ERA Korivos: Εγκρίθηκαν υπό όρους οι αλλαγές κατά παρέκκλιση

Υπό εξέταση από το Τμήμα Περιβάλλοντος βρίσκονται οι προσθηκομετατροπές και η αλλαγή χρήσης από υπεραγορά σε πολυκατάστημα της εμπορικής ανάπτυξης «Κόροιβος», στην Πάφο.

Η Περιβαλλοντική Αρχή κατέληξε ότι το έργο ιδιοκτησία της εταιρείας Nivamo Properties Ltd (όπως αναφέρεται στην περιβαλλοντική γνωμάτευση), στην οποία λειτουργεί το πολυκατάστημα ERA Korivos, μπορεί να εξεταστεί κατ’ εξαίρεση για εκτίμηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον.

Υπενθυμίζεται ότι ο Όμιλος CTC προχώρησε στη μεταφορά του υπερκαταστήματος SuperHome Center DIY, από τον Μάρτιο, από το «Κόροιβος», στο Neon Mall of Pafos.

Διαβάστε εδώ: Εγκαινιάστηκε το νέο υπερκατάστημα SuperHome Center στην Πάφο

Τονίζεται ότι κατ’ εξαίρεση και υπό προϋποθέσεις μπορεί να εξετάζεται περιβαλλοντική μελέτη εκ των υστέρων για έργα που υλοποιήθηκαν ή είναι σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης ως μέτρο θεραπείας των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που ήδη έχουν παρατηρηθεί ως αιτιολογημένη διαπίστωση για «προσθηκομετατροπές, ενοποίηση και αλλαγή χρήσης υφιστάμενων κτηριακών εγκαταστάσεων (καταστήματα ένδυσης, DIY, φαρμακείο και υπεραγορά) σε πολυκατάστημα με καφετέρια, κατά παρέκκλιση του Τοπικού Σχεδίου Πάφου.

Ωστόσο, η Περιβαλλοντική Αρχή ξεκαθαρίζει ότι οι εξαιρέσεις δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται κατά κανόνα για εξέταση έργων που στο σύνολο τους δεν ακολούθησαν τη νόμιμη διαδικασία.

Διαβάστε εδώ: Αγώνας δρόμου για το ERA Korivos στην Πάφο

Λαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, υπόψη την γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα ημερομηνίας 30/03/2022 και με δεδομένο ότι το έργο είναι υφιστάμενο και λειτουργεί κανονικά από το 2003, καθώς επίσης δεν αναμένεται από την συνέχιση της λειτουργίας του να προκύψουν οποιεσδήποτε επιπρόσθετες σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις (συγκεκριμένα δεν αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στους υδατικούς πόρους και τα υδατικά σώματα, βάση των απόψεων του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων), εφόσον χορηγηθεί η πολεοδομική αδεια, ενδείκνυται να ενσωματωθούν σε αυτήν οι όροι της Περιβαλλοντικής Αρχής ως διαχειριστικά μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων στο περιβάλλον κατά τη λειτουργία της εν λόγω ανάπτυξης.

Οι αλλαγές ολοκληρώθηκαν
Πιο αναλυτικά, στο παρόν στάδιο εξετάζεται η αίτηση για την χορήγηση καλυπτικής πολεοδομικής άδειας κατά παρέκκλιση για αλλαγή χρήση, ενοποίηση και προσθηκομετατροπές των υφιστάμενων κτηριακών εγκαταστάσεων (καταστήματα ένδυσης και DIY, φαρμακείο και υπεραγορά) σε πολυκατάστημα με καφετέρια και κατάστημα DIY.

Διευκρινίζεται ότι οι προσθηκομετατροπές αφορούν εσωτερικές αλλαγές και έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Η προτεινόμενη ανάπτυξη αφορά προσθηκομετατροπές, ενοποίηση και αλλαγή χρήσης υφιστάμενων κτηριακών εγκαταστάσεων (καταστήματα ένδυσης και DIY), φαρμακείο και υπεραγορά) σε πολυκατάστημα με καφετέρια (κατά παρέκκλιση του Τοπικού Σχεδίου Πάφου).

Λανθασμένα γράφτηκε ως υπεραγορά
Η ανάπτυξη «Κόροιβος» έχει υλοποιηθεί και λειτουργεί από το 2003 κατόπιν χορήγησης Πολεοδομικής και Οικοδομικής Άδειας από τον Δήμο Πάφου.

Η πολεοδομική άδεια εκδόθηκε το 2003, η οποία αφορούσε κυρίως πολυκατάστημα και μετά από τέσσερα χρόνια, το 2007, εκδόθηκε η άδεια οικοδομής στην οποία λανθασμένα το πολυκατάστημα γράφτηκε υπεραγορά, σύμφωνα πάντα με την έκθεση πληροφορίων. Σημειώνεται επίσης ότι στην εκδοθείσα άδεια οικοδομής περιλαμβανόταν και το κατάστημα DIY.

Σύμφωνα με την έκθεση πληροφοριών, το προτεινόμενο έργο αποτελείται κυρίως από δύο εξειδικευμένες εμπορικές δραστηριότητες (πολυκατάστημα και κατάστημα DIY), ένα μικρότερο κατάστημα ένδυσης (ΝΕΧΤ), εστιατόριο/καφετέρια, βοηθητικούς/αποθηκευτικούς χώρους και (317 χώρους στάθμευσης εκ των οποίων οι 17 είναι για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) και οι 80 για τους υπαλλήλους.

Το εμβαδόν των προτεινόμενων τεμαχίων ανέρχεται στα 39.667 τ.μ.. Το συνολικό εμβαδόν του υφιστάμενου κτιρίου με τις προτεινόμενες προσθηκομετατροπές είναι 8.538 τ.μ. περίπου και η συνολική σφράγιση του εδάφους ανέρχεται στα 16.200 τ.μ., περίπου. Σύμφωνα με την έκθεση πληροφοριών και τα αρχιτεκτονικά σχέδια, το προτεινόμενο έργο περιλαμβάνει τρία επίπεδα (υπόγειο, ισόγειο και όροφος) και εξυπηρετείται με ικανοποιητική πρόσβαση/ είσοδο τόσο από την Λεωφόρο Δημοκρατίας, όσο και από την Λεωφόρο Αθηνών.

Τι άλλαξε
Πιο κάτω παρουσιάζονται κάποια από τα εγκριθέντα με άδεια οικοδομής, καθώς και τα υφιστάμενα επιτόπου, τα οποία, στο παρόν στάδιο, εξετάζονται για χορήγηση πολεοδομικής άδειας κατά παρέκκλιση και σε μετέπειτα στάδιο άδεια οικοδομής και πιστοποιητικό εγκρίσεως.

Οι αδειούχες εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν υπεραγορά εμβαδού 3.774 τ.μ. σε δύο ορόφους, ενώ έχει δημιουργηθεί πολυκατάστημα 3.731 τ.μ. για το οποίο ζητείται η παρέκκλιση (αλλαγή χρήσης από υπεραγορά σε πολυκατάστημα).

Παράλληλα, από home centre (κατάστημα DIY) εμβαδού 1.759 τ.μ. ζητείται η δημιουργία καταστήματος DIY εμβαδού 1.764 τ.μ.

Με βάση την γνωμάτευση του Τμήματος Περιβάλλοντος, παρέμεινε ως έχει η παγωταρία 85 τ.μ. και το φαρμακείο 39 τ.μ., ενώ το εστιατόριο/καφετέρια 200 τ.μ. θα εξυπηρετεί τους επισκέπτες στον όροφο του κτηρίου εντός του πολυκαταστήματος.

Δειτε Επισης

Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή: Σε ποια προϊόντα αυξήθηκαν οι τιμές και σε ποια μειώθηκαν
UBS: Οι δασμοί Τραμπ θα μπορούσαν να μειώσουν την κινεζική ανάπτυξη κατά 50% (γράφημα)
Συντονιστική Επιτροπή Αγελαδοτρόφων: Το χαλλούμι ΠΟΠ φρέναρε τον ρυθμό ανάπτυξης των εξαγωγών
CP Herbalist: Προχωρά με νέο εργοστάσιο στη Λεμεσό-Επένδυση που φέρνει επέκταση (photos)
Κρίσιμη μέρα για την οικοδομική βιομηχανία.. Ανοίγει τα χαρτιά του για την συλλογική σύμβαση ο Παναγιώτου
«Αξιοπιστία»... made in China-Η καταγγελία της σύμβασης από CMC και η δικλείδα ασφαλείας της Κ.Δ. για «Προμηθέα»
Καταγγέλλει την CMC και τα μέλη της η ΕΤΥΦΑ-«Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι υποψίες μας...»
Δεν μιλούσαν για τερματισμό, αλλά μόνο για παράδοση του πλοίου οι Κινέζοι-«Δεν είναι κακά νέα»
Εξορθολογισμό του ρυθμού αύξησης του κρατικού μισθολογίου ζητά η ΟΕΒ-«Να μην επιστρέψουμε στα παλιά»
Aυξήσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσια τομέα μετά από 15 χρόνια και με έναρξη ισχύος τον Οκτώβριο