Κ. Ηροδότου: Οι προκλήσεις για το τραπεζικό σύστημα και οι πρωτοβουλίες της ΚΤΚ
InBusinessNews 12:07 - 09 Μαΐου 2023
Πρωτοβουλίες για τη μετάβαση της Κύπρου στο μέλλον και για μια ακόμη πιο ανθεκτική οικονομία αναλαμβάνει η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ).
Τα έργα πρωτοβουλίας της ΚΤΚ σχετίζονται με τις προσπάθειες για μετατροπή της χώρας σε κόμβο καινοτομίας. Η συστημική λύση για Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις (ΜΕΧ) και το digital onboarding για το τραπεζικό σύστημα, είναι επίσης ζητήματα στα οποία θα εστιάσει η ΚΤΚ.
Οι πρωτοβουλίες παρουσιάστηκαν από τον ίδιο τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνο Ηροδότου. Ο κ. Ηροδότου συζητούσε την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας και του χρηματοοικονομικού τομέα στην Κύπρο από τη σκηνή του 13ου Nicosia Economic Congress.
Αρχικά έκανε λόγο για μια ανθεκτική κυπριακή οικονομία, με ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,6% το 2022, επιβράδυνσή του στο 2,6% το 2023, ενώ ακολούθως ο Διοικητής της ΚΤ είπε πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα υπάρξει αύξηση του ΑΕΠ 3,1% το 2024 και 2025.
Η σημαντική άνοδος πληθωρισμού το 2022 και αναμενόμενη απάμβλυνση του μεσοπρόθεσμα ήταν επίσης ένα θέμα που απασχόλησε τον κ. Ηροδότου, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά, πως ενώ ο πληθωρισμός τον Απρίλη ήταν στο 3,8% και ο δομικός πληθωρισμός 4,0% τον ίδιο μήνα, ο δοομικός πληθωρισμός προβλέπεται ότι θα αγγίξει το 3,6%, 2,5% και 2,3% το 2023, 2024 και 2025, αντίστοιχα.
Η ΚΤΚ για τη μετάβαση στο μέλλον
Σχετικά με τις πρωτοβουλίες, ο Διοικητής είπε συγκεκριμένα πως στο πλαισιο του ανεξάρτητου εποπτικού της ρόλου, καθώς και για την διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, η Κεντρική Τράπεζα έχει συνάψει συμφωνία με κοινοπραξία εταιρειών που αποτελείται από έμπειρους διεθνείς οίκους με στόχο τη διαμόρφωση μιας συστημικής λύσης που, μαζί με τα υφιστάμενα εργαλεία, θα μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω μείωση των ΜΕΧ στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, βοηθώντας έτσι και τις μικρομεσαίες τράπεζες.
Επίσης, έχει δημιουργήσει το έργο για το «digital onboarding» για τον τραπεζικό τομέα για πιο γρήγορες, ευέλικτες και αποδοτικές τραπεζικές υπηρεσίες, για το οποίο έχει ήδη προκηρυχθεί Διαγωνισμός. Η πρωτοβουλία αυτή έχει αναληφθεί παρά το γεγονός ότι δεν αποτελεί άμεση αρμοδιότητα της ΚΤΚ.
Αναγνωρίσαμε όμως τα πολλαπλά οφέλη που αυτό θα επιφέρει, τόσο στις τράπεζες όσο και στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, είπε, σημειώνοντας πως ο διαγωνισμός αυτός είναι σε εξέλιξη.
Πέραν των πιο πάνω, με στόχο την ενθάρρυνση, προαγωγή και στήριξη της εγχώριας χρηματοοικονομικής καινοτομίας, η ΚΤΚ ανακοίνωσε τον περασμένο Δεκέμβριο, τη λειτουργία Κόμβου Καινοτομίας (Innovation Hub). Ο κόμβος καινοτομίας φιλοδοξεί να αποτελέσει επίσημη πλατφόρμα επικοινωνίας μεταξύ της ΚΤΚ, ως Εποπτικής/Ρυθμιστικής Αρχής, και επιχειρήσεων ή και startups σε κλάδους της Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας (Fintech), δηλαδή που συνδυάζουν καινοτόμα τεχνολογικά στοιχεία με χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.
Συνεπώς, ο Κόμβος Καινοτομίας συνιστά ένα καθοριστικό βήμα στο ευρύτερο πλαίσιο των εποπτικών στοχεύσεων και προτεραιοτήτων της ΚΤΚ, που αφορούν θέματα καινοτομίας, ψηφιακής επιχειρησιακής ανθεκτικότητας, ψηφιακού μετασχηματισμού και κυβερνοασφάλειας.
Nωρίτερα, αναφέρθηκε στην ενδυνάμωση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού συστήματος κατά το 2022 με βάση τους δείκτες κάλυψης ρευστότητας και κεφαλαίου κοινών μετοχών κατηγορίας 1.
Οι προκλήσεις των τραπεζών
Όσο για τις μεσοπρόθεσμες προκλήσεις για το τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με τον Διοικητή, αυτές είναι συνολικά τρεις και αφορούν τη διαχείριση ΜΕΧ, τη ψηφιοποίηση και την κλιματική αλλαγή.
Καταλήγοντας, είπε: «Οι δείκτες κεφαλαίων και ρευστότητας των κυπριακών τραπεζών είναι ικανοποιητικοί, γεγονός που παρέχει τα εχέγγυα ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για μετασχηματισμό των τραπεζών με στόχο ένα πιο βιώσιμο και ανταγωνιστικό μέλλον. Η ΚΤΚ θα στηρίξει αυτήν την προσπάθεια. Είμαι σίγουρος ότι με μεθοδικούς χειρισμούς και προσήλωση μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας».
Το Συνέδριο παρουσίασαν η Παγκυπριακή Ασφαλιστική, η Hellenic Life και η ECOMMBX.