Μπαράζ επενδύσεων και αναπτυξιακών έργων στον τομέα της εκπαίδευσης

Ενισχύεται με σημαντικές προσθήκες και νέες επενδύσεις ο χάρτης της εκπαίδευσης στην Κύπρο, καθώς σε τροχιά υλοποίησης βρίσκονται μεγάλα αναπτυξιακά έργα, που αφορούν την άφιξη νέων πανεπιστημίων, αλλά και την ενίσχυση των υφιστάμενων. Ανάμεσά τους, το American University of Βeirut –Mediterraneo, που ετοιμάζεται για να υποδεχθεί τους πρώτους του φοιτητές τον Σεπτέμβριο του 2023.

Παράλληλα, στα σκαριά βρίσκονται νέες εστίες στην εντός των τειχών Λευκωσία, με στόχο να δώσουν ζωή στην παλιά πόλη, καθώς και οι φοιτητικές εστίες στην Πάφο, οι οποίες αποτελούν τις πρώτες εστίες που κατασκευάζονται στην Κύπρο από Δήμο.

Όσον αφορά τη Λεμεσό, σε μια επένδυση που αγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ, ανεγείρονται ιδιωτικές εστίες. Επίσης, έως το 2025 θα ολοκληρωθούν οι νέες εστίες του ΤΕΠΑΚ στον Δήμο Κάτω Πολεμιδιών, κάτι που αναμένεται ότι θα συμβάλει ουσιαστικά στην κάλυψη των ολοένα και αυξανόμενων αναγκών για στέγαση στην πόλη.

American University of Βeirut –Mediterraneo: Τον Σεπτέμβριο οι πρώτοι φοιτητές

Τον Μάρτιο του 2022 έγινε γνωστή η επένδυση «μαμούθ» ύψους 29 εκατ. ευρώ στην Πάφο, που αφορά τον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

aub

Πρόκειται για τη δημιουργία πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων του American University of Βeirut (AUB), μετά από συμφωνία που προηγήθηκε με τον Δήμο Πάφου. Το πανεπιστήμιο ουσιαστικά, θα δημιουργήσει το AUB με την ονομασία American University of Βeirut –Mediterraneo, το οποίο θα λειτουργεί σύμφωνα με τα αμερικανικά πρότυπα.

aub 2

Το μεγάλο αυτό αναπτυξιακό έργο αναμένεται ότι θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για την πόλη της Πάφου, αφού πρόκειται για ένα πανεπιστήμιο διεθνούς φήμης και κύρους.

Οι κατασκευαστικές εργασίες ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2022 και προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς. Σημειώνεται ότι την υλοποίηση ανέλαβε η κοινοπραξία MAN Enterprise – Atlas Pantou.

aub 3

Διαβάστε εδώ: Παίρνει σάρκα και οστά το University of Beirut-Mediterraneo στην Πάφο (pics)

Δείτε πως θα είναι το campus του American University of Βeirut –Mediterraneo:

Νέο εξαώροφο κτήριο για την ιατρική σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Επεκτείνεται το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου στον Δήμο Έγκωμης, καθώς σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται το νέο εξαώροφο κτήριο συνολικού ύψους 27 μέτρων, με υπόγειο, όπου θα φιλοξενήσει το ιατρικό/οδοντιατρικό τμήμα. Επίσης, το νέο κτήριο θα περιλαμβάνει γραφειακούς χώρους, αμφιθέατρο διδασκαλίας, ιατρικούς χώρους, εργαστήρια φοιτητών και 25 χώρους.

euc

Υπενθυμίζεται ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος έδωσε το «πράσινο φως» τον Μάιο του 2022, ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά το έργο θα υλοποιηθεί εντός του 2024. Για σκοπούς ανέγερσης, προηγήθηκε η κατεδάφιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου που βρίσκονται σήμερα στον χώρο ανάπτυξης.

Διαβάστε εδώ: Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο: Επεκτείνεται με εξαώροφο κτήριο στην Έγκωμη

Το εκτιμώμενο κόστος ανέρχεται στα €7,740,000 και ο κύριος του έργου είναι η Ιερά Μονή Κύκκου.

