Powered by

Ο κίνδυνος φτώχειας και σοβαρής υλικής στέρησης στην Κύπρο

Μικρή υποχώρηση καταγράφει το ποσοστό ατόμων στην Κύπρο που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο φτώχειας και σοβαρής υλικής στέρησης. Την ίδια ώρα, κίνδυνο φτώχειας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι στην κυπριακή αγορά.

Στο 17,3% του πληθυσμού ο κίνδυνος φτώχειας

Σύμφωνα με την φετινή έκθεση παρακολούθησης της Eurostat για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού βρέθηκε το 2021 το 17,3% του πληθυσμού σε σχέση με 22,6% το 2016.

ftwxeia1

Εξάλλου, τα άτομα που κινδυνεύουν από νομισματική φτώχεια μετά από κοινωνικές μεταβιβάσεις ανέρχονται στο 13,8% από 16,1% το 2016.

ftwxeia2

Το ποσοστό ατόμων με σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση στην Κύπρο μειώθηκε στο 2,6% το 2021 σε σύγκριση με 6,6% το 2016.

ftwxeia3

Ο αριθμός ατόμων που ζουν σε νοικοκυριά με πολύ χαμηλή ένταση εργασίας συρρικνώθηκε σε ποσοστό στο 5,8% έναντι 10,1% το 2016. Αυτός ο δείκτης περιγράφει το μερίδιο των ατόμων ηλικίας κάτω των 65 ετών που ζουν σε νοικοκυριά όπου οι ενήλικες σε ηλικία εργασίας 18 έως 64 ετών εργάζονταν το 20% ή λιγότερο από το 20% του συνολικού συνδυασμένου δυνητικού χρόνου εργασίας τους κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.

ftwxeia4

Εξαιρούνται οι μαθητές ηλικίας 18 έως 24 ετών και τα άτομα που είναι συνταξιούχοι σύμφωνα με την τρέχουσα οικονομική τους κατάσταση ή που λαμβάνουν οποιαδήποτε σύνταξη (εκτός από τη σύνταξη επιζώντος), καθώς και άτομα ηλικίας 60 έως 64 ετών που είναι ανενεργά και ζουν σε νοικοκυριό όπου το κύριο εισόδημα προέρχεται από συντάξεις (εκτός από τη σύνταξη επιζώντων).

Σε κίνδυνο και οι εργαζόμενοι
Αξίζει να αναφερθεί ότι το ποσοστό εργαζομένων που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας (άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω που δηλώνουν ότι εργάζονται είτε ως μισθωτοί είτε ως αυτοαπασχολούμενοι, αλλά κινδυνεύουν από νομισματική φτώχεια), έφτασε το 2016 στο 7,6% από 8,2% το 2016.

ftwxeia5

Όσον αφορά το ποσοστό ατόμων με υπερβολικό κόστος στέγασης, δηλαδή του δείκτη που αντικατοπτρίζει το μερίδιο του πληθυσμού που ζει σε νοικοκυριά όπου το συνολικό κόστος στέγασης («καθαρό» από επιδόματα στέγασης) αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 40% του διαθέσιμου εισοδήματος, ανήλθε στο 2,5% το 2021 σε σύγκριση με 3,1% το 2016.

ftwxeia6

Δειτε Επισης

Με αμελητέες ζημιές έκλεισε την Τρίτη το ΧΑΚ
Συνεχίζεται η Εβδομάδα Εμπορίου της Πράσινης Γραμμής-Tι αναφέρει η Infopoint της Ε.Ε.
Η δέσμη των τροποποιητικών νόμων για τα νοσηλευτήρια... Γιατί κρούει τον κώδωνα του κίνδυνου η ΟΕΒ
Πράσινο από το Συμβούλιο της Ε.Ε. για τροποποιήσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου
Σε πορεία υλοποίησης το ΣΑΑ: Η Ανθούλα Σαββίδη για τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα και τα επόμενα βήματα (vid)
Με απώλειες έκλεισε το Χρηματιστήριο τη Δευτέρα
Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών: Λήξαν το θέμα με 348 φοιτητές, θα λάβουν τις χορηγίες
Α. Σαββίδη: Στόχος η Κύπρος να μην απωλέσει ούτε ένα ευρώ από τα κονδύλια του ΣΑΑ (vid)
Η παρέμβαση Μαρίας Παναγιώτου στη Διεθνή Διάσκεψη Υπουργών Γεωργίας-Στήριξη στο κοινό ανακοινωθέν
Στο Βερολίνο η Μαρία Παναγιώτου για το Παγκόσμιο Συνέδριο για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία