Έτσι μετατρέπεται σε tech hub της Μεσογείου η ψηφιακή Κύπρος

Η Κύπρος αποτελεί μια ανταγωνιστική οικονομία που διαρκώς μαγνητίζει τα βλέμματα ξένων εταιρειών και επενδυτικών ταμείων. Άλλωστε, οι οικονομικοί δείκτες παρουσίασαν άνοδο σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που εξέδωσε η Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου για τους «Μηνιαίους Οικονομικούς Δείκτες» κατά το πρώτο δίμηνο του 2023.

Τα στοιχεία έρχονται μετά και από τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την κυπριακή οικονομία στο World Economic Outlook (WEO). Προβλέψεις, που καταδεικνύουν ότι η ανάπτυξη της οικονομίας το 2023 θα ανέλθει στο 2,5%.

Βασικά συστατικά για την επιτυχή πορεία και ανάκαμψη αποτελούν η έρευνα, η επιστημονική αριστεία, η καινοτομία και η ώθηση για περαιτέρω τεχνολογική εξέλιξη.

Σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που φιλοξένησε το «Cyprus: The new Global Technology and Innovation Hub» ακούστηκαν οι πολιτικές και το όραμα, τόσο της κυβέρνησης όσο και του ιδιωτικού τομέα, που αδιαμφησβήτητα συνδράμει αρκετά προς την κατεύθυνση αυτή.

Σύμφωνα με τη Νίκη Ιωάννου-Χανδριώτου, Head of Business Solutions της Cyta Business, η Κύπρος έχει εξαιρετική συνδεσιμότητα, γεγονός που την κάνει ιδανική για όσους θέλουν να μετεγκατασταθούν ή να δουλέψουν σε μορφή τηλεργασίας, από το εξωτερικό. Παρουσίασε την υπηρεσία Fiber για την οποία είπε πως μέχρι το τέλος του 2023 θα υπάρχει κάλυψη 100% όλων των αστικών και ημιαστικών περιοχών στην Κύπρο, που αναλογεί σε 80% του πληθυσμού.

Ενημέρωσε, επίσης, πως η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα της Ε.Ε. με 100% πληθυσμιακή κάλυψη 5G. Όσο αφορά στη σύνδεση με τον υπόλοιπο κόσμο, η κ. Ιωάννου-Χανδριώτου έκανε λόγο για ένα εκτεταμένο σύστημα μεταφορών (δια θαλάσσης και αέρος), που καθιστά την Κύπρο ως ένα σπουδαίο περιφερειακό κόμβο.

Ο τέως Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος παρουσίασε συνοπτικά το «Μακροπρόθεσμο Όραμα 2035», που είναι η Κύπρος να καταστεί μια από τις καλύτερες χώρες στον κόσμο «για να ζεις, να εργάζεσαι και να δραστηριοποιείσαι». Το όραμά μας είναι, είπε, «ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης με γνώμονα την έρευνα, την καινοτομία και την τεχνολογική πρόοδο».

Στόχος είναι, επίσης, ένα ανθεκτικό επιχειρηματικό κέντρο και το να είναι η χώρα ένας περιφερειακός παίκτης, που καλύπτει τις ανάγκες διεθνών επιχειρήσεων και επαγγελματιών που επιλέγουν να κάνουν το νησί μας το σπίτι τους, συμπλήρωσε. Η πρόσβαση στο ταλέντο είναι βασικό πλεονέκτημα σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο, που έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, καθώς και στην κυπριακή κουλτούρα, την αποφασιστικότητα για επιτυχία και την εξωστρέφεια.

Ο νέος Πρόεδρος του Techisland, Βαλεντίνος Πολυκάρπου, μίλησε με τη σειρά του για το φορολογικό σύστημα και τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν για τους επιχειρηματίες, ιδιαίτερα για όσους δραστηριοποιούνται στον τομέα της ΠΙ. Εκτενή αναφορά έκανε και στα κίνητρα για τρίτες χώρες, ανάμεσα στα οποία εντοπίζονται και οι προσωρινές άδειες εργασίας και διαμονής έως τριών ετών για υπαλλήλους, η δυνατότητα μετεγκατάστασης του βοηθητικού προσωπικού υπό ορισμένες προϋποθέσεις και η δωρεάν πρόσβαση στην αγορά εργασίας για τους συζύγους υπαλλήλων υψηλής ειδίκευσης.

