Powered by

Στα χέρια της Κυβέρνησης οι νέες λίστες κυρώσεων από ΗΠΑ και Η.Β.-Στην πρίζα λογιστές και δικηγόροι

Στα χέρια της Κυβέρνησης βρίσκονται ήδη οι λίστες με τα νέα ονόματα νομικών και φυσικών προσώπων τα οποία ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασιλείο έχουν θέσει σε καθεστώς κυρώσεων, και οι οποίες πρόκειται να δημοσιοποιηθούν από τις δύο χώρες εντός της ημέρας.

Αυτό ανέφερε το πρωί μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο οποίος ερωτηθείς κατά πόσο περιλαμβάνονται στις λίστες πάροχοι υπηρεσιών, όπως λογιστικά γραφεία ή δικηγορικά γραφεία, υπέδειξε ότι δεν μπορεί να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Διαβάστε εδώ: Κ. Λετυμπιώτης: Ξέρουμε τα ονόματα στις νέες λίστες κυρώσεων από ΗΠΑ και Η.Β.

«Μόλις δημοσιοποιηθούν οι λίστες θα είμαστε σε θέση να το σχολιάσουμε. Υπάρχουν νομικά πρόσωπα της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε.

Διαβάστε εδώ: Για ποιους κτυπά η... καμπάνα; Έρχεται νέα λίστα κυρώσεων από ΗΠΑ και Βρετανία

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται δικηγόροι και λογιστές, ενώ την ίδια ώρα σε πολιτικό επίπεδο η Κυβέρνηση, η οποία ενώ βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία διαχείρισης της δυσμενούς κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από τις πρώτες κυρώσεις, τόσο σε ό,τι αφορά το όνομα της χώρας διεθνώς όσο και σε σχέση με τις συνέπειες στους επηρεαζόμενους επαγγελματικούς κλάδους, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με τη διεύρυνση του κύκλου του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί.

Η Λευκωσία επενδύει προς την κατεύθυνση μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης αντιμετώπισης του όλου δυσχερούς σκηνικού στη σύσταση της Εθνικής Μονάδας Ελέγχου Κυρώσεων(ΕΜΕΚ), η οποία θα έρθει με τη λειτουργία της ως ανεξάρτητη Αρχή να αντικαταστήσει τη Μονάδα Ελέγχου Κυρώσεων (ΜΕΚ) και τη Συμβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών Κυρώσεων (ΣΕΟΚ).

Η ΕΜΕΚ, ο ρόλος της οποίας σε περίπτωση που ήδη υπήρχε θα ήταν-όπως εκτιμάται-καθοριστικός, θα λειτουργεί στα πρότυπα της αντίστοιχης βρετανικής μονάδας. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, κλιμάκιο από Βρετανούς τεχνοκράτες αναμένεται το προσεχές διάστημα στη χώρα μας προς παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για τη σύσταση της Μονάδας, ενώ για τον ίδιο σκοπό αναμένεται στην Κύπρο και ομάδα Αμερικανών εμπειρογνωμόνων.

Διαβάστε εδώ: Κυρώσεις: Περιμένει τα νέα ονόματα, ποντάρει στη σύσταση της ΕΜΕΚ η Λευκωσία

Υπενθυμίζεται πως οι με κυπριακό χρώμα αγγλοαμερικανικές κυρώσεις που ήδη επιβλήθηκαν έχουν δευτερογενή διάσταση, καθώς στρέφονται κατά των professional enablers. Όσων δηλαδή υποβοηθούν με την επαγγελματική τους ιδιότητα άτομα που βρίσκονται στις πρωτογενείς κυρώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που θα βρίσκονται και στη νέα λίστα των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, θα τεθούν σε καθεστώς κυρώσεων για παραβίαση των περιορισμών που είναι σε ισχύ σε ό,τι αφορά την πρόσβαση της Ρωσίας στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, μέσω διαμεσολαβητών και των επιχειρήσεων τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι κυρώσεις από ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι δεσμευτικές για την Κυπριακή Δημοκρατία, ωστόσο πιθανή μη συμμόρφωση προς αυτές θα είχε σοβαρότατες πολυεπίπεδες αρνητικές προεκτάσεις, εξ’ ου και η πλήρης ανταπόκριση της Κύπρου.

Διαβάστε εδώ: Ο φαύλος-κύκλος των κυρώσεων, η εποπτεία και ο μονόδρομος για την Κύπρο

Το πάγωμα λογαριασμών

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, από την πρώτη στιγμή προχώρησαν σε πάγωμα των λογαριασμών των ατόμων που περιλήφθηκαν στις κυρώσεις, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα ελλόχευε ο κίνδυνος η ίδια η τράπεζα να θεωρηθεί ότι παραβίασε τις κυρώσεις και να μπει ολόκληρο το τραπεζικό ίδρυμα ως «καθορισμένη οντότητα (designated entity)».

Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό όχι μόνο για την τράπεζα, αλλά και για την χώρα, αφού όπως εξήγησε σε πρόσφατη παρουσία του στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου, το να μπει ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα σε αμερικανικές κυρώσεις, σημαίνει ότι χάνει πρόσβαση στο δολάριο. Κάτι που, όπως είχε υποδείξει, μπορεί να αποτρέψει νέες επενδύσεις και να φύγουν υφιστάμενοι επενδυτές.

