Powered by

ΗΠΑ: Σε χαμηλό δύο ετών ο πληθωρισμός

Επιβράδυνε ελαφρώς ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, με τον ετήσιο δείκτη να διαμορφώνεται στο 4,9% από 5% τον Μάρτιο, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν να μείνει σταθερός.

Αυτή είναι η χαμηλότερη μέτρηση των τελευταίων δύο ετών. Ο ετήσιος πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο υψηλό του 9,1% τον Ιούνιο του 2022 που αποτελούσε τη μεγαλύτερη αύξηση από το Νοέμβριο του 1981.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,4% τον Απρίλιο μετά από μικρή άνοδο 0,1% τον Μάρτιο όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ο δομικός δείκτης που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, αυξήθηκε 0,4% σε μηνιαία βάση και 5,5% από ένα χρόνο νωρίτερα, επίσης επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις της αγοράς. Τον Μάρτιο ο ετήσιος δείκτης είχε αυξηθεί 5,6%.

Τα στοιχεία ακολουθούν την έκθεση της προηγούμενης Παρασκευής για την απασχόληση που έδειξε ότι οι μισθολογικές αυξήσεις ανέβασαν ταχύτητα τον Απρίλιο, ενώ η ανεργία υποχώρησε σε χαμηλό 53 ετών στο 3,4%.

Η Federal Reserve στην ανάλυση της για τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής εξετάζει μαζί με τον πληθωρισμό και την εικόνα της αγοράς εργασίας στο πλαίσιο του διπλού της στόχου για σταθερότητα των τιμών με μέγιστη απασχόληση. Η επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ είναι στις 13 και 14 Ιουνίου.

Παρά την επιβράδυνση των τελευταίων μηνών, ο πληθωρισμός παραμένει υπερδιπλάσιος του επίσημο στόχου του 2%, την ίδια στιγμή που η αγορά εργασίας εμφανίζεται ιδιαίτερα ανθεκτική. Αυτό κάνει μάλλον απίθανο η Fed να ξεκινήσει να μειώνει τα επιτόκια της προς το τέλος του έτους, όπως ελπίζουν οι επενδυτές.

Η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια της την προηγούμενη εβδομάδα κατά 25 μονάδες βάσης, στο 5,00% με 5,25%. Αυτή ήταν η 10η αύξηση των επιτοκίων από τον Μάρτιο του 2022 όταν η Fed ξεκίνησε τον κύκλο σύσφιξης της πολιτικής της σε μια προσπάθεια να χαλιναγωγήσει το ξέφρενο ράλι του πληθωρισμού. Οι αυξήσεις από τότε φτάνουν συνολικά τις 500 μονάδες βάσης σε μια από τις επιθετικότερες εκστρατείες σύσφιξης στη σύγχρονη ιστορία της κεντρικής τράπεζας.

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί