Powered by

Με εκατέρωθεν συμβιβασμούς δείχνει να κλειδώνει η συμφωνία για την ΑΤΑ

Ολοταχώς προς το τέλος του φαίνεται να βαδίζει το σίριαλ της επίτευξης συμφωνίας μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών για το θέμα της ΑΤΑ, με τις δύο πλευρές-όπως όλα δείχνουν- να αποδέχονται την τελική μεσολαβητική πρόταση που κατέθεσε ενώπιον τους ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώνοντας την από μέρους της αποδοχή της πρότασης, η ΣΕΚ ουσιαστικά προανήγγειλε την επίτευξη συμφωνίας, παραθέτοντας μάλιστα και τις κοινά αποδεκτές διαφοροποιήσεις που επήλθαν επί της αρχικής πρότασης.

Σύμφωνα με την ΣΕΚ, η νέα συμφωνία έγινε αποδεκτή μετά από εκατέρωθεν συμβιβασμούς ανάμεσα στη συνδικαλιστική και εργοδοτική πλευρά και συμβάλλει στη διατήρηση της φιλοσοφίας του θεσμού, ενώ μειώνεται κατά έξι μήνες ο χρόνος ολοκλήρωσης του διαλόγου, (μέχρι και τον Ιούνιο του 2025), ώστε να υπάρξει ολοκληρωμένη συμφωνία στα πλαίσια συγκεκριμένου δομημένου διαλόγου.

Η συγκεκριμένη μείωση του χρόνου, όπως αναφέρει η ΣΕΚ, έγινε μετά από απαίτηση του συνδικαλιστικού κινήματος, που έγινε αποδεκτή τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από τους εργοδότες.

Διαβάστε εδώ: Ναι από ΣΕΚ στην μεσολαβητική Παναγιώτου για την ΑΤΑ-Οι συμβιβασμοί που έγιναν

Την αποδοχή της μεσολαβητικής πρότασης του υπουργού Εργασίας για την ΑΤΑ αποφάσισε νωρίτερα και το Συμβούλιο Διοίκησης της ΔΕΟΚ.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΕΟΚ, καθοριστικό κριτήριο για την αποδοχή της πρότασης είναι η ανανέωση της μεταβατικής συμφωνίας, η οποία καθορίζει με σαφήνεια τη ρύθμιση της ΑΤΑ στη βάση της φιλοσοφίας της.

Επιπρόσθετα, το Συμβούλιο Διοίκησης της ΔΕΟΚ αποτιμά θετικά την αυξημένη ποσοστιαία καταβολή της ΑΤΑ στα δύο τρίτα και την έναρξη κοινωνικού διαλόγου για κατάληξη σε ολοκληρωμένη και μόνιμη συμφωνία μέχρι τον Ιούνιο του 2025.

Διαβάστε εδώ: Αποδέχεται η ΔΕΟΚ την πρόταση του Υπ. Εργασίας για ΑΤΑ

Εξάλλου, ομόφωνα αποδέχτηκε η ΠΑΣΥΔΥ την πρόταση του υπουργού Εργασίας για την ΑΤΑ, είπε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Γραμματέας της συντεχνίας, Στράτης Ματθαίου.

«Ομόφωνα η Κεντρική Γραμματεία της ΠΑΣΥΔΥ αποφάσισε να εγκρίνει τη συμβιβαστική πρόταση του Υπουργού Εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα, τις περιστάσεις, το γεγονός ότι υπήρχαν και αρνητικά και θετικά στην πρόταση» , είπε ο κ. Ματθαίου.

Συμπλήρωσε ότι, συνεκτιμώντας τα δεδομένα, η ΠΑΣΥΔΥ θεωρεί ότι στο σύνολό της η πρόταση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και γίνεται αποδεκτή ως έχει.

Διαβάστε εδώ: ΠΑΣΥΔΥ: Ομόφωνα αποδεκτή η πρόταση του υπ. Εργασίας για την ΑΤΑ

Η ΠΕΟ αποφάσισε να παραπέμψει την απόφαση για την αποδοχή ή όχι της μεσολαβητικής πρότασης του Υπουργού Εργασίας για τον ΑΤΑ στο Γενικό Συμβούλιό της, που θα συνέλθει την Παρασκευή το απόγευμα.

