Powered by

«Απόδειξη της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην κυπριακή οικονομία»

Η επιτυχημένη έκδοση του δεκαετούς Βιώσιμου Ομολόγου από την Κυπριακή Δημοκρατία αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην κυπριακή οικονομία και στην εκφρασθείσα οικονομική πολιτική της νέας Κυβέρνησης, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός σε γραπτή δήλωσή του την Τετάρτη.

Ο Υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη χθεσινή επιτυχημένη έκδοση του δεκαετούς Βιώσιμου Ομολόγου, προσθέτοντας πως το εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον των εγχώριων και διεθνών επενδυτών για την έκδοση αποτυπώθηκε στο τελικό μέγεθος του βιβλίου προσφορών, το οποίο ξεπερνώντας τα 12 δισ. αποτελεί το μεγαλύτερο βιβλίο προσφορών στην ιστορία των εκδόσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Η επίτευξη αυτής της επίδοσης στο σημερινό ευμετάβλητο και γεμάτο αβεβαιότητα διεθνές περιβάλλον αυξάνει τη σημασία του και αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην κυπριακή οικονομία και στην εκφρασθείσα οικονομική πολιτική της νέας Κυβέρνησης», τόνισε σχετικά.

Συμπλήρωσε πως το προτελικό επιτόκιο 4,125% (απόδοση 4,219%) συνάδει με την τιμολόγηση των υφιστάμενων ομολόγων της Δημοκρατίας στις διεθνείς χρηματαγορές, ενώ το μεγάλο ενδιαφέρον επέτρεψε την συμπίεση του κόστους σε επίπεδα κοντά στα επίπεδα της δευτερογενούς αγοράς, γεγονός που, όπως αναφέρεται, και πάλι επιτυγχάνεται για πρώτη φορά κατά τις διεθνείς εκδόσεις της Δημοκρατίας.

Σημείωσε επίσης πως η επιτυχημένη έκδοση Βιώσιμου Ομολόγου από τη Δημοκρατία αποτελεί επίσης ένα σημαντικό νέο εγχείρημα, καθώς πέρα του ότι υποδηλώνει τη συνεχιζόμενη δέσμευση της Δημοκρατίας στη στήριξη θεμάτων που άπτονται της κοινωνίας και του περιβάλλοντος, έχει εξασφαλίσει την είσοδο της Κύπρου σε ένα καινούριο και δυναμικό κομμάτι της αγοράς ομολόγων που προβλέπεται να αναπτυχθεί σημαντικά κατά τα επόμενα χρόνια.

Προσέθεσε ακόμη πως η μεγαλύτερη πρόσβαση στους επενδυτές που εξασφαλίζει η έκδοση αυτή προβλέπεται να βοηθήσει στη συγκράτηση του κόστους δανεισμού και την πιο αποτελεσματική διαχείριση του δημοσίου χρέους κατά τα επόμενα έτη.

Κλείνοντας, ο Υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι «η χθεσινή επιτυχημένη έκδοση έχει αποδείξει ακόμη μια φορά την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας προς την Κυπριακή Δημοκρατία», προσθέτοντας ότι «η συνετή δημοσιονομική πολιτική και η διασφάλιση της μακροοικονομικής σταθερότητας αποδίδει καρπούς, ειδικά σε ένα δύσκολο και αβέβαιο περιβάλλον».

«Για το λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντική η συνέχιση των πολιτικών αυτών, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση του κράτους με όσο το δυνατό καλύτερους όρους και ταυτόχρονο περιορισμό των κινδύνων», κατέληξε ο κ. Κεραυνός.

Δειτε Επισης

Ανοδικά έκλεισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ-Εβδομαδιαίες ζημιές 0,25%
Λιου Τζιαντσάο (ΚΚΚ): Η Κύπρος έχει καταστεί για άλλη μια φορά πύλη για τη συνεργασία Κίνας-Ε.Ε.
Ετήσια αύξηση 1,5% στους εργαζόμενους και 1,9% στις ώρες εργασίας το πρώτο τρίμηνο
Στρέφονται νομικά κατά της Booking.com οι ευρωπαίοι ξενοδόχοι-Στηρίζει την συλλογική δράση ο ΠΑΣΥΞΕ
Κάτι...ψήνεται στο Ολυμπιακό Μέγαρο από την ΚΟΕ-Ένα gala dinner με ένα ξεχωριστό επισκέπτη στο τραπέζι
Άρθρο του CEO της Eurobank Φωκίωνα Καραβία: Ινδία, ένας στρατηγικός εταίρος για την Ελλάδα και την Κύπρο
Ενίσχυση συνεργασίας Κύπρου-FAO στους τομείς διαχείρισης υδάτινων πόρων, σπατάλης τροφίμων και επισιτιστικής ασφάλειας
Δρ. Ρατζίβ Σινγκ: Σημαντικός ο ρόλος του Συμβουλίου IGC για την οικονομική συνεργασία Ινδίας-Ελλάδας-Κύπρου
Κ. Φυτιρής: Κίνητρα για να προσελκύσουμε μεγάλα σκάφη αναψυχής στην Κύπρο-Πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί
Τα πολεοδομικά κίνητρα για προσιτή στέγη και όσα πρέπει να ξέρουν οι developers-«Εμφανής η απήχηση του Σχεδίου»