Έπεσαν οι υπογραφές για την ΑΤΑ-Αυτούσιο το κείμενο της μεταβατικής συμφωνίας

Οι κοινωνικοί εταίροι στην παρουσία του Υπουργού Εργασίας Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννη Παναγιώτου ως μεσολαβητή υπέγραψαν σήμερα τη νέα μεταβατική συμφωνία για την καταβολή της ΑΤΑ σε ποσοστό 66,7% του πληθωρισμού (από 50% που ίσχυε βάσει της προηγούμενης συμφωνίας).

Η καταβολή του αυξημένου ποσοστού της ΑΤΑ θα αρχίσει τον Ιούνιο, ενώ ο κοινωνικός διάλογος για την κατάληξη σε ολοκληρωμένη και μόνιμη συμφωνία θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2025.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία έχει ισχύ από 1η Ιουνίου 2023 μέχρι 30 Ιουνίου 2025 και επηρεάζει τις επιχειρήσεις και οργανισμούς όπου εφαρμόζεται το σύστημα της ΑΤΑ σύμφωνα με τους όρους απασχόλησης του προσωπικού τους.

Η νέα συμφωνία, προνοεί για την καταβολή των 2/3 της διακύμανσης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (εξαιρουμένων των φόρων κατανάλωσης) από 1/6/2023.

Υπενθυμίζεται ότι η διακύμανση του ΔΤΚ για το έτος 2022, κατέγραψε αύξηση ύψους 8,71%, και ως εκ τούτου έχει ήδη καταβληθεί ΑΤΑ στο 50% από 1η Ιανουαρίου 2023, ήτοι 4,36%.

Κατά συνέπεια και με βάση τη νέα συμφωνία, από 1/6/2023 θα πρέπει να καταβληθεί πρόσθετο ποσοστό ύψους 1,45%, δηλαδή ο συνολικός δείκτης για το 2023 να ανέλθει στο 5,81% επί των ολικών μισθών.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΤΑ ΑΥΤΟΥΣΙΑ

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΤΑ ΑΥΤΟΥΣΙΑ 1

«Αυτή η επιτυχία ανήκει σε όλους επειδή μαζί προσπαθήσαμε και μαζί καταφέραμε να καταλήξουμε και να συμφωνήσουμε», είπε στις δηλώσεις μετά την υπογραφή ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου, ευχαριστώντας τους κοινωνικούς εταίρους «για τη συνεργασία και την εποικοδομητική στάση που έδειξαν αξιολογώντας τα δεδομένα με ορθολογισμό και υπευθυνότητα».

«Η χώρα μας», πρόσθεσε, «βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις και η Κυβέρνηση μας μπορεί να τις διαχειριστεί αποτελεσματικά με ενότητα και συλλογικότητα, προχωρώντας μπροστά με σταθερά βήματα και βρίσκοντας λύσεις στα δύσκολα προβλήματα».

Τόσο οι εργοδότες όσο και ο συνδικαλιστικές οργανώσεις ευχαρίστησαν τον Υπουργό Εργασίας για τις προσπάθειές του και σημείωσαν ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για συζήτηση και των άλλων θεμάτων που απασχολούν την αγορά εργασίας.

Δειτε Επισης

Οι οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής και ο σημαντικός ρόλος της ΚΤΚ για την ανοικοδόμηση από τα ερείπια
Ε.Ε.: Χαλλούμι ΠΟΠ και αύξηση εμπορίου μέσω Πράσινης Γραμμής στις προσπάθειες προετοιμασίας της επανένωσης
Ικανοποίηση συντεχνιών για συμφωνία πλαίσιο και αυξήσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα
Απαντά στις ανησυχίες για τις αυξήσεις στο δημόσιο το Υπ. Οικονομικών-Στόχος η βιωσιμότητα του κρατικού μισθολογίου
Ανδρέας Αλέξη: Οι επιπτώσεις στην οικονομία από την γήρανση του πληθυσμού και οι επείγουσες μεταρρυθμίσεις
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αυξήσεις στο δημόσιο ο επιχειρηματικός κόσμος -Οι μεγάλες ανησυχίες
Ανησυχία ΚΕΒΕ για τη διόγκωση του κρατικού μισθολογίου-Κίνδυνος να καταστεί μη βιώσιμο
Με αμελητέα κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ
Εξορθολογισμό του ρυθμού αύξησης του κρατικού μισθολογίου ζητά η ΟΕΒ-«Να μην επιστρέψουμε στα παλιά»
Aυξήσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσια τομέα μετά από 15 χρόνια και με έναρξη ισχύος τον Οκτώβριο