Energean: Προτεραιότητα η ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή Ολύμπου στο Ισραήλ

Η Energean προτάσσει την ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Περιοχή Ολύμπου στην θάλασσα του Ισραήλ, έναντι του κοιτάσματος Tanin. Η εταιρεία αναμένεται να υποβάλει το Σχέδιο Ανάπτυξης (Field Development Plan) προς έγκριση από την ισραηλινή κυβέρνηση στο τρίτο τρίμηνο του έτους και να λάβει την Τελική Επενδυτική Απόφαση εντός του έτους.

Στην γνωστοποίηση αυτή προέβη το πρωί της Πέμπτης, στο πλαίσιο της καθιερωμένης τριμηνιαίας ενημέρωσης (Trading Statement & Operational Update) προς τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ η διοίκηση της εταιρείας. Στην Περιοχή Ολύμπου, η Energean ανακάλυψε το 2022 κοιτάσματα με βεβαιωμένα (2P) αποθέματα 31 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ενώ στο πλαίσιο του προγράμματος ερευνητικών γεωτρήσεων που πραγματοποίησε, πέτυχε απομείωση ρίσκου για άλλα 38 δισεκ. κυβικά μέτρα.

Γιατί προτάσσεται η περιοχή Ολύμπου

Η εταιρεία προτάσσει την ανάπτυξη της Περιοχής Ολύμπου, έναντι του κοιτάσματος Tanin, για μια σειρά από λόγους:

-Τα κοιτάσματα της Περιοχής Ολύμπου είναι εφικτό να αναπτυχθούν με χαμηλότερο κόστος σε σχέση με το Tanin, καθώς βρίσκονται πλησιέστερα προς το FPSO “Energean Power” με το οποίο θα συνδεθούν.

-Αποφεύγεται η ανάγκη για σημαντικές επενδύσεις στην επέκταση της δυναμικότητας του FPSO “Energean Power” καθώς και για μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές.

-Η Περιοχή Ολύμπου δεν βαρύνεται με royalties, όπως συμβαίνει με τα κοιτάσματα Karish και Tanin (royalties 7,5%-8,25%).

-Το αέριο της Περιοχής Ολύμπου θα πωληθεί στην βάση των υφιστάμενων εμπορικών συμφωνιών (7,4 δισεκ. κυβικά μέτρα ετησίως) που έχει συνάψει η Energean με ηλεκτροπαραγωγούς και βιομηχανικούς καταναλωτές στο Ισραήλ. Με δεδομένο δε ότι το φυσικό αέριο από αυτά τα κοιτάσματα δεν υπόκειται σε εξαγωγικούς περιορισμούς, οι ποσότητες που δεν χρειάζονται για την ισραηλινή αγορά, θα στοχεύσουν στην κάλυψη ζήτησης από την Αίγυπτο (συμπεριλαμβανομένων και διεθνών αγορών μέσα από τις υποδομές LNG της χώρας) και της Ιορδανίας, με την χρήση υφιστάμενων υποδομών, ή και της Κύπρου, εφόσον αναπτυχθεί υποδομή με νέο αγωγό από τρίτα μέρη.

Ο Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean, δήλωσε σχετικά:

«Εντείνουμε την παραγωγή μας από το κοίτασμα Karish στο Ισραήλ και είχαμε στους πρώτους τέσσερις μήνες της χρονιάς μια στέρεη παραγωγή αερίου και ρευστών υδρογονανθράκων, με την οποία αξιοποιήσαμε με τον καλύτερο τρόπο την λειτουργία του Energean Power. Τα συμβόλαιά μας στο Ισραήλ έχουν πλέον εισέλθει στην εμπορική φάση και οι πελάτες μας σταδιακά λαμβάνουν μεγαλύτερες ποσότητες, Αυτήν την χρονιά, η Energean θα καλύψει ένα σημαντικό μέρος της ζήτησης για φυσικό αέριο στο Ισραήλ».

Αυτός είναι και ο λόγος που προχωρούμε το συντομότερο δυνατό στην ανάπτυξη των πρόσφατα ανακαλυφθέντων φυσικών πόρων στην Περιοχή Ολύμπου. Οι ανάγκες σε πρόσθετες επενδύσεις είναι περιορισμένες και έτσι ο αρχικός σχεδιασμός ανάπτυξης είναι συμβατός με τη δέσμευσή μας για πειθαρχία στην χρήση κεφαλαίων. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί για εξαγωγές και δεν βαρύνονται οι πωλήσεις με royalties, η στρατηγική μας θα δημιουργήσει διατηρήσιμη αξία για όλους τους κοινωνικούς μας εταίρους, ενώ θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε την μερισματική πολιτική που ακολουθούμε και η οποία είναι κορυφαία για τον κλάδο μας.

Παραμένουμε επικεντρωμένοι στην πορεία μας προς το net zero μέσα από τη συνεχή μείωση της ενεργειακής μας έντασης. Είμαστε και θα παραμείνουμε μια εταιρεία παραγωγής υδρογονανθράκων, έχουμε όμως παράλληλα δεσμευθεί να είμαστε η καλύτερη Energean που μπορούμε, προμηθεύοντας ενέργεια με ασφάλεια και αξιοπιστία, στηρίζοντας τις τοπικές κοινωνίες και εγγυώμενοι την ενεργειακή μετάβαση».

Δειτε Επισης

Αυτοψία Παπαναστασίου στο γεωτρύπανο «Valaris DS-9»… Ενημερώθηκε για τη νέα ανακάλυψη φυσικού αερίου στο «Πήγασος-1»
Δίνει διευκρινίσεις για το τερματικό η ΕΤΥΦΑ-Σε εξέλιξη η μελέτη δεδομένων έργου για χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης
ΣΑΗ: Το πιο κρίσιμο βήμα για την μείωση του κόστους ηλεκτρισμού στην χώρα η έλευση του φυσικού αερίου
Ασκήσεις ισορροπίας στα 70 δολάρια για το brent-Μικρή ανάσα στην αγορά
Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα η ηλεκτρική διασύνδεση και κάπου στο... μέλλον η ολοκλήρωση του τερματικού
Πιέσεις στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη-Στις πρωτεύουσες με τις υψηλότερες αυξήσεις η Αθήνα
Ψάχνουν τρόπους διαφύλαξης της εύφορης γεωργικής γης από τις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών πάρκων
Θέατρο του παραλόγου η ηλεκτρική διασύνδεση-Πλήρης στασιμότητα, αλλά το έργο «συνεχίζεται» και θέλει χρήμα ο ΑΔΜΗΕ
Γ. Παπαναστασίου: Άρχισε να μαζεύεται κάποια ποσότητα εμπορεύσιμη και οικονομικά βιώσιμη-Τα επόμενα βήματα για το «Πήγασος 1»
Τι λείπει και πότε αναμένεται να γίνει FSRU o «Προμηθέας»-Πόσα στοιχίζει τον μήνα η παραμονή του στη Μαλαισία