Στο peak τους τα ενοίκια εξοχικών σπιτιών και διαμερισμάτων

Μπορεί οι τιμές πώλησης και ενοικίασης ακινήτων παγκύπρια να έριξαν στροφές το πρώτο τρίμηνο του 2023, μετά το ράλι των προηγούμενων τριμήνων, εντούτοις σε συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων η ενοικίαση φαίνεται να φέρνει ισχυρές αποδόσεις.

Μία από αυτές είναι οι παραθεριστικές κατοικίες και τα παραθεριστικά διαμερίσματα, στα οποία ναι μεν οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν κατά 3,1% και 8% αντίστοιχα, ωστόσο τα ενοίκια αυξήθηκαν με ταχύτερους ρυθμούς.

Στο ψηλότερο επίπεδο οι τιμές
Σύμφωνα με τον Δείκτη της Ask Wire για το 1ο τρίμηνο του 2023 όσον αφορά τις αξίες πώλησης και ενοικίασης ακινήτων, ο τιμές των ενοικίων αυξήθηκαν σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 κατά 14,5% για παραθεριστικές κατοικίες και κατά 19,1% για παραθεριστικά διαμερίσματα.

Διαβάστε εδώ: Ask Wire: Ρίχνουν ταχύτητα οι αυξήσεις των τιμών πώλησης και ενοικίασης ακινήτων

Σημειώνεται ότι τα ενοίκια τόσο των διαμερισμάτων όσο και των κατοικιών που χρησιμοποιούνται για διακοπές βρίσκονται στο ψηλότερο σημείο από το πρώτο τρίμηνο του 2016 που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, με τα ποσοστά αύξησης να αγγίζουν το 72% (για παραθεριστικά διαμερίσματα) και το 56% (για παραθεριστικές κατοικίες).

Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2021 οι τιμές των ενοικίων αυξήθηκαν κατά 21% για τα παραθεριστικά διαμερίσματα και 16% για τις παραθεριστικές κατοικίες. Συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 (προ πανδημίας), τα ενοίκια καταγράφουν αύξηση 21,2% για εξοχικά διαμερίσματα και 8,3% για εξοχικές κατοικίες.

Διπλασιάστηκαν τα ενοίκια στη Λεμεσό 7 χρόνια μετά
Στο ψηλότερο σημείο παγκύπρια βρέθηκαν το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς οι τιμές ενοικίων στα παραθεριστικά διαμερίσματα στη Λεμεσό, σημειώνοντας άνοδο 15% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, με τα ενοίκια στις παραθεριστικές κατοικίες να σημειώνουν αύξηση 11,1%. Τονίζεται μάλιστα ότι τα ενοίκια για τα παραθεριστικά διαμερίσματα της Λεμεσού έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με το 2016 που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Ωστόσο, τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο ύψους 37,5% κατέγραψαν οι τιμές των ενοικίων στα παραθεριστικά διαμερίσματα της Πάφου, ενώ τα ενοίκια παραθεριστικών κατοικιών αυξήθηκαν κατά 26,6%.

Στην ελεύθερη Αμμόχωστο, τα ενοίκια αυξήθηκαν ετησίως το πρώτο τρίμηνο του 2023 κατά 13,6% στα παραθεριστικά διαμερίσματα και 7,6% για παραθεριστικές κατοικίες.

Όσον αφορά τη Λάρνακα, οι τιμές ενοικίων για παραθεριστικά διαμερίσματα κατέγραψαν ετήσια άνοδο 11,1%, ενώ των παραθεριστικών κατοικιών η αύξηση άγγιξε το 12,5%.

Δειτε Επισης

Αυτοψία Βαφεάδη σε αναπτυξιακά έργα στην Πάφο-Οι διαφορές με την εταιρεία για τον δρόμο προς την Πόλη
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Ξεκίνησε το «e-κοφίνι»-Πού μπορείτε να το βρείτε και πώς να το αξιοποιήσετε
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch... Υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για Ελληνική από την εξαγορά της CNP
Της τελευταίας στιγμής για τα πασχαλινά τους ψώνια οι Κύπριοι-Πότε η κορύφωση της κίνησης στις υπεραγορές
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Αλλαγής σκυτάλης στα ηνία της Cablenet-Νέος CEO ο Ιωάννης Μαυρίδης
Απορρίφθηκε η νέα πρόταση της Chevron για ανάπτυξη του «Αφροδίτη»-Κρίθηκε ανεπαρκής
Έπεσαν οι υπογραφές για τη συμφωνία-ορόσημο στις ΑΠΕ μεταξύ Microsoft και Brookfield