Πανεπιστήμιο Κύπρου: Επεκτείνεται με νέες εγκαταστάσεις

Σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται το αναθεωρημένο γενικό χωροταξικό σχέδιο πανεπιστημιούπολης (master plan) του Πανεπιστημίου Κύπρου στην Αγλαντζιά, το οποίο περιλαμβάνει πρόνοιες για τη δημιουργία εγκαταστάσεων για 13.820 φοιτητές μέχρι το έτος 2030, 1,000 μέλη ακαδημαϊκού προσωπικού και 1,000 μέλη διοικητικού προσωπικού.

παν κύπρου

Η συγκεκριμένη ανάπτυξη εμπίπτει στο Τοπικό Σχέδιο Λευκωσίας.

Μεταξύ άλλων, το master plan προβλέπει ότι η Πανεπιστημιούπολη στην Αθαλάσσα και αυτή στην Ακαδημία, καθώς και τοποθεσίες στην παλιά Λευκωσία, θα αποτελέσουν τους κύριους χώρους του πανεπιστημίου.

Διαβάστε εδώ: Παν. Κύπρου: Επεκτείνεται με νέες εγκαταστάσεις για σχεδόν 14.000 φοιτητές

Στη Φανερωμένη η Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου

Μεταφέρεται η Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου στο κτήριο του σχολείου Φανερωμένης, στην παλιά πόλη της Λευκωσίας.

Αναλυτικότερα, με στόχο την ανάπλαση και αναζωογόνηση της εντός των τειχών Λευκωσίας, τον Απρίλιο του 2021 υπογράφηκε μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Αρχιεπισκόπου, Δημάρχου Λευκωσίας και του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου.

arx. sxoli faneromenis

Το μνημόνιο περιλαμβάνει μακροχρόνια μίσθωση του κτηρίου της Φανερωμένης προς την κυβέρνηση με σκοπό την παραχώρησή του προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου για στέγαση πανεπιστημιακών σχολών, όπως επίσης και τη δέσμευση του Πανεπιστημίου Κύπρου ότι με την ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης του κτηρίου της Φανερωμένης, μεταστεγάσει το Τμήμα Αρχιτεκτονικής και οποιεσδήποτε άλλες ανεπιστημιακές οντότητες κρίνει σκόπιμο.

Για τον σχεδιασμό αυτό, από πλευράς κράτους θα δαπανηθούν €29 εκατ.

Διαβάστε εδώ: Έπεσαν υπογραφές για το Τμήμα Αρχιτεκτονικής στη Φανερωμένη

Η Σχολή Τουρισμού του ΤΕΠΑΚ στην Πάφο

Προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες για την ανέγερση της Σχολής Τουρισμού και Επισιτιστικών Επαγγελμάτων του ΤΕΠΑΚ στην Πάφο και βάσει προγραμματισμού, τον Σεπτέμβριο του 2023 θα υποδεχθεί τους πρώτους φοιτητές.

Η αξία της επένδυσης αγγίζει τα €10.725.000 μη συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α., ενώ το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΘΑΛΕΙΑ» 2021-2027.

τεπακ σχολη τουρισμου παφοσ

Η Σχολή Τουρισμού του ΤΕΠΑΚ σε συνδυασμό με την άφιξη του American University of Βeirut –Mediterraneo, αναμένεται να ισχυροποιήσουν τον τομέα της εκπαίδευσης στην Πάφο.

Οι φοιτητικές εστίες του ΤΕΠΑΚ στο Βερεγγάρια

Μέχρι το 2025 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι νέες φοιτητικές εστίες του ΤΕΠΑΚ στον πρώην οικισμό Βερεγγάρια του Δήμου Κάτω Πολεμιδιών. Το κόστος του έργου που θα αποτελείται από 485 φοιτητικά δωμάτια ανέρχεται στα €40 εκατ.

Φοιτητικές-εστίες--παφος

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο υποδομής του Πανεπιστημίου μέχρι σήμερα, το οποίο θα συμβάλει ουσιαστικά στην κάλυψη των ολοένα και αυξανόμενων αναγκών για στέγαση των φοιτητών του ως επίσης στην ποιοτική αναβάθμιση της φοιτητικής εμπειρίας και φοιτητικής ζωής.

τεπακ

Στην ίδια περιοχή, το πανεπιστήμιο προγραμματίζει την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων και ερευνητικών κέντρων.