"Έχουμε αποφασίσει να παραπέμψουμε το θέμα για τελική απόφαση, γιατί αυτή είναι η διαδικασία μας, στο Γενικό Συμβούλιο που θα συνέλθει αύριο η ώρα 3μμ", ανέφερε η ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους στο ΚΥΠΕ.

Πρόσθεσε ότι έχουν ενημερώσει τον Υπουργό Εργασίας ότι χρειάζονται αυτόν τον χρόνο.

Διαβάστε εδώ: ΠΕΟ: Την Παρασκευή η τελική απόφασή της για την ΑΤΑ

Γ. Παναγιώτου: Σημαντικές και πολύ θετικές εξελίξεις

Σημαντικές και πολύ θετικές χαρακτήρισε ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, τις εξελίξεις γύρω από την αποδοχή της πρότασης του για την ΑΤΑ από τους κοινωνικούς εταίρους μέχρι τώρα.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Γραφείων Εξευρέσεως Εργασίας στο ΚΕΒΕ, ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι "είναι πολύ σημαντικό και πολύ θετικό το ότι η προσπάθεια μας να καταλήξουμε σε συμφωνία για το θέμα της ΑΤΑ βρίσκεται σε εξέλιξη με έναν τρόπο ο οποίος μας επιτρέπει να είμαστε ακόμα πιο αισιόδοξοι απ' ό,τι ήμαστε μέχρι τώρα".

Σημείωσε, ωστόσο, ότι είναι σημαντικό να περιμένουμε την ολοκλήρωση των διαδικασιών στα όργανα όλων των κοινωνικών εταίρων, ώστε να μπορούμε να αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα συνολικά.

"Θέλω να ευχαριστήσω τους κοινωνικούς εταίρους, τις εργοδοτικές οργανώσεις και τις συντεχνίες που ήδη έχουν αποφασίσει, καθ' ότι η απόφασή τους συμβάλλει στον στόχο μας για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, η οποία να διασφαλίζει την εργατική ειρήνη, την ομαλότητα και τη σταθερότητα και αναμένουμε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες σε όλες τις οργανώσεις", σημείωσε.

Ερωτηθείς πότε αναμένονται εξελίξεις σε περίπτωση καθολικής αποδοχής της πρότασής του, ο Υπουργός απάντησε το συντομότερο.

Η μεσολαβητική πρόταση του Υπουργού Εργασίας προβλέπει καταβολή της ΑΤΑ από τον Ιούνιο σε ποσοστό 66,7% και διάλογο για μόνιμες ρυθμίσεις. Ως εκ τούτου, και σε περίπτωση που υπάρξει τελικά συμφωνία, η ΑΤΑ θα συνεχίζει να καταβάλλεται μία φορά τον χρόνο αλλά στο 66,7%, αντί στο 50% όπως προβλέπει η προηγούμενη μεταβατική συμφωνία του 2017.

Υπενθυμίζεται ότι από πλευράς εργοδοτικών οργανώσεων την πρόταση έχουν αποδεχθεί η ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ.

Δειτε Επισης

Ημερήσιες και εβδομαδιαίες ζημιές στο ΧΑΚ
Η αξιοποίηση της ΤΝ για τον επιχειρηματικό μετασχηματισμό: Πώς και τι κάνουν μεγάλες εταιρείες
Εκθετική ηγεσία: Το μοντέλο που διεκδικεί θέση στις επιχειρήσεις
Ξεπέρασε τα €31 δισ. το ονομαστικό ΑΕΠ το 2023-Οι μεγαλύτεροι τομείς σε συνεισφορά
Inma Martinez: Μεγαλύτερα κέρδη για τις επιχειρήσεις από τη χρήση ΑΙ
Επιβίωση στα δύσκολα: Η... τιτάνια πλοήγηση στις δυσμενείς συνθήκες
Ο παράγοντας ρίσκο στο επιχειρείν και πώς το διαχειρίζονται τρεις κορυφαίοι οργανισμοί
Οι κοινές συνισταμένες...κολύμβησης και επιχειρείν-Η σημασία της επιμονής και της αποφασιστικότητας
Caspar Berry: Κίνδυνος και λήψη στρατηγικών αποφάσεων...H αποδοχή του ρίσκου ως εργαλείου για την επιτυχία
Μάκης Κεραυνός: Μέτρα με επίκεντρο τους ευάλωτους, δεν παρασυρόμαστε από συνθήματα και πιέσεις