Φρέναρε νέα πρόταση για αναστολή των εκποιήσεων η Ολομέλεια
InBusinessNews 14:36 - 06 Απριλίου 2023
Η Ολομέλεια απέρριψε πρόταση για κατεπείγουσα ψήφιση αναστολής εκποιήσεων για άλλους τρείς μήνες.
Πρόκειται για πρόταση νόμου εκ μέρους Bουλευτών του ΑΚΕΛ, του Bουλευτή των Οικολόγων Σταύρου Παπαδούρη και του μεμονωμένου σοσιαλιστή Bουλευτή Κωστή Ευσταθίου. Οι Βουλευτές πρότειναν να ψηφιστεί η συγκεκριμένη πρόταση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ωστόσο η Ολομέλεια απέρριψε το αίτημα αυτό με 27 Βουλευτές να ψηφίζουν εναντίον και 22 υπέρ. Η πρόταση παραπέμφθηκε στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών για συζήτηση μετά το Πάσχα.
Ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι δεν συμφωνούν με την κατεπείγουσα πρόταση νόμου, αφού αποτελεί κατάχρηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας η συγκεκριμένη πρόταση να επανέρχεται κάθε 15 μέρες. Παράλληλα κάλεσε την Κυβέρνηση αν πράγματι έχει πρόθεση να φέρει προτάσεις να τις φέρει, προσθέτοντας ότι δεν ήταν δικός τους ο προσδιορισμός ότι μέσα σε 15 μέρες θα έφερνε η Κυβέρνηση κάτι.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε ότι δεν έχουν αλλάξει οι ιδιάζουσες συνθήκες για τις οποίες στο παρελθόν όλοι οι Βουλευτές επέλεξαν τρόπους προστασίας των δανειοληπτών, αλλά έγιναν ακόμα δυσκολότερες. Πρόσθεσε ότι τα κόμματα της συμπολίτευσης είπαν ότι θα έλθει ολοκληρωμένη πρόταση σε 15 μέρες με ένα μήνα, ενώ σήμερα ζητείται επίσης χρόνος.
Πρόσθεσε ότι θα δώσουν χρόνο στην Κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα επιλέγουν να δώσουν και την ελάχιστη δυνατή προστασία από τις εκποιήσεις για να αποτραπούν τα δράματα που συνεχίζονται με ένα τσουνάμι εκποιήσεων. Οι τρείς μήνες αναστολής των εκποιήσεων, είπε, δίνουν χρόνο στην Κυβέρνηση να έρθει με προτάσεις και ταυτόχρονα ένα διαπραγματευτικό εργαλείο απέναντι στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και τις τράπεζες.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι κανονικά απαγορεύεται η κατάθεση και εξέταση μιας πρότασης νόμου που πρόσφατα έχει κριθεί και απορριφθεί από την Ολομέλεια. Ωστόσο είπε ότι για χάρη της συναίνεσης αποδέχονται να πάει στην Επιτροπή Οικονομικών και να συζητηθεί με την ολοκληρωμένη πρόταση που θα παρουσιάσει ο Υπουργός Οικονομικών και θα περιλαμβάνει προτάσεις που αφορούν το Ειδικό Δικαστήριο, το Σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης και αναβάθμιση του αρμοδιοτήτων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου. Πρόσθεσε ότι το περίπλοκο αυτό ζήτημα δεν μπορεί να λυθεί σε 20 μέρες και πρέπει να δοθεί χρόνος στη Κυβέρνηση και τον Υπουργό Οικονομικών.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, απαντώντας στον κ. Λουκαΐδη είπε ότι αυτό που έχει αλλάξει τώρα είναι ότι σε αντίθεση με την προηγούμενη Κυβέρνηση, που δεν ήθελε να ακούσει ότι υπάρχει πρόβλημα με τα ΜΕΔ, σήμερα υπάρχει Κυβέρνηση και ΥΠΟΙΚ που αναγνωρίζουν ότι υπάρχει πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών σήμερα εξήγγειλε ότι προχωρεί με το ειδικό δικαστήριο. Πρόσθεσε ότι το θέμα θα συζητηθεί στις 24 Απριλίου στην πρώτη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ και προεδρεύων της Ολομέλειας, Ζαχαρίας Κουλίας, κάλεσε τον Υπουργό Οικονομικών να αντιδράσει σύντομα.
Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε ότι είναι κατεπείγον να εξεταστεί η πρόταση νόμου, αφού η Κυβέρνηση δεν φαίνεται να παίρνει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και τις τελευταίες μέρες υπάρχουν παραδείγματα εκποίησης πρώτης κατοικίας. Είπε επίσης ότι θα πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια και δίνει υπερεξουσίες στα πιστωτικά ιδρύματα.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι εδώ και τρία χρόνια με την αναστολή των εκποιήσεων δεν έχει επιλυθεί το θέμα και οι τράπεζες προχωρούν με ασυδοσία σε εκποιήσεις. Πρόσθεσε ότι η Βουλή θα πρέπει να συμβάλει στην συνολική επίλυση του θέματος, με λήψη άλλων μέτρων όπως το ειδικό δικαστήριο. Είπε επίσης ότι τάχιστα η Επιτροπή Οικονομικών θα πρέπει να διαμορφώσει τις τελικές προτάσεις, ώστε μετά το άνοιγμα της Βουλής να ψηφιστεί το ολοκληρωμένο πακέτο που θα δίνει λύση στο πρόβλημα.
Ο Βουλευτής ΔΗΠΑ - Συνεργασίας Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι κατανοούν πλήρως την πρόταση του ΑΚΕΛ που θα πρέπει να πάει στην Επιτροπή Οικονομικών και να εξεταστεί μαζί με προτάσεις νόμου που υπάρχουν σε εκκρεμότητα και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα του θέματος των εκποιήσεων, αλλά και πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι ήδη γίνεται εντατική δουλειά από την Κυβέρνηση για το θέμα με αλλεπάλληλες επαφές του ΥΠΟΙΚ και με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤΚ). Ανέφερε ότι ήδη γίνεται αρκετή δουλειά και στο θέμα του ειδικού δικαστηρίου, της αύξησης αρμοδιοτήτων του Χρηματοικονομικού Επιτρόπου, ενώ όπως είπε σε εύλογο χρονικά διάστημα με όλα αυτά θα επιδιωχθεί να επέλθει ισορροπία στη σχέση τραπεζών και δανειοληπτών.
Ο Βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει το Ενοίκιο Έναντι Δόσης, ούτε τα ειδικά δικαστήρια, ούτε αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο, ενώ δεν έχουν βρει ανταπόκριση οι εκκλήσεις του ΥΠΟΙΚ για αναδιαρθρώσεις. Παράλληλα ανέφερε ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις πλέον στην καθολική διαδικασία πλειστηριασμών, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος ενός νέου κύματος ΜΕΔ.
Ο μεμονωμένος σοσιαλιστής Βουλευτής Κωστής Ευσταθίου, είπε ότι το ζήτημα είναι εξόχως κατεπείγον αφού μέχρι να βρούμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές εκποιούνται οι περιουσίες και των μη στρατηγικών. Ανέφερε ότι η Κύπρος είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη στην οποία δεν επιτρέπεται στον δανειολήπτη πρόσβαση στα δικαστήρια για να αμφισβητήσει το ποσό της οφειλής του και η τράπεζες προχωρούν σε εκποιήσεις, ενώ είπε ότι σε άλλες χώρες οι τράπεζες προχωρούν σε εκποιήσεις μόνο αν δεν μπορούν να εξασφαλίσουν δάνειο στον χρεώστη στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης.
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης ανέφερε ότι δεν μένει άλλο περιθώριο και αυτοί που θα χάσουν τα σπίτια τους θα τα χάσουν τις επόμενες δέκα μέρες, αφού έλαβαν ειδοποίηση πριν από 40 ημέρες για πλειστηριασμό.