Διαβάστε εδώ: Κ. Ηροδότου: Γιατί θα ήταν καταστροφική μη συμμόρφωση των τραπεζών στις κυρώσεις των ΗΠΑ

Οι παράπλευρες απώλειες

Όπως έχει προαναφερθεί, ο αντίκτυπος των κυρώσεων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ήδη κάτι περισσότερο από αισθητός στον τομέα των υπηρεσιών, με το πάγωμα των λογαριασμών των εμπλεκόμενων εταιρειών να έχει και… παράπλευρες απώλειες. Αυτές των εργαζομένων στις εν λόγω εταιρείες, οι οποίοι δεν έλαβαν μισθούς για τον μήνα Απρίλιο και βρίσκονται, αρκετοί από αυτούς, προ του φάσματος της απόλυσης.

Διαβάστε εδώ: Χ. Κληρίδης: Απλήρωτοι για τον Απρίλιο οι εργαζόμενοι του δικηγορικού γραφείου υπό κυρώσεις

Διαβάστε εδώ: Κραυγή αγωνίας από ΠΔΣ για κυρώσεις-Απολύονται εργαζόμενοι, δεν καταβάλλονται μισθοί

Πάντως, αυτό που επί τούτου, δηλαδή την αποδέσμευση κεφαλαίων για την καταβολή των μισθών στους υπαλλήλους εταιρειών που τελούν σε καθεστώς κυρώσεων, κυβερνητικές πηγές ξεκαθάριζαν χθες, είναι ότι από πλευράς κυβέρνησης έγιναν διαβήματα σε Βρετανία και ΗΠΑ προκειμένου να αντιληφθούν τα δεδομένα που επικρατούν, ωστόσο, όπως υπογράμμιζαν, απ’ εκεί και πέρα είναι καθαρά θέμα των τραπεζικών ιδρυμάτων τα οποία εφαρμόζουν τις κυρώσεις.

Εγκλωβισμένο και το πελατολόγιο

Επιπρόσθετα εξάλλου, στο δίκτυ των αλυσιδωτών επιπτώσεων είναι, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, εγκλωβισμένες και εταιρείες που βρίσκονταν στο πελατολόγιο των γραφείων υπό κυρώσεις. Εκείνες δηλαδή στις οποίες τα επηρεαζόμενα γραφεία παρείχαν υπηρεσίες διοικητικών συμβούλων ή συμμετείχαν στο διοικητικό τους συμβούλιο, και για τις οποίες, δεδομένων των κυρώσεων στους παρόχους των υπηρεσιών αυτών, οι τράπεζες προχώρησαν στο πάγωμα και των δικών τους λογαριασμών.

Οι συγκεκριμένες εταιρείες, στην προσπάθειά τους να απεγκλωβιστούν, επιθυμούν να αποσυνδεθούν με τα υπό κυρώσεις γραφεία και στελέχη τους, ενώ επιπρόσθετα συμπλήρωσαν τα απαραίτητα έντυπα σε σχέση με τους διοικητικούς συμβούλους ώστε να μην έχουν οποιαδήποτε σχέση με τα γραφεία σε κυρώσεις και να μπορέσουν να ξεπαγώσουν τους λογαριασμούς τους.

Το πράσινο φως στην Έφορο Εταιρειών

Επί του προκειμένου, η Έφορος Εταιρειών ζήτησε γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία κατά πόσο αυτές τις αλλαγές είναι υποχρεωμένη να τις παράσχει, με την Ειρήνη Μυλωνά-Χρυσοστόμου να δηλώνει μόλις προχθές πως το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών μελετά μεγάλο αριθμό αιτημάτων από εταιρείες που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από ΗΠΑ και Βρετανία, αναμένοντας οδηγίες από την Κυβέρνηση για χειρισμό του θέματος.

Όπως είπε η κ. Μυλωνά-Χρυσοστόμου, υπάρχουν γύρω στα 500 αιτήματα, ενώ πολλοί δικηγόροι και λογιστές που θα ήθελαν να αναλάβουν τις εταιρείες αυτές και να τις απεγκλωβίσουν, αναμένουν την τελική απόφαση για τον χειρισμό αυτών των αιτήσεων, ώστε στη συνέχεια να υποβάλουν αιτήματα.

Διαβάστε εδώ: Θέλουν να αναλάβουν τις εταιρείες που εμπλέκονται στις κυρώσεις και να τις απεγκλωβίσουν

Βάσει πληροφοριών που είδαν αργά χθες το βράδυ το φως της δημοσιότητας και οι οποίες επιβεβαιώθηκαν από αρμόδια πηγή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης άναψε τελικά στην Έφορο Εταιρειών το πράσινο φως ώστε να αρχίσει να καταχωρεί τα αιτήματα για αλλαγή στη διευθυντική δομή των εταιρειών που επιθυμούν να την αντικαταστήσουν, ανοίγοντας ουσιαστικά έτσι τον δρόμο για τον απεγκλωβισμό τους.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή, οι αλλαγές θα γίνουν δεκτές για εταιρείες που δεν έχουν σχέση και δεν εμπλέκονται με λόγους που οδήγησαν σε καθεστώς κυρώσεων τους παρόχους τους.

