Powered by

Πράσινο ομόλογο Κ.Δ.: Προσφορές από ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας επενδυτές

Το πρώτο στην ιστορία της Δημοκρατίας, Βιώσιμο ομόλογο αναφοράς σταθερού επιτοκίου, το οποίο αφορά ένα νέο δεκαετές ομόλογο, ύψους 1 δισ. ευρώ, λήξεως 13 Απριλίου 2033, εξέδωσε στις 4 Απριλίου 2023 η Κυπριακή Δημοκρατία με την ζήτηση να ξεπερνά τα 12 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΓΔΔΧ) του Υπουργείου Οικονομικών, το σπρέντ επαναγοράς του 10ετούς ομολόγου καθορίστηκε στις +125 μονάδες βάσεως πάνω από την τιμή αναφοράς mid-swaps, που ισοδυναμεί με απόδοση επαναγοράς στο 4,219% και διαφορά τιμής (spread) +189,6 μονάδες βάσεως έναντι του DBR 2,3% Φεβ-33. Το ετήσιο ονομαστικό επιτόκιο του ομολόγου είναι στο 4,125%.

«Η απόδοση της έκδοσης ισοδυναμεί με την απόδοση στην δευτερογενή αγορά των ομολόγων, χωρίς οποιαδήποτε αύξηση τιμής, το οποίο σε συνδυασμό με το πολύ μεγάλο σε μέγεθος βιβλίο προσφορών αποτελεί ένδειξη της σημαντικής στήριξης από τους επενδυτές προς την Κυπριακή Δημοκρατία και τους στόχους βιωσιμότητας που έχουν τεθεί», υπογραμμίζει το ΓΔΔΧ του ΥΠΟΙΚ.

Το βιβλίο προσφορών έκλεισε με προσφορές τελικά πέραν των €12,1 δισ., συμπεριλαμβανομένου του ενδιαφέροντος των ανάδοχων τραπεζών ύψους €340 εκ.

Αυτό, σύμφωνα με το ΓΔΔΧ, «αποτελεί το μεγαλύτερο βιβλίο προσφορών που εξασφάλισε η Κυπριακή Δημοκρατία από την επιστροφή της στις αγορές τον Ιούνιο του 2014».

Αναφέρει επίσης ότι είναι το δεύτερο μεγαλύτερο βιβλίο προσφορών Βιώσιμου Ομολόγου το οποίο έχει εκδοθεί από κράτος της Ευρωζώνης.

Οι ανάδοχοι της εν λόγω έκδοσης ήταν οι Barclays, HSBC, J.P. Morgan, Morgan Stanley και Société Général. Επιπρόσθετα οι τράπεζες HSBC και J.P. Morgan έχουν ενεργήσει και ως σύμβουλοι για την ετοιμασία του Πλαισίου έκδοσης Βιώσιμων Ομολόγων.

Tο εν λόγω ομόλογο θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου σύμφωνα με το Αγγλικό Δίκαιο με την χρήση του προγράμματος ΕΜΤΝ της Κυπριακής Δημοκρατίας (ISIN XS2610236445).

Σύμφωνα με το ΓΔΔΧ, το νέο ομόλογο αναφοράς της Κύπρου προσέλκυσε προσφορές από μια ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας και διαφοροποιημένη σειρά από επενδυτές.

Σχετικά με την γεωγραφική κατανομή, 80% των προσφορών προήλθε από διεθνή επενδυτές. Εξ ‘αυτών, η πλειονότητα προερχόταν από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ως προς την κατηγορία των επενδυτών, η πλειονότητα των συμμετεχόντων αποτελείτο από διαχειριστές κεφαλαίων και τράπεζες/ιδιωτικές τράπεζες, προσθέτει.

Τέλος, το ΓΔΔΧ αναφέρει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει θέσει τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (2021-2026) με βασικό στρατηγικό στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της οικονομίας και την δυνατότητα της χώρας για οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και ευημερία και προσθέτει ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία προτίθεται να προχωρήσει σε βιώσιμο δανεισμό μέσω πράσινων/κοινωνικών/βιώσιμων εργαλείων για να συμπληρώσει τους στόχους του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Δειτε Επισης

ΕΚΥΣΥ: Χρειάζονται ουσιαστικά μέτρα για αντιμετώπιση της ακρίβειας-Τι ζητούν οι συνταξιούχοι
Σταύρος Σταύρου: Αδιανόητες επιδόσεις για την οικονομία μας το 2024-Η γραμμή πλεύσης για το 2025
Η παγκόσμια οικονομία το 2024 και οι προοπτικές για το 2025-Η μάχη με τον πληθωρισμό και οι πιθανοί κίνδυνοι
Συνεχίζει σε αυξητικό μοτίβο ο ΣΠΟΔ... Τι αντικατοπτρίζει η θετική του πορεία
Πιο αισιόδοξες από πέρσι οι επιχειρήσεις της Λεμεσού-Αγκάθι η έλλειψη προσωπικού, κύρια ανησυχία η αύξηση κόστους
Απώλειες κατέγραψε τη Δευτέρα το ΧΑΚ
Συνεισφέρει κατόπιν πρότασης Μάκη Κεραυνού 7,16 εκατ. ευρώ ως δωρήτρια χώρα στο IDA η Κύπρος
Δεκτή από την Ολομέλεια η αναπομπή του νόμου για περιορισμό συναλλαγών σε μετρητά-«Σωστά αναπέμφθηκε»
Θετική εικόνα, αλλά διαρθρωτικές αδυναμίες...Η ανάγνωση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για την οικονομία το 2024
Α. Αντωνίου: Οι οδυνηρές αστοχίες του 2024 και οι προκλήσεις του 2025-«Να μην σκοτώσουμε την επιχειρηματικότητα»