Αγαπητό ChatGPT ροκανίζεις τις θέσεις διαφημιστών και επικοινωνιολόγων;

Μπορεί στο παρόν στάδιο να πιστεύουμε ότι η δημιουργικότητα και η ενσυναίσθηση είναι προνόμιο του ανθρώπου, ωστόσο η εξέλιξη των Robots και κυρίως η εξυπνάδα τους δηλαδή η ικανότητα ανάλυσης δεδομένων, είναι υπερ-πολλαπλάσια σε σχέση με τις δικές μας ανθρώπινες δυνατότητες! Εν κατακλείδι η αξιοποίηση AI από τις εταιρείες επικοινωνίας είναι μονόδρομος… έγραφα στην έκδοση Οκτωβρίου 2022 με αφορμή την «εισβολή» της AI στον κλάδο των Media.

Σήμερα, 8 μήνες μετά, σύμφωνα με την Goldman Sachs 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως πρόκειται να επηρεαστούν από την τεχνητή νοημοσύνη και την αυτοματοποίηση. Εννοείται ότι αυτό επηρεάζει αναπόφευκτα σε τεράστιο βαθμό τον κλάδο της επικοινωνίας και διαφήμισης.

Και αφού τα λέμε ωμά και σταράτα… με την ίδια λοιπόν ευθύτητα έθεσα ερωτήσεις στο ChatGPT έτσι ώστε να λάβω και τις ανάλογες απαντήσεις…

Dear ChatGPT, are you threatening jobs in communication and media industry?

Αυτούσια απάντηση από το ίδιο το ChatGPT: «Η εισαγωγή συστημάτων που βασίζονται στην AI έχει τη δυνατότητα να αυτοματοποιήσει ορισμένες εργασίες που εκτελούνται παραδοσιακά από ανθρώπους, αλλά επίσης παρουσιάζει νέες ευκαιρίες και μετατοπίζει τη φύση της εργασίας αντί να εξαλείφει εντελώς τις θέσεις εργασίας. Στον τομέα των επικοινωνιών και των Media, το ChatGPT μπορεί να βοηθήσει στην αυτοματοποίηση επαναλαμβανόμενων και χρονοβόρων εργασιών, όπως η δημιουργία περιεχομένου, η σύνταξη αρχικών απαντήσεων σε ερωτήματα ή η παροχή βασικής υποστήριξης πελατών. Αυτό μπορεί να απελευθερώσει τους επαγγελματίες ανθρώπους να επικεντρωθούν σε πιο σύνθετες και στρατηγικές πτυχές της δουλειάς τους, όπως η δημιουργία συναρπαστικών αφηγήσεων, η ανάπτυξη δημιουργικών εκστρατειών ή η ενασχόληση με την κριτική σκέψη και την επίλυση προβλημάτων».

WOW!!! η επιτομή της διπλωματίας, σε μια παράγραφο που το ίδιο το ChatGPT σου λέει ευθέως ΝΑΙ θα σε αφήσω άνεργο, ωστόσο το κάνει με μαεστρία και την ίδια ώρα σε κάνει να νιώσεις καλά. Ομολογώ δεν θα μπορούσα να απολύσω κάποιον… με πιο ευγενικό τρόπο.

Εκ των πραγμάτων εάν συμφωνήσουμε με το ChatGPT, ομολογουμένως βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα επανάσταση στον τρόπο δουλειάς, με την έννοια των αλλαγών που έφεραν στο παρελθόν η εισαγωγή των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στα γραφεία εργασίας. Σχεδόν 30 χρόνια πριν πολλές δουλειές έσβησαν, πολλές νέες δημιουργήθηκαν. Οι εργαζόμενοι έμαθαν νέες δεξιότητες και προσαρμόστηκαν. Από το χαρτί και το στιλό, περάσαμε στην οθόνη και τα προγράμματα. Τώρα η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει ξανά το περιεχόμενο της εργασίας για τον καθένα μας. Είναι προφανές ότι πολλές δουλειές θα εξαφανιστούν και οι εργαζόμενοι θα κληθούν να μάθουν και να χρησιμοποιούν νέα εργαλεία.

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει κάνει σημαντικά βήματα εξέλιξης. Το προηγμένο σύστημα, GPT-3.5 της OpenAI, προκαλεί επανάσταση στη βιομηχανία της επικοινωνίας, αυτό γίνεται μέσω της αυτόματης γλωσσικής παραγωγής. Το σύστημα είναι σε θέση να δημιουργήσει ποιοτικό περιεχόμενο, όπως άρθρα, δοκίμια, κείμενα-marketing και άλλο περιεχόμενο με βάση τις οδηγίες που του δίνονται.

Η αλήθεια είναι ότι ως επαγγελματίας άρχισα εδώ και μήνες να δοκιμάζω το ChatGPT κυρίως πειραματικά. Σε επίπεδο τεχνολογίας, θα τολμούσα να πω ότι είναι το νέο Google. Η συγγραφή κειμένων είναι ποιοτική, υπάρχει δομή ενώ υπάρχει πολυσυλλεκτική προσέγγιση σε οποιοδήποτε θέμα και εάν επιλέξεις. Πειραματικά το έχω τεστάρει σε Δελτίο Τύπου, σε ιδέες που αφορούν την δημιουργία event, σε επαγγελματική άποψη ακόμη και σε συγγραφή συναισθηματικού ποιήματος. Σημειώστε ότι κάθε φορά που ζητάτε μια πληροφορία, η απάντηση, η άποψη, οι ιδέες, το ποίημα είναι εντελώς σε διαφορετική βάση.

Υπό τις περιστάσεις το ChatGPT είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο, το οποίο ο κάθε επαγγελματίας του κλάδου της επικοινωνίας οφείλει να προσαρμοστεί, να αξιοποιεί και από εκεί και πέρα σε νέα βάση να εξελίσσει το δικό του σενάριο και κυρίως να κάνει τις δικές τους πρωτότυπες εφαρμογές. Υπό τις περιστάσεις οφείλουμε να συμβαδίσουμε με κάθε τεχνολογία AI που αφορά τον κλάδο μας, κάτι το οποίο εάν δεν κάνουμε θα θέσουμε ενδεχομένως τους εαυτούς μας εκτός «παιχνιδιού».

Υ.Γ. Τον Φεβρουάριο του 2023 η Microsoft επένδυσε 10 δισεκατομμύρια στο ChatGPΤ… ο νοών νοείτω!

*Corporate Communication & PR Manager ALPHA Κύπρου

Δειτε Επισης

Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη
Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Δέσμη προτάσεων από ΕΤΕΚ για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό