One - Stop - Shop για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ από το Υπ. Ενέργειας

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ) αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι, στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται για επανασχεδιασμό, βελτίωση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης έργων παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρία του ημερομηνίας 22 Φεβρουαρίου 2023, όρισε ως «Υπηρεσία Ενιαίας Εξυπηρέτησης» (One - Stop - Shop) για την αδειοδότηση των εν λόγω έργων, τη Μονάδα Διευκόλυνσης Επιχειρήσεων (ΜΔΕ) του ΥΕΕΒ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, αρμοδιότητες της ΜΔΕ, η οποία αποτελεί πλέον το μοναδικό σημείο επαφής του αιτούντος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αδειοδότησης, είναι, μεταξύ άλλων, η πληροφόρηση, ο συντονισμός, η παροχή καθοδήγησης και η διευκόλυνση του συνόλου της διοικητικής διαδικασίας αδειοδότησης έργων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.

Προς τον σκοπό αυτό παρακαλούνται οι αιτούντες όπως απευθύνονται στη ΜΔΕ για οποιαδήποτε θέματα προκύπτουν, καθώς και για σκοπούς συντονισμού με άλλες υπηρεσίες/τμήματα και αδειοδοτικές αρχές.

Η διαδικασία αδειοδότησης σταθμών παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ περιλαμβάνει όλες τις διαδικασίες από την παραλαβή της αίτησης μέχρι την κοινοποίηση του αποτελέσματος και καλύπτει όλες τις σχετικές διοικητικές άδειες και εγκρίσεις που απαιτούνται από τις εν ισχύι νομοθεσίες για την κατασκευή, εγκατάσταση, αναβάθμιση και λειτουργία έργων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, καθώς και τις διοικητικές διαδικασίες για τις εγκρίσεις ή τις αδειοδοτήσεις για την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών που απαιτούνται για τη σύνδεση των προαναφερόμενων έργων ΑΠΕ στο δίκτυο μεταφοράς ή διανομής.

Στην παρούσα φάση, βρίσκονται σε εξέλιξη δράσεις, οι οποίες θα συμβάλουν στη διευκόλυνση των επενδυτών μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας και του χρόνου αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ, καθώς και στην επίτευξη των νέων, πιο φιλόδοξων στόχων που θα τεθούν στην αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Πρόκειται για τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης έργων ΑΠΕ, η οποία βρίσκεται στο στάδιο αποτύπωσης/χαρτογράφησης των υφιστάμενων διαδικασιών και ανάπτυξη διαδικτυακής πλατφόρμας «Digital One Stop Shop», στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μέσα από την οποία όλες οι αιτήσεις αδειοδότησης έργων ΑΠΕ, καθώς και αιτήσεις για ανακαίνιση κτηρίων, θα υποβάλλονται και θα διεκπεραιώνονται, ηλεκτρονικά.

Αναμένεται, σημειώνεται, ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου 2023 θα παραδοθεί και θα τεθεί σε λειτουργία η πρώτη φάση της διαδικτυακής πλατφόρμας, η οποία θα είναι δυναμική και θα αναβαθμίζεται τακτικά.

Το κοινό πληροφορείται ότι μέχρι να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα, γίνονται δεκτές αιτήσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μόνο για εμπορικά έργα ΑΠΕ που έχουν εξασφαλίσει ήδη τη χρήση του τεμαχίου, στο οποίο θα υλοποιηθεί η επένδυση.

Οι αιτητές καλούνται όπως αποστέλλουν το συμπληρωμένο έντυπο αίτησης, μαζί με τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα, στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ~bfuRES@meci.gov.cy.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον αρμόδιο Λειτουργό: κ. Χρίστο Γωγάκη (ΜΔΕ - Αδειοδότηση Έργων ΑΠΕ) Ανδρέα Αραούζου 10, Λευκωσία, 1421 Ηλ. Ταχ.: ~cgogakis@meci.gov.cy Τηλ.: +357 22867203

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΓΒΑ)

Δειτε Επισης

Κτύπημα λόρδου Χάνεϊ για το φυσικό αέριο και αποστομωτική απάντηση Παπαναστασίου
Σε εξέλιξη οι επαφές του Υπουργού Ενέργειας στο Λονδίνο
Στο Λονδίνο για τις επενδύσεις στην ενέργεια ο Γιώργος Παπαναστασίου
Φωνές στη Βουλή για το σύστημα τηλεχειρισμού (ripple control) σε φωτοβολταϊκά
Έτος ορόσημο το 2023 για το «Αφροδίτη»-Ποιες οι επερχόμενες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ
Γ. Παπαναστασίου: Η Κύπρος κλειδί για την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε.
Χωρίς άδεια οικοδομής η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις οροφές υφιστάμενης
Cyfield: Σε στάδιο υλοποίησης η επένδυση των 200 εκατ. ευρώ στην παραγωγή ηλεκτρισμού (pics & vid)
Αναθεωρημένο σχέδιο αξιοποίησης του Αφροδίτη-Τι ανακοίνωσε η New Med Energy
HELLENiQ ENERGY: Προχωρά στην πρώτη επένδυσή της σε ΑΠΕ στην Κύπρο