Μειωμένη κατά 2,7% η βιομηχανική παραγωγή τον Μάρτιο

Μειωμένος κατά 2,7% εμφανίζεται ο Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής τον Μάρτιο του 2023 σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο κυρίως λόγω της μεγάλης αρνητικής μεταβολής στον τομέα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος (-28,9%).

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τρίτη η Στατιστική Υπηρεσία, ο Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής έφθασε τον Μάρτιο 2023 στις 132,2 μονάδες (βάση 2015=100), σημειώνοντας μείωση 2,7% σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2022. Κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2023, ο δείκτης παρουσίασε μείωση 0,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Στον τομέα της μεταποίησης παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης του 4,0% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2022. Αύξηση καταγράφηκε επίσης στους τομείς των μεταλλείων και λατομείων (+15,8%) και παροχής νερού και ανάκτησης υλικών (+1,4%). Αρνητική μεταβολή παρατηρήθηκε στον τομέα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος (-28,9%).

Στον μεταποιητικό τομέα, οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2022 παρουσιάστηκαν στις εξής οικονομικές δραστηριότητες: κατασκευή άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων (+9,2%), κατασκευή προϊόντων από ελαστικό και πλαστικές ύλες (+9,0%), παραγωγή βασικών μετάλλων και κατασκευή μεταλλικών προϊόντων (+9,0%), παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών, ειδών ένδυσης και δερμάτινων ειδών (+8,7%) και παραγωγή προϊόντων διύλισης πετρελαίου, χημικών ουσιών και προϊόντων και φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων (+8,3%).

Αρνητικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στις δραστηριότητες κατασκευής ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (-14,6%) και κατασκευής επίπλων και επισκευής/εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού (-12,9%).

Συγκρίνοντας τους ρυθμούς μεταβολής για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2023 με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, οι σημαντικότερες αυξήσεις παρατηρούνται στην ανάκτηση υλικών (+22,3%), στα μεταλλεία και λατομεία (+12,4%), στην κατασκευή άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων (+10,8%), στην παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών, ειδών ένδυσης και δερμάτινων ειδών (+10,7%) και στη βιομηχανία τροφίμων, ποτών και προϊόντων καπνού (+6,6%).

Οι δραστηριότητες στις οποίες παρατηρούνται οι σημαντικότερες μειώσεις στην παραγωγή συγκριτικά με την περίοδο Ιανουαρίου– Μαρτίου 2022 ήταν αυτές της κατασκευής ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (-20,9%), παροχής ηλεκτρικού ρεύματος (-16,1%) και συλλογής, επεξεργασίας και παροχής νερού (-12,4%).

Σημειώνεται ότι ο ΔΒΠ εκφράζει τη μηνιαία μεταβολή του όγκου της παραγωγής στους τομείς των μεταλλείων και λατομείων, μεταποιητικών βιομηχανιών, παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, παροχής νερού και ανάκτησης υλικών, δηλαδή στους τομείς Β, Γ, Δ και Ε της στατιστικής ταξινόμησης οικονομικών δραστηριοτήτων NACE Αναθ. 2 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στον δείκτη δεν περιλαμβάνονται η επεξεργασία λυμάτων, η συλλογή, επεξεργασία και διάθεση αποβλήτων και οι δραστηριότητες εξυγίανσης, δηλαδή οι κώδικες 37, 38.1, 38.2 και 39 του τομέα Ε.

Η συλλογή των δεδομένων γίνεται από τη Στατιστική Υπηρεσία, είτε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις, είτε με αποστολή τηλεομοιότυπων, είτε μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ο καταρτισμός του ΔΒΠ γίνεται στο πλαίσιο εφαρμογής του Κανονισμού (ΕE) 2019/2152 σχετικά με τις ευρωπαϊκές στατιστικές για τις επιχειρήσεις.

Δειτε Επισης

Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που κατέχουν οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων
Καμπανάκι Λαγκάρντ για την αδράνεια της Ευρώπης στην ενοποίηση των κεφαλαιαγορών
Eurobank: Μνημόνιο συνεργασίας με J.P. Morgan Asset Management-Ο στόχος της πρωτοβουλίας
Στα €44.175.002,2 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Τι ανακοίνωσε το ΧΑΚ
Στουρνάρας: Η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση μέχρι να φτάσει το 2%
Σχέδιο pronomia της Τράπεζας Κύπρου: Ταξιδιωτικό «προνόμιο» σε 125 τυχερούς
Morningstar DBRS: Θετική η επιτάχυνση μείωσης των DTC από ελληνικές τράπεζες
Κερδίζει το στοίχημα για πιο long term επενδυτές η Τρ. Κύπρου-Τι δείχνει η είσοδος Wellington στην μετοχική της δομή
Έτσι διαμορφώνεται χωρίς την πρώην Λαϊκη η μετοχική σύνθεση της Τρ. Κύπρου-Οι επενδυτές με συμμετοχή πέραν του 3%
Τα τρωτά σημεία και οι ανησυχίες της ΕΚΤ για την οικονομία της Ευρωζώνης-Παραμένει εύθραυστη η ανάπτυξη