One - Stop - Shop για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ από το Υπ. Ενέργειας

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ) αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι, στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται για επανασχεδιασμό, βελτίωση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης έργων παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρία του ημερομηνίας 22 Φεβρουαρίου 2023, όρισε ως «Υπηρεσία Ενιαίας Εξυπηρέτησης» (One - Stop - Shop) για την αδειοδότηση των εν λόγω έργων, τη Μονάδα Διευκόλυνσης Επιχειρήσεων (ΜΔΕ) του ΥΕΕΒ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, αρμοδιότητες της ΜΔΕ, η οποία αποτελεί πλέον το μοναδικό σημείο επαφής του αιτούντος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αδειοδότησης, είναι, μεταξύ άλλων, η πληροφόρηση, ο συντονισμός, η παροχή καθοδήγησης και η διευκόλυνση του συνόλου της διοικητικής διαδικασίας αδειοδότησης έργων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.

Προς τον σκοπό αυτό παρακαλούνται οι αιτούντες όπως απευθύνονται στη ΜΔΕ για οποιαδήποτε θέματα προκύπτουν, καθώς και για σκοπούς συντονισμού με άλλες υπηρεσίες/τμήματα και αδειοδοτικές αρχές.

Η διαδικασία αδειοδότησης σταθμών παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ περιλαμβάνει όλες τις διαδικασίες από την παραλαβή της αίτησης μέχρι την κοινοποίηση του αποτελέσματος και καλύπτει όλες τις σχετικές διοικητικές άδειες και εγκρίσεις που απαιτούνται από τις εν ισχύι νομοθεσίες για την κατασκευή, εγκατάσταση, αναβάθμιση και λειτουργία έργων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, καθώς και τις διοικητικές διαδικασίες για τις εγκρίσεις ή τις αδειοδοτήσεις για την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών που απαιτούνται για τη σύνδεση των προαναφερόμενων έργων ΑΠΕ στο δίκτυο μεταφοράς ή διανομής.

Στην παρούσα φάση, βρίσκονται σε εξέλιξη δράσεις, οι οποίες θα συμβάλουν στη διευκόλυνση των επενδυτών μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας και του χρόνου αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ, καθώς και στην επίτευξη των νέων, πιο φιλόδοξων στόχων που θα τεθούν στην αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Πρόκειται για τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης έργων ΑΠΕ, η οποία βρίσκεται στο στάδιο αποτύπωσης/χαρτογράφησης των υφιστάμενων διαδικασιών και ανάπτυξη διαδικτυακής πλατφόρμας «Digital One Stop Shop», στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μέσα από την οποία όλες οι αιτήσεις αδειοδότησης έργων ΑΠΕ, καθώς και αιτήσεις για ανακαίνιση κτηρίων, θα υποβάλλονται και θα διεκπεραιώνονται, ηλεκτρονικά.

Αναμένεται, σημειώνεται, ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου 2023 θα παραδοθεί και θα τεθεί σε λειτουργία η πρώτη φάση της διαδικτυακής πλατφόρμας, η οποία θα είναι δυναμική και θα αναβαθμίζεται τακτικά.

Το κοινό πληροφορείται ότι μέχρι να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα, γίνονται δεκτές αιτήσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μόνο για εμπορικά έργα ΑΠΕ που έχουν εξασφαλίσει ήδη τη χρήση του τεμαχίου, στο οποίο θα υλοποιηθεί η επένδυση.

Οι αιτητές καλούνται όπως αποστέλλουν το συμπληρωμένο έντυπο αίτησης, μαζί με τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα, στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ~bfuRES@meci.gov.cy.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον αρμόδιο Λειτουργό: κ. Χρίστο Γωγάκη (ΜΔΕ - Αδειοδότηση Έργων ΑΠΕ) Ανδρέα Αραούζου 10, Λευκωσία, 1421 Ηλ. Ταχ.: ~cgogakis@meci.gov.cy Τηλ.: +357 22867203

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΓΒΑ)

Δειτε Επισης

Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Με ηλεκτρική διασύνδεση και συνεργασία σε θέματα υδρογονανθράκων στο Ισραήλ ο Παπαναστασίου
Επιτυχής άσκηση πυρόσβεσης στο υπερσύγχρονο τερματικό της ΕΚΟ Κύπρου στο Βασιλικό
Γ. Παπαναστασίου: Στοχευμένα αντισταθμιστικά για πράσινη φορολογία-Ο στόχος για το τερματικό στο Βασιλικό
Πήρε θέση για το τερματικό ο Πρέσβης της Κίνας-«Θα συμβούν καλά πράγματα μετά τις πολλές δοκιμασίες»
Νέα αύξηση της παραγωγής στο πρώτο δίμηνο του έτους για την Energean
Μπαράζ συσκέψεων Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-Ψηλά στις συζητήσεις το μετοχικό σχήμα
Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού: Στα μέσα Μαΐου σε διαβούλευση οι ρυθμιστικές αποφάσεις
Στο 80% το ποσοστό υλοποίησης του τερματικού-Δίνει μάχη με τον χρόνο για την ευρωπαϊκή χορηγία η ΔΕΦΑ
Έρχεται επιπρόσθετο εξειδικευμένο προσωπικό από την Κίνα για το τερματικό-Σε τι ελπίζει ο Παπαναστασίου