Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Δεν καλοβλέπουν την μεσολαβητική πρόταση Παναγιώτου για ΑΤΑ οι συντεχνίες

Δεν φαίνεται να πλησιάζει τα θέλω των συντεχνιών η μεσολαβητική πρόταση Γιάννη Παναγιώτου για την ΑΤΑ. Τα συλλογικά όργανα ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, προέβησαν το απόγευμα της Παρασκευής σε μια πρώτη αξιολόγηση της πρότασης, χωρίς ωστόσο να λαμβάνονται οριστικές αποφάσεις.

Διαβάστε εδώ: Η πρώτη ανάγνωση εργοδοτών και συντεχνιών επί της πρότασης Παναγιώτου για την ΑΤΑ

ΣΕΚ: Δεν μας ικανοποιεί και επιδέχεται βελτιώσεων

Η μεσολαβητική πρόταση που κατέθεσε ο Υπουργός Εργασίας δεν μας ικανοποιεί και επιδέχεται βελτιώσεων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, σημειώνοντας ότι θα γίνει προσπάθεια μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή προκειμένου η πρόταση να βελτιωθεί.

Η πρόταση του Υπουργού Εργασίας εξετάστηκε σε έκτακτη συνεδρία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΣΕΚ το απόγευμα.

«Δεν μας ικανοποιεί και θεωρούμε ότι επιδέχεται βελτιώσεων η πρόταση», δήλωσε απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ ο κ. Μάτσας, προσθέτοντας πως «θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε το χρονικό διάστημα να δούμε τι μπορεί να βελτιωθεί για να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στις διακηρυγμένες μας θέσεις και να παραπέμπει πιο ευδιάκριτα στην σταδιακή αποκατάσταση της ΑΤΑ».

Ο κ. Μάτσας χαρακτήρισε προβληματικό το γεγονός ότι η πρόταση «μιλά για τριετία σε σχέση με την πρώτη φάση της αποκατάστασης χωρίς να γίνεται σταδιακή βελτίωση».

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι το ποσοστό που αποδίδεται ως βελτίωση παραμένει σταθερό μέχρι το 2025. Θα πρέπει να υπάρξει επιβεβαιωτική αναφορά ότι οδεύουμε σε βελτίωση», είπε, υπενθυμίζοντας ότι οι συντεχνίες είχαν προτείνει σταδιακή αποκατάσταση σε τριετία με σαφή ορίζοντα την πλήρη αποκατάσταση.

Ο ΓΓ της ΣΕΚ είπε ότι την ερχόμενη Τρίτη θα συναντηθούν οι τέσσερις συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ, ΠΕΟΚ και ΠΕΟ) και σημείωσε στόχος να γίνει πανσυνδικαλιστική σύσκεψη για να ενημερώσουμε επί της πρότασης και να επιβεβαιωθεί μια κοινή ταυτόσημη προσέγγιση.

ΠΕΟ: Η πρόταση αφήνει το θέμα της ΑΤΑ σε εκκρεμότητα
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΠΕΟ εξέτασε σε απογευματινή του συνεδρία την πρόταση του Υπουργού Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου.

«Το περιεχόμενο της πρότασης που μας παρουσίασε ο Υπουργός Εργασίας για συμφωνία για την ΑΤΑ απέχει πολύ από το κοινό πλαίσιο της απόφασης των συνδικαλιστικών οργανώσεων όπως αυτό συμφωνήθηκε στις πανσυνδικαλιστικές συσκέψεις  και ειδικότερα δεν οδηγεί στην πλήρη αποκατάσταση της ΑΤΑ στη βάση της φιλοσοφίας της με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα», αναφέρει η ΠΕΟ σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνεδρία του Εκτελεστικού Συμβουλίου.

Όπως σημειώνεται, «η πρόταση αφήνει το θέμα της ΑΤΑ σε εκκρεμότητα, παρατείνει την αμφισβήτηση, την υπονόμευση και τη διάβρωση της φιλοσοφίας της ΑΤΑ».

«Τα πιο πάνω στοιχεία δεν καθιστούν ικανοποιητική την πρόταση και πλαίσιο για επίλυση του θέματος της ΑΤΑ», τονίζει η ΠΕΟ, προσθέτοντας πως η συντεχνία θα μεταφέρει αυτές τις εκτιμήσεις στις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

«Στόχος μας είναι η συνέχιση της ενότητας και της κοινής δράσης όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων στο κεφαλαιώδης ζήτημα της ΑΤΑ με στόχο η ΑΤΑ να εκπληρώνει το ρόλο της στη βάση της φιλοσοφίας της», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΕΟΚ: Στόχος η πλήρης αποκατάσταση
Τη μεσολαβητική πρόταση για μια νέα συμφωνία επί της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) δεν προσεγγίζει στο σύνολο τις δικές μας θέσεις αφού το ζητούμενο είναι η πλήρης αποκατάσταση της, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ Ιωσήφ Αναστασίου.

Τονίζεται επίσης ότι το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΔΕΟΚ συνεδρίασε το απόγευμα, προκειμένου να εξετάσει την μεσολαβητική πρόταση που υπέβαλε στους κοινωνικούς εταίρους ο Γιάννης Παναγιώτου, η οποία προνοεί την ανανέωση της ενδιάμεσης συμφωνίας του 2017 για περίοδο τριών ετών, αύξηση του ποσοστού καταβολής της ΑΤΑ στα δύο τρίτα του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή αντί στο 50% που ισχύει σήμερα. Οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να απαντήσουν στην πρόταση του Υπουργού Εργασίας στην επόμενη κοινή συνάντησή τους την ερχόμενη Παρασκευή.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ για τις αποφάσεις της συντεχνίας, ο κ. Αναστασίου είπε πως έπειτα από την συνεδρία του Εκτελεστικού, η πρόταση θα συζητηθεί και σε κατατεθεί και σε μια διευρυμένη συνεδρία της συντεχνίας παρουσία και των κλαδικών οργανώσεών της την ερχόμενη Τρίτη.

Η πρόταση, ανέφερε ο κ. Αναστασίου «δεν προσεγγίζει στο σύνολο τις δικές θέσεις. Για μας το ζητούμενο είναι η πλήρης αποκατάσταση του θεσμού, κάτι που δεν προκύπτει από την μεσολαβητική πρόταση».

Όπως είπε, το πιο σημαντικό είναι ότι ο θεσμός της ΑΤΑ είναι ότι θα εξακολουθήσει να παραμένει σε αμφισβήτηση τα επόμενα τρία χρόνια, αφού, όπως είπε, μέσα στην πρόταση του Υπουργού περιλαμβάνεται μια πρόνοια ότι η ρύθμιση που θα γίνει μετά το πέρας της τριετίας θα ισχύσει για μια δεκαετία.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Ιωσήφ υπενθύμισε ότι η μεταβατική συμφωνία του 2017 προνοούσε ότι η οποιαδήποτε νέα ρύθμιση θα συνάδει με τη φιλοσοφία της ΑΤΑ.

«Αυτός είναι ο προβληματισμός μας, που θεωρούμε ότι είναι κρίσιμος, γιατί ο στόχος μας είναι η επαναφορά και η προστασία της ΑΤΑ, ένας θεσμός που βρίσκεται στο αναπνευστήρα από το 2012», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Σε επιθεωρήσεις κατά της αδήλωτης εργασίας συμμετείχε ο Γ. Παναγιώτου
Με μικρή άνοδο άρχισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ
«Στόχος η σωστή στελέχωση της αγοράς, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στην ανάπτυξη της οικονομίας»
Σχέδιο επιχορήγησης διακοπών για ΑμεΑ για το 2024
Σε Αθήνα και Βρυξέλλες η Υφυπουργός Ναυτιλίας- Διμερείς συναντήσεις με Υπουργούς
Υπεραμύνεται του μειωμένου και μηδενικού ΦΠΑ ο Κεραυνός-«Σημαντικά τα οφέλη στους καταναλωτές»
VISION 2035: Στο κέντρο της επιχειρηματικής όρασης ο Μιχάλης Τυρίμος
Στα έργα ενδιαφέροντος της ΕΤΕπ οι προτεραιότητες του κράτους-Είδε Κακουρή ο Βαφεάδης
Η μέση ετήσια επιβάρυνση ανά πολίτη από την πράσινη φορολογία-Τα ευρήματα της μελέτης του ΚΟΕ
Οικονομία και τραπεζικός τομέας Κύπρου και Ελλάδας στο επίκεντρο συνάντησης Κεραυνού με Στουρνάρα