Διαβάστε εδώ: Πράσινο Χριστοδουλίδη στην Έφορο Εταιρειών για τον «απεγκλωβισμό» εταιρειών

Μιλώντας το πρωί στην κρατική τηλεόραση επί του συγκεκριμένου θέματος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιωτής είπε πως η Κυβέρνηση βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την Έφορο Εταιρειών.

«Η ίδια ζήτησε νομική γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα, η οποία παραδόθηκε την Τρίτη ή τη Τετάρτη. Ευελπιστούμε ότι μέχρι σήμερα θα μπορέσει να λυθεί αυτό το ζήτημα και να προχωρήσει σε αυτές τις αλλαγές για να μπορέσουν, οι όποιες εταιρείες είχαν έμμεση σχέση με τα νομικά πρόσωπα στις λίστες κυρώσεων να απεγκλωβιστούν από τα τραπεζικά ιδρύματα», επισήμανε.

Έντονη δυσφορία δικηγόρων

Αξίζει να σημειωθεί πως έντονη δυσφορία για το γεγονός ότι η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα δεν δόθηκε στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, εξέφρασε τις προηγούμενες μέρες ο πρόεδρος του Συλλόγου, Χρίστος Κληρίδης, εκφράζοντας ταυτόχρονα ανησυχία για την καθυστέρηση που, όπως είπε, παρατηρείται στη μελέτη της εν λόγω γνωμάτευσης.

Παράλληλα, ο κ. Κληρίδης έκανε λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες και, μιλώντας για μια «υπέρ του δέοντος συμμόρφωση (over-compliance)» προς τις αμερικανοβρετανικές κυρώσεις, άφησε ξεκάθαρες αιχμές ότι αφήνεται να καταστραφεί ο τομέας των υπηρεσιών για να μην αμαυρωθεί, τάχατες κατά την έκφρασή του, το όνομα της Κύπρου.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον Χρίστο Κληρίδη, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος έχει στείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, διά της οποίας ζητεί να του δοθούν και τα δύο πακέτα των πληροφοριών που οι ΗΠΑ απέστειλαν στην Λευκωσία, κατόπιν σχετικού αιτήματος από την κυπριακή κυβέρνηση, αναφορικά με τις κυρώσεις που ήδη έχουν επιβληθεί, αλλά και η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα.

Διαβάστε εδώ: Λάβρος και αιχμές από Χρ. Κληρίδη για τις κυρώσεις... «Υπάρχει μια υπέρ του δέοντος συμμόρφωση»

Ζητά σκληρή στάση το Δημοσιονομικό Συμβούλιο

Από την άλλη, έκκληση τόσο την εκτελεστική όσο και τη νομοθετική εξουσία να τηρήσουν «σκληρή στάση» στο θέμα των κυρώσεων, υπογραμμίζοντας πως το θέμα έχει μετατραπεί και σε μακροπρόθεσμο ρίσκο, το οποίο απειλεί την ανάπτυξη της οικονομίας, απηύθυνε το Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο τονίζει πως ενδεχόμενη χαλαρότητα στα θέματα συμμόρφωσης λειτουργεί, μεταξύ άλλων, σε βάρος του ορθού ανταγωνισμού, καθώς επιχειρήσεις και οργανισμοί που επιλέγουν την πλήρη συμμόρφωση βρίσκονται σε δυσμενή ανταγωνιστική θέση έναντι εκείνων που παρακάμπτουν τα απαιτούμενα ή τα υιοθετούν με χαλαρότητα.

Διαβάστε εδώ: Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Ζητά σκληρή στάση για τις κυρώσεις-Απειλή για την ανάπτυξη της οικονομίας

Δειτε Επισης

Παράταση απορρόφησης του κόστους αύξησης των συντάξεων-Στόχος η στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων
Στo 2,2% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο
Θέσεις εργασίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ειδικά για Κύπριους και Κύπριες-Όλες οι πληροφορίες
Ψηφίζεται με μικρές...παρεμβάσεις ο προϋπολογισμός-Οι τροπολογίες που εξασφαλίζουν πλειοψηφία και τι προνοούν
Με αμελητέα πτώση έκλεισε το ΧΑΚ την Τρίτη
Με δυναμική προοπτική η αγορά εργασίας...Οι καλύτερες την τελευταία δεκαπενταετία οι επιδόσεις το 2024
Δρ. Πέτρος Λοής: Οι αξιολογήσεις των διεθνών οίκων, οι οικονομικές συνθήκες και οι τράπεζες
Θέλει να ενισχύσει τον ρόλο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας η Κυβέρνηση-Εγκρίνει τις προτάσεις για μεταρρύθμιση το Υπουργικό
Δεύτερη μέρα συζήτησης στη Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό
«Ιδιαίτερη σημασία στον πρωτογενή τομέα, να ενισχύσουμε το ποσοστό του στο ΑΕΠ της χώρας μας»