Η Υπουργός Υγείας αξιολογεί το ΓεΣΥ και θέτει νέους στόχους
InBusinessNews 15:05 - 18 Μαΐου 2023
Με την εισαγωγή του ΓεΣΥ, ο χάρτης της Υγείας στην Κύπρο έχει αλλάξει και οι πολίτες μπορούν πλέον να απολαμβάνουν το πολυτιμότερο αγαθό, αυτό της υγείας, και να επιλέγουν ελεύθερα τις υπηρεσίες που ιατρικώς χρειάζονται. Ωστόσο, το Σύστημα έχει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, ιδίως σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο «ποιότητα».
Η Υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη, άνοιξε τα χαρτιά της σε μια ειλικρινή και χωρίς περιστροφές αξιολόγηση της απόδοσης του ΓεΣΥ, στο πλαίσιο του 6ου Cyprus HealthCare Conference που παρουσίασε η Remedica.
Όπως είπε, το ΓεΣΥ, αποτελεί µία από τις σημαντικότερες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την υλοποίηση του οποίου καθώς και τη διασφάλιση ενός ολοκληρωμένου και ποιοτικού πακέτου υπηρεσιών υγείας, έχουν συμβάλει ουσιαστικά οι παροχείς υπηρεσιών φροντίδας υγείας καθώς και οι προμηθευτές ιατροφαρμακευτικών προϊόντων
Ο συνεχής εμπλουτισμός του εύρους των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας από την έναρξη της εφαρμογής του ΓεΣΥ, έχει τύχει σημαντικής αναγνώρισης από τους ασθενείς, όπως καταδεικνύουν οι μηχανογραφημένες αναφορές χρήσης του συστήματος, σύμφωνα με την Υπουργό.
Οι προκλήσεις και οι ενέργειες του ΥΠΥΓ
Σχετικά με τις σημερινές προκλήσεις του συστήματος Υγείας, η αρμόδια Υπουργός επικεντρώθηκε στον έλεγχο και εποπτεία της χρήσης του τόσο από τους παρόχους όσο και από τους δικαιούχους, σε ό,τι αφορά στην αποφυγή καταχρήσεων αλλά και στη διασφάλιση και αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών αποτελούν αναγκαιότητα. Για την επίτευξη του στόχου αυτού απαιτείται, δήλωσε, η διαφοροποίηση των μοντέλων αποζημίωσης των παρόχων στη βάση ποιοτικών κριτηρίων και δεικτών απόδοσης, η προώθηση κινήτρων και αντικινήτρων όπου υπάρχει στρέβλωση της σχέσης ζήτησης – προσφοράς και η καθιέρωση κλινικών κατευθυντήριων οδηγιών με τη σταδιακή ανάπτυξη θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Η προσπάθεια αυτή αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω με τη συνεισφορά του Υπουργείου Υγείας, μέσω της ανάπτυξης Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης, έργο το οποίο ήδη προωθείται, επεσήμανε. Έμφαση έδωσε και στην αξιοποίηση λογισμικών εφαρμογών για την ενίσχυση της ταχύτητας και ακρίβειας στον εντοπισμό καταχρήσεων ή/και ασυνήθιστων συμπεριφορών.
Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ΓεΣΥ, η κ.Κανάρη εντοπίζει την επάρκεια φαρμακευτικών και ιατροτεχνολογικών προϊόντων και την πρόσβαση στα καινοτόμα φάρμακα που χαρακτήρισε «σοβαρό θέμα». «Το Υπουργείο Υγείας προσβλέπει στην εξέταση και ένταξη των νέων και καινοτόμων φαρμάκων στον κατάλογο φαρμάκων του ΓεΣΥ, το συντομότερο δυνατόν, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την επάρκεια, ώστε η όλη διαδικασία χορήγησης φαρμάκων στους δικαιούχους, να αυτοματοποιηθεί, χωρίς να απαιτείται η υφιστάμενη γραφειοκρατική διαδικασία υποβολής, αξιολόγησης και λήψης απόφασης, στην οποία εμπλέκεται αριθμός Επιτροπών, Υποεπιτροπών και Συμβουλίων», ανέφερε σχετικά.
Κάλεσμα σε ΟΚΥπΥ για εντατικοποίηση
Σε ό,τι αφορά τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει είναι αυτή της οικονομικής και διοικητικής αυτονομίας, διαπίστωσε η αρμόδια Υπουργός. «Η ίδρυση του ΟΚΥπΥ βασίστηκε στην προϋπόθεση ότι το κράτος δύναται να καλύπτει διά χρηματοδότησης τυχόν ελλείμματα για πέντε χρόνια, δηλαδή μέχρι τις 31.5.24. Ο ΟΚΥπΥ μέσω των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων, που είναι η ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ και με την ουσιαστική στήριξη του Υπουργείου Υγείας, κατάφεραν να διαχειριστούν την πανδημία επιτυχώς και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε αυτή την επιτυχία και να τους συγχαρούμε. Τώρα είναι η ώρα όμως που ο ΟΚΥπΥ θα πρέπει να εντατικοποιήσει τις ενέργειές του για την οικονομική και διοικητική του αυτονόμηση. Η εφαρμογή αποτελεσματικότερων μηχανισμών οργάνωσης και ελέγχων είναι επιβεβλημένη», είπε και συμπλήρωσε: «Ο ΟΚΥπΥ έχει αναλάβει την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων στα Δημόσια Νοσηλευτήρια με χρηματοδότηση από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους περίπου 47.7 εκατομμυρίων. Από αυτά τα έργα κάποια ολοκληρώθηκαν όπως η Δημιουργία Μονάδας Covid στο Γ.Ν. Αμμοχώστου και άλλα σταδιακά θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το 2026. Τα έργα αυτά θα αναβαθμίσουν ουσιαστικά τα Δημόσια Νοσηλευτήριά μας όπως το Νέο Νοσοκομείο Ψυχικής Υγείας στην Αθαλάσσα».
Πού θα συμβάλει το Υπουργείο
Αναφερόμενη και πάλι στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το Υπουργείο, η επικεφαλής του είπε χαρακτηριστικά ότι η συμβολή του είναι επιβεβλημένη για την επίτευξη των ακόλουθων δράσεων όπως η εισαγωγή νομοθετικών ρυθμίσεων, ο στρατηγικός προγραμματισμός σε θέματα υγείας βάσει διεθνών επιστημονικών προτύπων αλλά και τοπικών δεδομένων, η διαπίστευση νοσηλευτηρίων ώστε να διασφαλιστεί η ποιοτική παροχή υπηρεσιών υγείας, η αντικατάσταση και αγορά νέου καινοτόμου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, η διαχρονική αξιολόγηση των αναγκών υγείας και της επάρκειας των διαθέσιμων πόρων για την κάλυψή τους,
Κλείνοντας, η κ.Κανάρη εξέφρασε την ετοιμότητα του Υπουργείου Υγείας για διασφάλιση και διαχρονική βελτιστοποίηση του επιπέδου της παρεχόμενης φροντίδας υγείας για τους πολίτες της χώρας.