Ιδιωτικές φοιτητικές εστίες στη Λεμεσό – Στα €40 εκατ. η επένδυση

Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκονται οι νέες ιδιωτικές φοιτητικές εστίες στον Δήμο Λεμεσού, με στόχο το έργο να υλοποιηθεί εντός του 2023.

Το αναπτυξιακό έργο, υπό την ονομασία Renaissance θα περιλαμβάνει επίσης εμπορικούς χώρους, γραφεία, χώρους πρασίνου, γυμναστήριο, μπαρ, πισίνες και άλλα διαμερίσματα.

Πρόκειται για επένδυση €40 εκατ. της εταιρείας Griblo Investments Ltd.

εστιεσ λεμεσοσ

Διευκρινίζεται ότι τον Νοέμβριο 2021 η ιδιοκτήτρια εταιρεία προχώρησε σε συνεννόηση με τη Δημοτική Αρχή στην αναθεώρηση των αρχιτεκτονικών σχεδίων του προτεινόμενου έργου.

Διαβάστε εδώ: Νέα εμπορική και οικιστική ανάπτυξη με φοιτητικές εστίες στη Λεμεσό

Το προτεινόμενο έργο μετά την τροποποίηση των αρχιτεκτονικών, αφορά έξι κτηριακά τμήματα έξι συνολικών ορόφων, μη συμπεριλαμβανομένου του μεσοπατώματος.

Εστίες εντός των τειχών Λευκωσίας

Με φοιτητικές εστίες εμπλουτίζεται η εντός των τειχών Λευκωσία, με σκοπό να δώσουν ζωή στην παλιά πόλη.

ΕΣΤΙΕΣ ΕΝΤΟΣ ΤΕΙΧΩΝ

Ειδικότερα, ο Δήμος Λευκωσίας προχώρησε πρόσφατα στην προκήρυξη διαγωνισμού για την κατασκευή και συμπλήρωση του έργου που αφορά τα φοιτητικά δωμάτια στις οδούς Αριστείδου, Βουλγαροκτόνου, Αρσινόης και Κομνηνού.

Η εκτιμώμενη αξία του συμβολαίου που θα υπογραφεί φτάνει στα €4 εκατ., μη συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α., με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομικής άποψης προσφορά.

ΕΣΤΙΕΣ ΕΝΤΟΣ ΤΕΙΧΩΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Το έργο δύναται να χρηματοδοτηθεί από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε. στο πλαίσιο του μέσου, Επόμενη Γενιά ΕΕ - NextGenerationEU. Οι κατασκευαστικές εργασίες θα διαρκέσουν περίπου 16 μήνες από την ημερομηνία έναρξης του έργου και θα εκτελεστούν στην εντός των τειχών Λευκωσία.

ΕΣΤΙΕΣ ΕΝΤΟΣ ΤΕΙΧΩΝ ΛΕΥΚ

Διαβάστε ακόμα: Έτσι θα είναι τα φοιτητικά δωμάτια €4 εκατ. στην εντός των τειχών Λευκωσία

Πηγή φωτογραφιών των φοιτητικών εστιών της Λευκωσίας: Κέντρο Αριστείας CYENS

Κτίζει φοιτητικές εστίες ο Δήμος Πάφου

Στην κατασκευή φοιτητικών εστιών προχωρά ο Δήμος Πάφου σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του δημάρχου, Φαίδωνα Φαίδωνος.

Διαβάστε εδώ: Κτίζει φοιτητικές εστίες 203 δωματίων ο Δήμος Πάφου-Πού θα βρίσκονται

Φοιτητικές-εστίες--παφος

Σε τεμάχιο γης που αγόρασε ο Δήμος Πάφου θα ανεγερθεί εστία με 203 φοιτητικά δωμάτια με χρήματα του Δήμου Πάφου, δίπλα από τις εγκαταστάσεις του κτιρίου του ΤΕΠΑΚ στην πόλη.

Δειτε Επισης

Ρένος Φωκάς: Τα καινοτόμα έργα είναι αυτά που έχουμε στόχο να διεκπεραιώσουμε (vid)
Ειρήνη Χριστοδούλου: Με τιμά ιδιαίτερα αυτό το βραβείο, θα συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά (vid)
ΚΝΕ: Χαιρετίζει την έγκριση του νόμου Net-Zero Industry από την Ευρωβουλή
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνώριση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Η CNP Ασφαλιστική τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών