Βαφεάδης: Γίναμε μάρτυρες του τι μπορεί να συμβεί, όταν αποτυγχάνει η μηχανική

Τη σημασία της διασφάλισης της υγείας και ασφάλειας στις κατασκευές, καθώς και τη βιωσιμότητα στην κατασκευή έργων, υπογράμμισε ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αλέξης Βαφεάδης, στον χαιρετισμό του στην 76η Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πολιτικών Μηχανικών (ECCE), που φιλοξενείται στις 24-27 Μαΐου στο ξενοδοχείο Hilton Park στη Λευκωσία. Ο κ. Βαφεάδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Συνέλευση εστιάζει σε ζητήματα υγείας και ασφάλειας και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση στηρίξει το ΕΤΕΚ και τους επαγγελματίες του τομέα στην κατεύθυνση αυτή.

Ο κ. Βαφεάδης υπογράμμισε στην ομιλία του την ευθύνη που έχουν όσοι καταπιάνονται με την κατασκευή έργων για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων, ώστε κατά τη διαδικασία αυτή να μην υπάρχουν τραυματισμοί ή ακόμα και απώλεια ζωής. «Γίναμε όλοι μάρτυρες του τι μπορεί να συμβεί, όταν αποτυγχάνει η μηχανική», είπε στον χαιρετισμό του ο υπουργός, αναφερόμενος στην πρόσφατη εμπειρία των σεισμών σε Τουρκία και Συρία. «Πρέπει να έχουμε επίγνωση του τι δε λειτουργεί σωστά, με αποτέλεσμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε, επίσης, και στην ανάγκη για περαιτέρω επιδίωξη βιώσιμων πρακτικών στις κατασκευές, λέγοντας ότι πρέπει «να διασφαλίσουμε ότι οι μηχανικοί ανά τον κόσμο εστιάζουν σε αυτή την προσπάθεια, για να εναρμονίσουμε τα κτίρια με το περιβάλλον». Τέλος, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση στηρίζει το ΕΤΕΚ στις προσπάθειές του, σημειώνοντας ότι «εργαζόμαστε μαζί, βοηθούμε ο ένας τον άλλο και προωθούμε στόχους, ώστε να γίνουν καλύτερα τα πράγματα στο μέλλον».

Στον χαιρετισμό του εκ μέρους της προέδρου του ΣΠΟΛΜΗΚ (Συνδέσμου Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου), ο Κυριάκος Τσιουπανής αναφέρθηκε στη σημασία της υγείας και ασφάλειας στις κατασκευές, προσθέτοντας ότι η ΓΣ του ECCE πραγματοποιείται παράλληλα με το 8ο Διεθνές Συνέδριο Ασφάλειας και Υγείας στις Κατασκευές, με τίτλο «Σεβασμός στα Ανθρώπινα Δικαιώματα – Όλοι έχουν ρόλο να διαδραματίσουν».

Επίσης, αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο τον πολιτικών μηχανικών για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος στο οποίου διαβιούν οι άνθρωποι, σημειώνοντας ότι «εφαρμόζοντας ικανότητες και γνώση για την εφαρμογή αξιόπιστων, περιβαλλοντικά και κοινωνικά αποδεκτών λύσεων, επιδιώκουμε πάντα τη βιώσιμη ανάπτυξη των χωρών μας».

Τέλος, συνεχάρη ECCE και WCCE για την κοινή πρωτοβουλία για ευαισθητοποίηση γύρω από τον στόχο για ασφαλή, αβλαβή και βιώσιμα κτίρια, ο οποίος μπορεί να επιτευχθεί με την υιοθέτηση μέτρων δομικής και αντισεισμικής αναβάθμισης των υπαρχόντων κτιρίων, μαζί με την ενεργειακή τους αναβάθμιση, όπως είπε.

Ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντή, στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε σε τέσσερα κομβικά σημεία, που απαιτούν συλλογικό ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην ανάγκη για προώθηση ρυθμιστικού πλαισίου για την τακτική συντήρηση των κτιρίων και υποδομών, ώστε να βελτιωθεί η ενεργειακή τους απόδοση και να διασφαλιστεί η αντισεισμικότητά τους. Σημείωσε, ακόμα, ότι είναι σημαντικό να υπάρξει συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με ανταλλαγή γνώσης, καλών πρακτικών και εμπειριών, ώστε να προωθούνται οι κατάλληλες πολιτικές.

Κατά τρίτον, ανέφερε ότι απαραίτητη είναι και η διαρκής επαγγελματική εξέλιξη, προκειμένου να ενισχυθεί η εμπειρογνωμοσύνη. Υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί η προτεραιότητα στην ποιότητα, αντί στην τιμή, σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες δημοσίων συμβάσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα κατασκευάζονται ασφαλείς και ανθεκτικές υποδομές, που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών. Κλείνοντας, αναφέρθηκε και στη σημασία σύνδεσης με τη νεότερη γενιά μηχανικών, σημειώνοντας ότι «η φρέσκια οπτική γωνία και οι καινοτόμες ιδέες τους είναι απαραίτητες».

Ο Πρόεδρος του ECCE, Αντρέας Μπρέντναν, κατά τον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το επάγγελμα των πολιτικών μηχανικών τα τελευταία χρόνια, ιδίως μετά τα προβλήματα στην ανεφοδιαστική αλυσίδα κατά την πανδημία, αλλά και κατά τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία. Επεσήμανε, επίσης, ότι προκλήσεις δημιουργούνται και από τις συνέπειες των σεισμών στη Νότια Τουρκία και στη Συρία, καθώς και από τις πρόνοιες της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ, προσθέτοντας όμως ότι μαζί με τις προκλήσεις ανακύπτουν και ευκαιρίες.

«Είναι απαραίτητο να επανεξετάσουμε την εκπαίδευση και τα προσόντα μας για την πρόσβαση στο επάγγελμα», είπε ο κ. Μπρέντναν, υπογραμμίζοντας και την ανάγκη για μεγαλύτερη κινητικότητα των μηχανικών, με απαραίτητη και την εκμάθηση γλωσσών. Ως έναν από τους σημαντικούς άμεσους στόχους ανέδειξε και την επικοινωνία των θέσεων του ECCE στην Κομισιόν.

Αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία για μία ολιστική προσέγγιση σε θέματα ασφάλεια και βιωσιμότητας των κτιρίων, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι αυτή θα βρει συνέχεια και σε διεθνές επίπεδο, μέσω της συνεργασίας με το WCCE. «Οι πολιτικοί πρέπει να ακούσουν τη φωνή των μηχανικών», κατέληξε, υπογραμμίζοντας ότι «μετά την καταστροφή είναι πολύ αργά».

Δειτε Επισης

Νέο γραφείο πωλήσεων για τη Μαρίνα Αγίας Νάπας στη Λεμεσό
Κωνσταντίνος Κωνσταντή: Το μέτρο-εργαλείο που πρέπει να εισαχθεί για αύξηση των οικιστικών μονάδων στην αγορά
Triangle: Επαναπροσδιορίζοντας το σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον στη Λεμεσό
MHV: Τέταρτο τρίμηνο του 2025 το ξενοδοχείο «The Landmark Νicosia»-Πότε παραδίδονται οι δύο πύργοι
Έναρξη εργασιών για τα οικιστικά έργα «RIA COURT 67 & 68» στη Λάρνακα
Πράσινο Υπουργικού για αλλαγές στα σχέδια για πρόσφυγες-Οριζόντια αύξηση €5.000 στα εισοδηματικά κριτήρια
Σταθεροποιούνται οι τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Νοέμβριο
Η εξέλιξη του κέντρου της Λευκωσίας: Ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις και μεγάλα έργα ανάπτυξης (video)
Οικοδομική άδεια σε 48 εργάσιμες ώρες για αναπτύξεις χαμηλού ρίσκου με αίτηση πριν την 1η Ιουλίου 2024
The Lighthouse: Ένα σύγχρονο ορόσημο στη Λεμεσό (pics&video)