Η «δικογραφία» της δικαιοσύνης στην Κύπρο και η… γνωμάτευση επαγγελματιών του τομέα

Υψηλά στις προτεραιότητές της βάζει η κυβέρνηση τη διαδικασία μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης, αφού δεν είναι μυστικό ότι το σύστημά μας αντιμετωπίζει μεγάλες και πρωτοφανείς προκλήσεις.

Η προώθηση και ψήφιση σημαντικών νομοσχεδίων, όπως αυτά που αφορούν στη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, το ισχυρό νομικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου του οικογενειακού δικαίου, τα νομοσχέδια για την προστασία των γυναικών, αλλά και ευρύτερα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συμβάλλουν στην προώθηση ενός αποδοτικότερου και ταχύτερου συστήματος Δικαιοσύνης.

Επαγγελματίες του τομέα βρέθηκαν στην ίδια σκηνή για να μιλήσουν στο πλαίσιο του 13ου Nicosia Economic Congress, συζητώντας τρόπους βελτίωσης της αποδοτικότητας και της ποιότητας του συστήματος Δικαιοσύνης στην Κύπρο και προχωρώντας σε σχετικές εισηγήσεις. Αναφορά έγινε και στην εικόνα που εκμπέμπει το νομικό σύστημα της Κύπρου, στο εξωτερικό, με την ανάγκη αλλαγής του narrative μας να επείγει περισσότερο από ποτέ.

Ο Μιχάλης Βορκάς, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας, σχολίασε πως για να αποδώσουμε στο μέγιστο τη Δικαιοσύνη είναι απαραίτητη η κατάρτιση και εξειδίκευση στον τομέα.

Έμφαση έδωσε στο ζήτημα της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης και τη σπατάλη που επικρατούσε πριν από την e-justice. Επίσης, μειώθηκε η συμφόρηση σε δικαστικές αίθουσες, καθώς ηλεκτρονικά ο κάθε δικηγόρος μπορεί να αποταθεί σε αυτό για ζητήματα ακόμη και για οδηγίες. Αφού εξήρε τη σημαντικότητα της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης τόνισε την ανάγκη να υπάρξει περεταίρω εξέλιξή της.

Ο Γιώργος Ερωτοκρίτου, πρώην Δικαστής και τέως Διευθυντής Μεταρρύθμισης στο Ανώτατο Δικαστήριο, είπε πως με την μεταρρύθμιση, το 2017, τέθηκαν έξι στόχοι και πως οι περισσότεροι έχουν επιτευχθεί. Οι μεταρρυθμίσεις είναι ικανοποιητικές όσο αφορά το σύστημα αστικής δικαιοδοσίας, όμως δεν αρκούν για να εκμοντερνίσουν ολόκληρο το σύστημα της Κύπρου, καθώς πολλοί τομείς, όπως η ποινική δικαιοσύνη και τα δικαστήρια ειδικής δικαιοδοσίας κ.α. επίσης χρειάζονται μεταρρύθμιση, ήταν η θέση του πρώην Δικαστή. Οι εξ αποστάσεως ακροάσεις είναι επίσης ένα ζήτημα που απαιτεί προσοχή, σχολίασε, μεταξύ άλλων ο κ. Ερωτοκρίτου.

Από πλευράς του, ο Δρ. Νικόλας Κυριακίδης, Συνδιευθυντής της Μονάδας Δικονομικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Συνέταιρος στο Harris Kyriakides, εξέφρασε την αισιοδοξία του μέσα από την εφαρμογή του e-justice, την αύξηση των δικαστών και άλλων σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Πρότεινε όπως αλλάξει το narrative μας για το νομικό σύστημα και την εικόνα του, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Ο τομέας της αστικής δικαιοσύνης είναι σημαντικό να είναι ανταγωνιστικός ακόμη και σε παγκόσμιο επίπεδο, πρόσθεσε.

O Κυριάκος Ιορδάνου, Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ), συντόνισε τη συζήτηση.

Το Συνέδριο παρουσίασαν η Παγκυπριακή Ασφαλιστική, η Hellenic Life και η ECOMMBX.

Δειτε Επισης

Ιωάννα Φιάκκου: Αδιαπραγμάτευτη η ανάπτυξη της ΕΑΣ-Στόχος η εμπιστοσύνη παικτών, αγοράς και κοινωνίας
Προκαταρκτική έγκριση €152 εκατ. από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης-Πράσινο σε 37 από τα 38 ορόσημα
Με αμελητέες απώλειες άρχισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ
Τα καυτά ζητήματα που θα κληθεί να χειριστεί η Κυπριακή Προεδρία-Καταρτίστηκε και υλοποιείται οδικός χάρτης
Επ. Οικονομικών: Τελεσίγραφο 15 ημερών στους εμπλεκόμενους να τα βρουν για τις συλλογικές επενδύσεις
Πολλαπλές συντάξεις: Ψάχνουν την φόρμουλα με τις λιγότερες συνταγματικές τρύπες-Επιφυλάξεις από Νομική Υπηρεσία
Fitch: Αναβάθμισε την αξιολόγηση στήριξης μετόχων της Ελληνικής Τράπεζας σε «bb» λόγω Eurobank
Ετήσια αύξηση 4,8% στο ωριαίο εργατικό κόστος το δεύτερο τρίμηνο του 2024
Στελέχωση συμπλεγμάτων, αντιμισθία κοινοταρχών και κρατική χορηγία συζήτησαν Ιωάννου-Ένωση Κοινοτήτων
Στην Κύπρο Αμερικανοί ειδικοί για καταπολέμηση οικονομικού εγκλήματος-Τι θα συζητήσουν