Υποφέρουν από έλλειψη νοσηλευτών τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια
Δόνα Καπαρτή 14:17 - 30 Μαΐου 2023
Η στελέχωση του τομέα της υγείας και η αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού είναι από τα πιο βασικά θέματα συζήτησης, με το πρόβλημα της έλλειψης εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού να παραμένει στο προσκήνιο.
Οι πιθανές λύσεις ενός τέτοιου σοβαρού προβλήματος αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια του 6ου Cyprus HealthCare Conference 2023, που παρουσίασε η Remedica.
Συγκεκριμένα, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης ο Ματθαίος Παπαπέτρου, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων(ΠΑΣΙΝ) και Γενικός Διευθυντής του Ιατρικού Κέντρου «Μητέρα και Παιδί», συνομίλησε με την Αντρούλλα Χατζηιωσήφ Κωνσταντινίδου, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΙΝ και Γενική Διευθύντρια του «Ευαγγελίστρια Ιατρικό Κέντρο Λτδ», σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων στο αδιέξοδο.
Οι ομιλητές τόνισαν την ανάγκη εναρμόνισης των δημόσιων και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων κάτω από τον ίδιο περί Νοσηλευτηρίων Νόμο.
Στη συνέχεια προέβησαν σε «ακτινογραφία» της υφιστάμενης κατάστασης. Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2022 εργοδοτούνταν περίπου 70% (3587) των νοσηλευτών στο Δημόσιο, περίπου 30% (1714) στον ιδιωτικό τομέα και πως στην Κύπρο αντιστοιχούν έξι νοσηλευτές ανά 1000 κατοίκους, αναλογία που είναι πολύ πιο κάτω από το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ανέφεραν πως από το ΤΕΠΑΚ και τα 3 ιδιωτικά πανεπιστήμια αποφοιτούν σε ετήσια βάση γύρω στους 120-150 νοσηλευτέ,ς με συνεχή μείωση του αριθμού αυτού τα τελευταία χρόνια. «Oι ελλείψεις κτυπούν κυρίως τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια», είπαν.
Οι λόγοι της μεγαλύτερης και συνεχώς αυξανόμενης έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια είναι πολλοί. Μεταξύ τους, η διεύρυνση υπηρεσιών και αύξηση κλινών με την ένταξη στο ΓεΣΥ των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και ανέγερση νέων νοσηλευτηρίων, η συνεχής απορρόφηση νοσηλευτών ιδιωτικού τομέα από τα δημόσια νοσηλευτήρια ΟΚΥπΥ, η δραματική μείωση ενδιαφέροντος μαθητών για σπουδές στη νοσηλευτική/μαιευτική, τόσο στο κρατικό (ΤΕΠΑΚ) όσο και στα τρία ιδιωτικά πανεπιστήμια σε σχέση με τους απόφοιτους προηγούμενων χρόνων.
Ακόμη μια αιτία έλλειψης ανθρώπινου κεφαλαίου στα νοσηλευτήρια αποτελεί το γεγονός ότι αρκετοί απόφοιτοι νοσηλευτές εργοδοτούνται σε υπηρεσίες κάτοικόν φροντίδας, υποστηρικτικές/γραμματειακές υπηρεσίες σε ιατρεία, φαρμακεία, φαρμακευτικές εταιρείες και σε άλλες εργασίες εκτός κλινικού χώρου.
Η πιθανή θεραπεία...
Στις πιθανές λύσεις που συζήτησαν οι ομιλητές είναι η εντατικοποίηση των προσπαθειών όλων των εμπλεκομένων φορέων (Υπουργείο Υγείας, Νοσηλευτικές Υπηρεσίες, Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαίων κ.α.) σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, με εκστρατεία ενημέρωσης των μαθητών, ούτως ώστε να επιλέγουν για τις σπουδές τους νοσηλευτικές σχολές.
Τα νέα δεδομένα του επαγγέλματος στην μετά ΓεΣΥ εποχή είναι αυτά της διαρκούς ζήτησης και άμεσης εργοδότησης, της προοπτικής και της ανέλιξης και της εργασίας σε καλά οργανωμένους και ευχάριστους χώρους εργασίας με αξιοπρεπή αμοιβή και άλλα ωφελήματα.
Ταυτόχρονα, λύσεις πρέπει να εξευρεθούν για οικονομική ενίσχυση των φοιτητών νοσηλευτικής σε θέματα διδάκτρων (επιχορήγηση από το κράτος, υποτροφίες κ.α.) και για το κόστος διαβίωσης όσων μετακινούνται από τη μόνιμη κατοικία τους (π.χ. οι φοιτητές νοσηλευτικής στη Λεμεσό, στο ΤΕΠΑΚ περιορίζονται τα τελευταία χρόνια κυρίως σε κατοίκους Λεμεσού λόγω του υψηλού κόστους διαβίωσης στην πόλη με αποτέλεσμα να μη συμπληρώνεται ούτε ο προσφερόμενος αριθμός θέσεων για σπουδές στη νοσηλευτική).
Τόνισαν, τέλος, την σημασία προσέλκυσης πίσω στον κλινικό χώρο αποφοίτων της νοσηλευτικής, οι οποίοι απασχολούνται σε άλλους τομείς.