Γιώργος Παπαναστασίου: Επαναπροσδιορίζουμε την ενεργειακή μας στρατηγική
InBusinessNews 14:12 - 09 Μαΐου 2023
Το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης θέτει υψηλά τη πράσινη μετάβαση, ενώ προτεραιότητα αποτελεί και η μείωση του κόστους ηλεκτρισμού με σκοπό να βοηθηθούν βιομηχανία και οικονομία.
Για το δύσκολο ρόλο μετάβασης της Κύπρου στην πράσινη ενεργειακή εποχή, μίλησε ο νέος Yπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου στο 13ο Nicosia Economic Congress, που παρουσίασε η Παγκυπριακή Ασφαλιστική, η Hellenic Life και η ECOMMBX.
Όπως ανέφερε, η πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση που έφερε την Ε.Ε. να αναζητά επειγόντως τους τρόπους για να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές της πηγές και διαδρομές, αλλά και γενικότερα οι πληθωριστικές πιέσεις στις παγκόσμιες οικονομίες, μάς υποχρεώνουν να επαναπροσδιορίσουμε την ενεργειακή μας στρατηγική, με πρώτιστο μέλημα τη μείωση του κόστους της ενέργειας για όλους τους καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Με αυτό τον τρόπο, είπε, θα μπορεί η Πολιτεία να στηρίξει την ανταγωνιστικότητα της χώρας και συνεπώς, τη βιώσιμη και υγιή ανάπτυξη της οικονομίας.
Βασικοί πυλώνες της πολιτικής που υλοποιεί το Υπουργείο είναι, επίσης, η ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της Κύπρου, η άρση της ενεργειακής της απομόνωσης, καθώς και η λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού και της εσωτερικής αγοράς φυσικού αερίου.
Ταυτόχρονα, είπε, «εντατικοποιούμε τις προσπάθειές μας για ταχεία μετάβαση στην πράσινη και κυκλική οικονομία, στη βάση της Πράσινης Συμφωνίας και της πολιτικής της ΕΕ «Fit for 55», που προνοεί για 55% μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου μέχρι το 2030».
Μείωση ενεργειακού κόστους
Ακολούθως, δήλωσε πως «προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε, ότι για να έχουμε ουσιαστική μείωση στο κόστος της ενέργειας που παράγουμε και καταναλώνουμε στην Κύπρο, οφείλουμε να στρέψουμε πλέον την προσοχή μας στην εξασφάλιση ποσοτήτων φυσικού αερίου, του καύσιμου γέφυρα για την πράσινη μετάβαση, κυρίως από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Από το 2009, έχουν ανακαλυφθεί στην Ανατολική Μεσόγειο περίπου 78 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, με 21 από αυτά να υπολογίζεται ότι είναι σήμερα διαθέσιμα για εξαγωγές».
Η Κύπρος είχε την πρώτη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της τον Δεκέμβριο του 2011. Έκτοτε, στην κυπριακή ΑΟΖ ανακαλύφθηκαν ποσότητες που κυμαίνονται συνολικά από 12 με 15 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, κατά τον Υπουργό, το 2023 να συζητούμε ακόμα για επιλογές εκμετάλλευσης, αγνοώντας μάλιστα το προφανές: ότι μέρος των κοιτασμάτων μας θα πρέπει οπωσδήποτε να μεταφερθεί στην Κύπρο για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής.
Επισκέψεις στο νησί
Για την τελική διαμόρφωση της νέας μας στρατηγικής, ο Υπουργός υπενθύμισε πως έχουν προσκληθεί στην Κύπρο, στο τέλος του τρέχοντος μήνα, εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την αλυσίδα του φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή. Σκοπός είναι η διεξαγωγή ενός πολύ εξιδεικευμένου εργαστηρίου όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι – τεχνοκράτες, σύμβουλοι του Κράτους, εμπειρογνώμονες και επαγγελματίες στον τομέα – θα συζητήσουν τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης, με σκοπό να εξευρεθούν συγκεκριμένες, βιώσιμες λύσεις.
Ανάμεσα σε αυτές, πέραν της λύσης της εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα φθάνει στο Βασιλικό για επαναεριοποίηση στο υπό κατασκευή τερματικό, επιθυμούμε να είναι και η έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο σε αέρια μορφή, μέσω αγωγού. Εφόσον οι εταιρείες και οι επενδυτές μπορούν να αξιοποιήσουν τις συνέργειες σε υφιστάμενες και σχεδιαζόμενες υποδομές, που προσφέρονται στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω εγγύτητας των ανακαλύψεων αερίου, αυτή θα είναι και η πιο συμφέρουσα λύση για τη χώρα μας, με την οποία θα εξασφαλίζουμε φυσικό αέριο στις χαμηλότερες τιμές.
Το αέριο αυτό θα μπορεί να διοχετεύεται στην εγχώρια αγορά, αρχικά για ηλεκτροπαραγωγή, ενώ ποσότητες μπορούν, παράλληλα, να υγροποιούνται σε σταθμό υγροποίησης (FLNG ή Modular τεχνολογίας) που θα κατασκευαστεί στο Βασιλικό, με στόχο τις εξαγωγές με πλοία στις αγορές. Η θέση της Κύπρου στην καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου και πολύ κοντά στη Διώρυγα του Σουέζ, προσφέρεται ιδανικά για τον σκοπό αυτό.
Πράσινη μετάβαση
Είπε ακόμη, ότι η Κύπρος σήμερα εντατικοποιεί τις προσπάθειες για την πράσινη μετάβαση, μεταξύ άλλων προχωρώντας με αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, ώστε οι στόχοι μας να γίνουν ακόμη πιο φιλόδοξοι, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής «Fit for 55». Ανάμεσα στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που προωθούμε στο Υπουργείο Ενέργειας είναι:
- Η ετοιμασία Σχεδίων Χορηγιών, ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ, για προώθηση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.
- Η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, ύψους 98 εκατομμυρίων ευρώ, για μετασχηματισμό της κυπριακής οικονομίας σε κυκλική.
- Η εξασφάλιση ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ για την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, καθώς και 100 εκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο, ώστε να στηριχθεί η πράσινη μετάβαση.
- Η σύσταση Ενιαίας Υπηρεσίας Εξυπηρέτησης (one-stop-centre) για τη διευκόλυνση έργων, η οποία υπάγεται στη Μονάδα Διευκόλυνσης Επιχειρήσεων και θα λειτουργεί μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα είναι σύντομα έτοιμη.
- Η έμπρακτη στήριξη του εξαιρετικής σημασίας έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, το οποίο θα άρει την ενεργειακή απομόνωση της χώρας μας και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Ολοκληρώνοντας είπε πως πρωταρχικός μας στόχος είναι να στηρίξουμε την οικονομία μας και τους συμπολίτες μας, πετυχαίνοντας παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που να είναι χαμηλότερου κόστους και περιβαλλοντικά πιο φιλική.
Απαιτείται, προς τούτο, ένας συνδυασμός ανάπτυξης ΑΠΕ, μέτρων Εξοικονόμησης Ενέργειας και χρήσης φυσικού αερίου, το οποίο, πέραν του ότι θα μειώσει και τους ρύπους που παράγονται κάθε χρόνο, αν καταφέρουμε να έρθει από πηγές στην Ανατολική Μεσόγειο, θα είναι και αισθητά φθηνότερο καύσιμο.