Ο Θέο Χατζηγιάννης ξεδιπλώνει την ιστορία του CIM-«Ξεκινήσαμε με ένα φοιτητή»
Δόνα Καπαρτή 06:40 - 18 Μαΐου 2023
«Ξεκινήσαμε το CIM με έναν φοιτητή», ήταν μερικά από τα πρώτα λόγια του Θεοφάνη Χατζηγιάννη, σε μια εκδήλωση για τα 45χρονα του ακαδημαϊκού ιδρύματος, που ενέπνευσε το ξεχωριστό κοινό που συμμετείχε από τον χώρο της εκπαίδευσης, της πολιτικής και της επιχειρηματικής σκηνής.
Σε μια εκδήλωση σε ιδιαίτερα εορταστικό κλίμα, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Λευκωσία(σ.σ. ανάλογη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και χθες στη Λεμεσό), ο ιδρυτής του CIM, Θεοφάνης Χατζηγιάννης είπε ότι κατά την ίδρυση του Business School «ήμασταν δύο άτομα και τέσσερις φοιτητές».
Απευθυνόμενος σε αυτούς, τους είπε, όπως εξιστόρησε, ότι το Oxford είναι 1000 χρόνια μπροστά και πως, αν καταφέρει το CIM να κλείσει 1000 χρόνια «την κάναμε». Πολύ σύντομα, όμως, το ακαδημαϊκό ίδρυμα έχασε τους τρεις φοιτητές του. «Τελικά έμεινε ένας φοιτητής», ανέφερε, ωστόσο, το πείσμα και το όραμά του για το μέλλον δεν του επέτρεπαν να τα παρατήσει.
Έτσι το ίδρυμα έθεσε τις πρώτες του βάσεις, έχοντας στην αίθουσα μόλις ένα άτομο.
«Τον Σεπτέμβριο του 1979 είχαμε εννέα φοιτητές. Το 1990 ξεκίνησε η άνοδός μας. Το 1994 ανοίξαμε και στη Λεμεσό. Είδα ότι το μέλλον είναι η Λεμεσός. Το 1996 άνοιξα το πρώτο brand εκτός Κύπρου, στο Χονγκ Κονγκ. Έψαχνα εναλλακτικές ευκαιρίες. Μετά πήγαμε στην Αφρική όπου προσφέραμε την εμπειρογνωμοσύνη μας», εξιστόρησε.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο έτος 1998, όταν και το ίδρυμα άνοιξε στον Άγιο Αντρέα, όπου το όνομα που δόθηκε στο αμφιθέατρο δεν ήταν άλλο από… resilience.
«Η προσωπική μου ιστορία είναι να έχεις όραμα, ανθεκτικότητα, υπομονή και να μπορείς να επιβιώνεις ακόμη και με έναν φοιτητή», υπέδειξε εν κατακλείδι, εισπράττοντας το δυνατό χειροκρότημα από τους παρευρισκόμενους.
Γ. Χατζηγιάννης: Το μέλλον είναι λαμπρό
Ακολούθησε ομιλία του Γιάγκου Χατζηγιάννη, ο οποίος είπε, πως τα τελευταία 16 χρόνια με τις αρχές και τους πυλώνες που αντιπροσωπεύουν το CIM «γινόμαστε καλύτεροι κάθε μέρα». «Είμαστε ένα ίδρυμα που επικεντρώνεται στο corporate governance. Αλλάξαμε πολλά τα τελευταία 45 χρόνια, αλλά διαχρονικά μάς καθορίζουν συγκεκριμένες αρχές: Ποιότητα, απασχολησιμότητα και παροχή ευκαιριών στους φοιτητές», είπε ο CEO του CIM και γιος του Θέο Χατζηγιάννη.
Στο σημείο αυτό, έκανε αναφορά σε τρία υπό εξέλιξη έργα: Το λανσάρισμα το πρώτου μεταπτυχιακού στο Luxury Hospitality, στο πρώτο διαδικτυακό MBA (σ.σ. τους επόμενους μήνες) και τρίτο, στο πρόγραμμα που προέκυψε μετά από την πρόσφατη συνεργασία με το University of Cambridge. «Το μέλλον είναι λαμπρό», διαμήνυσε.
Κ. Γιωρκάτζης: Συμβολή του CIM στην οικονομία και την πόλη μας
Χαιρετισμό στην εκδήλωση «CIM-45 years of Teaching Success» απηύθυνε και ο δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ο οποίος είπε πως το CIM είναι ένα από τα ιδρύματα που συμβάλλουν στην εικόνα της Λευκωσίας των 40.000 φοιτητών και στη λειτουργία της πόλης.
Επ’ αυτού, αναφορά έγινε στον μεγάλο αριθμό δημοτών που επωφελήθηκαν δωρεάν σεμιναρίων τα οποία έγιναν κατά το παρελθόν από το CIM. Υπογράμμισε ακόμη ότι το υψηλό ποσοστό εργοδότησης και επαγγελματικής ανέλιξης των αποφοίτων του, δείχνει την επιτυχία του Business School και τη σημαντικότητά του στην ίδια την οικονομία του τόπου.
Γιάννης Παναγιώτου: Όραμα, από γενιά σε γενιά
Τη σκυτάλη πήρε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου, ο οποίος σε ένα σύντομο χαιρετισμό του, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το «το μέλλον ανήκει σε όσους έχουν όραμα και ο Θέο Χατζηγιάννης έχει όραμα», αλλά και πως ο «Γιάγκος Χατζηγιάννης έδωσε συνέχεια στο όραμα», με απόλυτη επιτυχία.
Επισήμανε μάλιστα ότι η περίπτωση του CIM αποτελεί παράδειγμα επιτυχούς μετάβασης από τη μια γενιά στην άλλη, ενώ εξέφρασε τα συγχαρητήριά του με την πεποίθησή ότι το CIM θα συνεχίσει την προσφορά του, τόσο προς τις επόμενες γενιές όσο και στην οικονομία.