Παγκόσμια ανησυχία για τα ενεργειακά αποθέματα
InBusinessNews 08:31 - 01 Ιουνίου 2023
Δεν έχουμε φτάσει καν τον Ιούνιο και η Κίνα βιώνει ήδη σημαντικό κύμα καύσωνα στη Σαγκάη, ενώ η ζήτηση για ενέργεια σε πολλές επαρχίες της χώρας έχει χτυπήσει «κόκκινο» μαζί με τις θερμοκρασίες.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα ήδη «τεντώνουν» το δίκτυο ηλεκτροδότησης στα άκρα, λίγους μήνες μετά από την ξηρασία και τα κύματα καύσωνα τα οποία είχαν δημιουργήσει προβλήματα στην παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και πληθώρα blackout. Τα καλά νέα είναι πως η Κίνα είναι καλύτερα προετοιμασμένη για τέτοια φαινόμενα από πολλές άλλες χώρες, σύμφωνα με έρευνα του The Lantau Group.
Τα δεδομένα τα οποία θα συλλέξουν οι διαχειριστές των δικτύων ηλεκτροδότησης από την κατάσταση στην Κίνα θα είναι σημαντικά τη στιγμή που οι θερμοκρασίες ανά τον κόσμο αυξάνονται σημαντικά και τα ακραία καιρικά φαινόμενα πολλαπλασιάζονται. Αν και η κινεζική κυβέρνηση έχει κάνει πολλά βήματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, χώρες όπως οι ΗΠΑ δεν έχουν προχωρήσει σε παρόμοιες κινήσεις.
Το προηγούμενο καλοκαίρι, η χειρότερη ξηρασία εδώ και δεκαετίες έπληξε το μεγαλύτερο μέρος του ποταμού Γιανγκτσέ, περιορίζοντας την υδροηλεκτρική παραγωγή της χώρας. Παράλληλα, τα κύματα καύσωνα είχαν αυξήσει τη ζήτηση ενέργειας λόγω της υπερβολικής χρήσης των κλιματιστικών, κάτι το οποίο οδήγησε τις αρχές στο κλείσιμο βιομηχανικών μονάδων σε ορισμένες επαρχίες οι οποίες βασίζονταν στην υδροηλεκτρική ενέργεια.
Οι κινήσεις της κινεζικής κυβέρνησης ήταν άμεσες, σύμφωνα με τους Μάικ Τόμας και Ντέιβιντ Φίσμαν του Lantau Group. Η επαρχία της Σιτσουάν ανακοίνωσε πως θα κατασκευάσει νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής μέσω καύσης φυσικού αερίου και θα επεκτείνει το δίκτυο ηλεκτροδότησής της. Στη Γκουανγκντόνγκ, η οποία βασίζεται στην εισαγωγή ενέργειας από την επαρχία Γιουνάν, οι αρχές έδωσαν το «πράσινο φως» για την κατασκευή ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων μέσω καύσης άνθρακα ικανότητας 17 γιγαβάτ.
Σύμφωνα με το Bloomberg, άλλα μέρη του κόσμου, όμως, δεν έχουν προχωρήσει σε παρόμοιες ενέργειες. Πολλοί παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας θεωρούν πως η υπερβολική παραγωγή ηλεκτρικού δεν είναι αποδοτική και αυξάνει το κόστος.
Τα ηλεκτρικά δίκτυα των αμερικανικών πολιτειών της Καλιφόρνια και του Τέξας έχουν πολλές φορές αντιμετωπίσει blackout λόγω υπερβολικής ζήτησης και ακραίων καιρικών συνθηκών, αλλά καμία από τις δύο δε θέλει να αλλάξει τα μοντέλα μέσω των οποίων υπολογίζει την επίδραση της κλιματικής αλλαγής για το μέλλον.
«Εάν το αποτέλεσμα αναθεώρησης του τρόπου λειτουργίας είναι πως θα ξοδευτούν περισσότερα χρήματα για την ενίσχυση του δικτύου ηλεκτροδότησης, τα επιπλέον έξοδα αυτά θα είναι πολύ μικρότερα σε σχέση με τα προβλήματα τα οποία θα δημιουργηθούν από μία ιστορική ξηρασία η οποία θα θέσει εκτός λειτουργίας τη μισή υδροηλεκτρική παραγωγική ικανότητα», ανέφεραν οι Τόμας και Φίσμαν.
Η Κίνα, πάντως, αντιμετωπίζει προβλήματα παρά το ενισχυμένο πρόγραμμα προετοιμασίας της. Η υδροηλεκτρική ενέργεια αναμένεται να «τεντωθεί» στα άκρα και φέτος, σύμφωνα με τη Citigroup Inc., με 90% πιθανότητα δημιουργίας νέων κυμάτων ακραίων καιρικών συνθηκών και δη καύσωνα λόγω του φαινόμενου Ελ Νίνιο μεταξύ του Μαΐου και του Ιουλίου. Η τράπεζα υποβάθμισε την China Yangtze Power Co., αυτή την εβδομάδα, δεδομένης της μειωμένης χρήσης της υδροηλεκτρικής ενέργειας και της αναμενόμενης συνεχιζόμενης έλλειψης των βροχοπτώσεων.
Οι πόλεις στην ανατολική Κίνα ενδέχεται κι αυτές να αντιμετωπίσουν σημαντικές ελλείψεις ηλεκτρικού κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού, όπως ενδέχεται να συμβεί και στη νότια Κίνα, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα των Shanghai Securities News.
ΠΗΓΗ: newmoney.gr