Αφού παρουσίασε το Techisland στο παρευρισκόμενο κοινό, ο κ. Πολυκάρπου ανέδειξε χαρακτηριστικά του οικοσυστήματος τεχνολογίας και καινοτομίες σε υποκατηγορίες, ανακοινώνοντας τη διεξαγωγή μεγάλης μελέτης που θα επικεντρωθεί στις απολαβές που λαμβάνουν οι επαγγελματίες των IT. Η μελέτη θα ολοκληρωθεί και θα δημοσιευτεί μέχρι το τέλος του 2023.

O Kυριάκος Στυλιανίδης Managing Director της Supernova Consulting, μίλησε επίσης για τα οφέλη που προσφέρει σε ξένες εταιρείες η Κύπρος, κάνοντας αναφορά σε ένα οικοσύστημα φιλικό προς τις επιχειρήσεις, ένα ευνοϊκό φορολογικό σύστημα και το χαμηλό κόστος εγκατάστασης.

Τόνισε ακόμη τη ποιότητα ζωής και το καλό κλίμα, ενώ έμφαση έδωσε στις πλούσιες, τοπικές και περιφερειακές ευκαιρίες που προκύπτουν. Μεταξύ αυτών, είναι σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη οι στρατηγικές συμμαχίες που μπορούν να γίνουν με τοπικές εταιρείες για την ανάπτυξη νέων προϊόντων, η αξιοποίηση συνδέσμων του κλάδου της τεχνολογίας για ανταλλαγή γνώσεων και βοήθεια και τα περιθώρια συνεργασία με τοπικούς οργανισμούς (πανεπιστήμια, εταιρείες τεχνολογίας και καινοτομίας) για κοινοτική και εθνική χρηματοδότηση. Η εύκολη πρόσβαση στις αγορές της Ε.Ε., της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής είναι επίσης ένα σπουδαίο εργαλείο για τις ξένες εταιρείες.

Προηγουμένως, ο CEO της Prospectacy, Βασίλης Ζερταλής, εξέφρασε την προσωπική άποψη ότι ο τομέας του IT υφίσταται στη χώρα εδώ και χρόνια, αφού υπάρχουν οργανισμοί με παρουσία άνω των 10 ετών. Οργανισμοί, που πέτυχαν και μάλιστα εργοδοτούν προσωπικό από την Κύπρο. Αναφέρθηκε, ακολούθως στην Κύπρο ως ένα διεθνές κέντρο κυρίως λόγω της κουλτούρας της που είναι πολύγλωσσο περιβάλλον.

Στη συνέχεια, ο κ. Ζερταλής είπε πως ένας από τους κύριους λόγους μετεγκατάστασης είναι η ασφάλεια που παρέχει το νησί για τους ίδιους τους εργαζομένους και την οικογένειά τους. «Οι προκλήσεις υπάρχουν, αλλά καταγράφηκε μεγάλη βελτίωση», τόνισε, συγχαίροντας την πολιτεία και τους εμπλεκόμενους φορείς για τα όσα έχουν κάνει προς αυτή την κατεύθυνση.

Το πάνελ συντόνισε ο CEO του Invest Cyprus, Μάριος Τανούσης.

Δειτε Επισης

Οι ανερχόμενες τεχνολογίες που θα κυριαρχήσουν το 2025-Οι διαπιστώσεις του EIC
Μνημόνια-ορόσημο και σημαντικό βήμα για να καταστεί η Κύπρος κορυφαίος παγκόσμιος κόμβος στον διαστημικό τομέα
Η μαγεία του Fintech σε επίδειξη στη Λεμεσό, καθώς το CFS 2024 κλέβει την παράσταση
Βαλεντίνος Πολυκάρπου: Σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη του τομέα της τεχνολογίας τα διατάγματα Παναγιώτου
H Cyta έτοιμη για την ψηφιακή ταυτότητα από τις 23 Δεκεμβρίου
Ε.Ε.: Εντείνει τις πιέσεις στην Apple να ανοίξει το λειτουργικό σύστημα iPhone σε ανταγωνιστές
Σε λειτουργία ο «Ψηφιακός Βοηθός»-Η πρώτη εφαρμογή παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στο κυπριακό δημόσιο
Συγχωνεύονται Entersoft και Softone...Ο ενιαίος οργανισμός που δημιουργείται και η διοικητική ομάδα του νέου ομίλου
Πώς η πρόβλεψη ζήτησης λύνεται με το ERP
Συμφωνία ΑΔΜΗΕ-Serverfarm για ανάπτυξη και λειτουργία υπερσύγχρονων Data Centers στην Ελλάδα