φαινομένου Τραμπ»
Βρετανία: Απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού στο 2,3% τον Οκτώβριο
Morgan Stanley: Φρένο στην ανάπτυξη και πληθωρισμός από τους δασμούς Τραμπ