Συμφωνία για την ΑΤΑ με σφραγίδα Παναγιώτου-Κέρδισε το πρώτο μεγάλο στοίχημα

Η επίτευξη κοινά αποδεκτής από τους κοινωνικούς εταίρους μεταβατικής συμφωνίας για την ΑΤΑ ήταν ανάμεσα στους στόχους που αναλαμβάνοντας τον περασμένο Μάρτιο το καυτό χαρτοφυλάκιο του υπουργού Εργασίας, ο Γιάννης Παναγιώτου τοποθετούσε σε περίοπτη θέση ψηλά στην κλίμακα ιεράρχησης των προτεραιοτήτων που έθετε.

Επρόκειτο τότε αναμφιβόλως για ένα στόχο, η επίτευξη του οποίου-δεδομένων των ισορροπιών που είχαν διαμορφωθεί-φάνταζε από εξαιρετικά δύσκολη έως απίθανη, μιας και το χάσμα που χώριζε τις εργοδοτικές και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις έμοιαζε αγεφύρωτο, εξ’ ου και το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν, υπό τον τέως υπουργό Εργασίας Κυριάκο Κούσιο, είχαν οδηγηθεί εκ των πραγμάτων σε αδιέξοδο.

Ο νέος υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου ρίχθηκε στην προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος αυτού, έχοντας απέναντι του τις εμπλεκόμενες πλευρές να βρίσκονται σε εντελώς αντίθετες αφετηρίες και με την προοπτική συνεπώς να συναντηθούν κάπου στη μέση να δείχνει αν όχι μηδαμινή, σίγουρα ελάχιστη.

Αξιώνοντας από την μια οι συντεχνίες την ολική επαναφορά της ΑΤΑ στο 100% και με την θέση των εργοδοτών από την άλλη πως η ΑΤΑ είναι ένας αναχρονιστικός θεσμός που θα πρέπει να καταργηθεί, ο κ. Παναγιώτου δεν είναι υπερβολή να λεχθεί πως καλείτο επί της ουσίας να κάνει αυτό που ο πάλαι ποτέ ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, είχε πει για την εθνική μας υπόθεση…Να ευθυγραμμίσει τους πλανήτες και να τετραγωνίσει τον κύκλο.

Κάπως έτσι, η νέα προσπάθεια που ξεκινούσε για την ΑΤΑ ο Γιάννης Παναγιώτου λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ήταν αναμενόμενο πως θα περνούσε μέσα από συμπληγάδες και πως ο δρόμος για το ζητούμενο που ήταν η αίσια κατάληξή της, μόνο στρωμένος από ροδοπέταλα δεν θα ήταν. Έτσι ακριβώς δηλαδή όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα στην πορεία, αφού ακόμη και μετά την από μέρους του κατάθεση μεσολαβητικής πρότασης στις 28 Απριλίου, τα μηνύματα που οι κοινωνικοί εταίροι έστελναν, ξεκάθαρα καταδείκνυαν πως κάθε άλλο παρά σε ακτίνα συμφωνίας βρίσκονταν.

Παρ’ όλα αυτά ο υπουργός Εργασίας εξακολουθούσε με κάθε ευκαιρία να δηλώνει αισιόδοξος, να μην εγκαταλείπει την προσπάθεια και… επενδύοντας στη διαχρονική υπευθυνότητα των κοινωνικών εταίρων, να εμφανίζεται πεπεισμένος πως στο τέλος της ημέρας η χρυσή τομή θα βρεθεί.

Όπερ και εγένετο, ως αποτέλεσμα της δεινής διαπραγματευτικής ικανότητας την οποία επέδειξε καθ’ όλη τη διάρκεια των συζητήσεων με τους κοινωνικούς εταίρους, είτε από κοινού είτε ξεχωριστά, χειριζόμενος με μαεστρία τις μεταξύ τους διαφορές και οικοδομώντας σε επίπεδο ατμόσφαιρας ένα θετικό κλίμα γύρω από τον διάλογο, που ήρθε να συμβάλει με τη σειρά του ως ενισχυτικός παράγοντας στην ουσία του περιεχόμενου του.

