«Παγωμένοι» για την μεσολαβητική Παναγιώτου για ΑΤΑ οι εργοδότες

Συγκρατημένη και μάλλον… παγωμένη παρά ζεστή καταγράφεται η πρώτη αντίδραση των εργοδοτικών οργανώσεων σε ό,τι αφορά τη μεσολαβητική πρόταση που επέδωσε χθες στους κοινωνικούς εταίρους ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου με στόχο την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ΑΤΑ.

Το ραντεβού, τόσο των εργοδοτών όσο και των συντεχνιών με τον κ. Παναγιώτου ανανεώθηκε για τις δέκα το πρωί της ερχόμενης Παρασκευής, όπου και θα δώσουν την τελική απάντησή τους επί της πρότασης.

Η μεσολαβητική πρόταση που επέδωσε ο υπουργός Εργασίας, ουσιαστικά επιχειρεί να συναντήσει τις θέσεις των δύο πλευρών κάπου στη μέση, ώστε η προσπάθεια που καταβάλλει για κατάληξη σε συναινετική συμφωνία να έχει θετικό πρόσημο.

Από εργοδοτικής πλευράς πάντως, η πρόταση δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως να ικανοποιεί τις προσδοκίες τους και παρόλο που δεν απορρίπτεται εκ προοιμίου, η από μέρους τους αποδοχή της φαντάζει όχι και τόσο εύκολη υπόθεση.

Το στίγμα με το οποίο προσεγγίζεται από τον εργοδοτικό κόσμο η μεσολαβητική πρόταση Γιάννη Παναγιώτου για την ΑΤΑ, έδωσαν μιλώντας στο InBusinessNews, ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής και ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου.

«Σίγουρα η πρόταση που μας έχει καταθέσει ο υπουργός απέχει από αυτό που εμείς μπορούμε εύκολα να αποδεχθούμε», ανάφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιακκής, για να σημειώσει πως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα τύχει μελέτης.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιακκής, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΒΕ θα συγκληθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας, προκειμένου να αξιολογήσει την πρόταση, να διατυπώσει απόψεις και να ληφθούν αποφάσεις.

«Θα δούμε σφαιρικά και εξαντλητικά την πρόταση του Υπουργού και αφού λάβουμε τις αποφάσεις μας, θα πάμε στη σύσκεψη που θα γίνει την επόμενη Παρασκευή», υπέδειξε.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, ο οποίος ήταν εξίσου σαφής. «Αυτό που παρουσιάστηκε σήμερα(σ.σ. χθες), μπορούμε να πούμε ότι απέχει από τους στόχους και επιδιώξεις της οργάνωσής μας για τη διαχείριση του θέματος της ΑΤΑ», επισήμανε.

Για να προσθέσει ότι η πρόταση θα συζητηθεί την ερχόμενη βδομάδα στα αρμόδια σώματα της ΟΕΒ και αφού τύχει αξιολόγησης, θα ληφθούν οι αποφάσεις.

Σχολιάζοντας την εξαγγελία Γιάννη Παναγιώτου για παραχώρηση αντισταθμιστικών μέτρων στους εργοδότες σε σχέση με τη διεύρυνση των συλλογικών συμβάσεων, ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ υπογράμμισε πως οποιασδήποτε μορφής ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, είτε με την παροχή κινήτρων είτε άλλως πώς, είναι σαφώς καλοδεχούμενη σε μια… γη διψασμένη, κατά την έκφρασή του.

«Θα περιμένουμε να δούμε πού προσανατολίζονται οι προθέσεις της Κυβέρνησης», κατέληξε ο Μιχάλης Αντωνίου.

Οι πρόνοιες της μεσολαβητικής πρότασης

Υπενθυμίζεται πως η μεσολαβητική πρόταση που υπέβαλε χθες ο υπουργός Εργασίας προβλέπει τα εξής:

1) Την ανανέωση της ενδιάμεσης συμφωνίας του 2017 για περίοδο τριών ετών.

2) Αύξηση του ποσοστού καταβολής της ΑΤΑ στα δύο τρίτα του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή αντί στο 50% που ισχύει σήμερα και στο μηδέν που ίσχυε προηγουμένως.

3) Άμεση καταβολή των αυξήσεων στους εργαζομένους από την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με τον πληθωρισμό του 2022.

4) Ανάπτυξη δομημένου κοινωνικού διαλόγου για ολοκληρωμένη συμφωνία μέχρι το 2025 με μονιμότητα.

Δειτε Επισης

Παρουσίαση Σχεδίου Ενίσχυσης της νέας Επιχειρηματικής Δραστηριότητας στη Λάρνακα
Ομόφωνα αποδεκτή από την Ολομέλεια η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις
Πρόταση Νικόλα φέρνει βελτιώσεις στον νόμο για τις πολιτογραφήσεις επαγγελματιών υψηλής εξειδίκευσης
Νόμος για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών-Η εξουσία που παρέχεται στον Έφορο Φορολογίας
«Πολιτικές που θέτουν την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, στοχευμένα μέτρα εκεί και όπου χρειάζεται»
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Αυτό θα συνεχίσω να πράττω αν εκλεγώ ευρωβουλευτής
Συνέχιση ανάπτυξης και μείωση πληθωρισμού στην Κύπρο προβλέπει η Κομισιόν
Μνημόνιο Συνεργασίας Invest Cyprus και CYFA με στόχο την ενίσχυση του επιχειρηματικού οικοσυστήματος μέσω ΑΞΕ
Με τη συμμετοχή της Υφ. Ναυτιλίας Μαρίνας Χατζημανώλη το πρώτο Cyprus Forum Λονδίνου
Παραμένει ανοικτό το μέτωπο των συλλογικών συμβάσεων σε οικοδομική και ξενοδοχειακή βιομηχανία