Με την τελευταία εβδομάδα να αποδεικνύεται καθοριστική, καθότι ο Γιάννης Παναγιώτου μοίρασε μαεστρικά εκ νέου την τράπουλα χωρίς να αλλοιώνει επί της ουσίας τις αρχές της μεσολαβητικής πρότασης που είχε καταθέσει, αλλά ικανοποιώντας επί μέρους αιτήματα εργοδοτών και συντεχνιών πέτυχε αυτό ακριβώς που και πιο πάνω αναφέρθηκε. Τον τετραγωνισμό του κύκλου, την ευθυγράμμιση των πλανητών.

Το κατά πόσο από απόψεως περιεχομένου η συμφωνία στην οποία ο υπουργός Εργασίας και οι κοινωνικοί εταίροι κατέληξαν για την ΑΤΑ είναι υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες η ενδεδειγμένη, δεν είναι της παρούσης να κριθεί και να αναλυθεί, πόσο μάλιστα από την στιγμή που, τόσο οι εργοδότες όσο και οι συντεχνίες, την έκαναν αποδεκτή.

Αυτό που με βεβαιότητα ωστόσο μπορεί και πρέπει να λεχθεί είναι πως η επίτευξη της συμφωνίας ως ένα εξόχως δύσκολο εγχείρημα, συνιστά μια μεγάλη επιτυχία του Γιάννη Παναγιώτου, έστω και αν ο ίδιος δεν αποδέχεται κάτι τέτοιο, πιστώνοντας το αίσιο τέλος του σίριαλ όπως εξελίχθηκε, στους κοινωνικούς εταίρους και την υπευθυνότητα που επέδειξαν.

Πρόκειται για μια επιτυχία όχι σημειολογικής, αλλά ουσιαστικής αξίας, καθότι η συμφωνία διασφαλίζει σε μια δύσκολη για το επιχειρείν και την οικονομία χρονική συγκυρία την εργασιακή ειρήνη, δίνει τη δυνατότητα στις συνιστώσες του κοινωνικού διαλόγου να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις και συζητήσεις τους για ολοκληρωμένη συμφωνία με μονιμότητα, σε ένα περιβάλλον ομαλότητας και μακριά από επιζήμιες εργασιακές αναταράξεις.

Είναι δεδομένων τούτων που στην ανάγνωση του κάθε αντικειμενικού παρατηρητή επί των εξελίξεων, καθίσταται ξεκάθαρο πως ο Γιάννης Παναγιώτου κέρδισε το πρώτο μεγάλο του στοίχημα ως υπουργός Εργασίας. Και έβαλε γερές βάσεις για μια επιτυχή θητεία σε ένα Υπουργείο που εκ της φύσεως του οι ακροβασίες σε τεντωμένο σχοινί είναι για τον εκάστοτε πολιτικό προϊστάμενό του μια συχνή-πυκνή πρόκληση.

Δειτε Επισης

Οι οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής και ο σημαντικός ρόλος της ΚΤΚ για την ανοικοδόμηση από τα ερείπια
Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού GOLD: The 12th Invest Cyprus International Investment Awards
Bege: Ο νέος γαστρονομικός προορισμός του St Raphael Resort & Marina
«Να μην χρειαστεί να διακόψουμε την σύμβαση...»Ψάχνουν φως στο τούνελ του δρόμου Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς
Το σκληρό μέτρο που αποφεύγεται και πώς θα παρακολουθούνται οι μισθοί στην οικοδομική βιομηχανία
Ε.Ε.: Χαλλούμι ΠΟΠ και αύξηση εμπορίου μέσω Πράσινης Γραμμής στις προσπάθειες προετοιμασίας της επανένωσης
Ικανοποίηση συντεχνιών για συμφωνία πλαίσιο και αυξήσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα
Τι προνοεί η μεσολαβητική πρόταση Παναγιώτου για την οικοδομική βιομηχανία-Αναμένει απαντήσεις μέχρι την Τετάρτη
Δεν πιάνουν τα αεροδρόμια της Κύπρου τα... κενά αέρος λόγω Microsoft-Πιθανές καθυστερήσεις αφίξεων
Στα χέρια των κοινωνικών εταίρων η μεσολαβητική πρόταση Παναγιώτου για την οικοδομική βιομηχανία