Powered by

Η πρώτη ανάγνωση εργοδοτών και συντεχνιών επί της πρότασης Παναγιώτου για την ΑΤΑ

Στο μικροσκόπιο των συλλογικών τους οργάνων θέτουν οι εργοδοτικές οργανώσεις και οι συντεχνίες την μεσολαβητική πρόταση που τους επέδωσε το πρωί ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου σε σχέση με την ΑΤΑ, έχοντας στη διάθεσή τους μια εβδομάδα-μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή οπόταν και καθορίστηκε η επόμενη συνάντηση- να αποφασίσουν για το «ναι» ή το «όχι».

Από τις πρώτες τους αντιδράσεις, πάντως, φαίνεται και οι δύο πλευρές να μην είναι πλήρως ικανοποιημένες και να παραπέμπουν σε ό,τι αφορά την τελική τους τοποθέτηση, στην αξιολόγηση της πρότασης που θα ακολουθήσει.

Διαβάστε εδώ: Αυτά προβλέπει η μεσολαβητική πρόταση Παναγιώτου για την ΑΤΑ

Οι εργοδότες

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της ΟΕΒ Αντώνης Αντωνίου είπε ότι «δεν είναι αυτό που αναμέναμε, αλλά μέσα από μια διαπραγμάτευση πρέπει να βρούμε κάποιαν χρυσή τομή», προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί ούτε θετικά ούτε αρνητικά, καθώς θα μεταφέρει την πρόταση στα συλλογικά όργανα της Ομοσπονδίας.

«Θα κοιτάξουμε τα αρνητικά και θα ψάξουμε τα θετικά και εντός των ημερών θα επανέλθουμε με μια θέση σε ό,τι αφορά την πρόταση του Υπουργού», πρόσθεσε.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής είπε ότι δεν μπορεί να αναφέρει ότι η πρόταση θα γίνει αποδεκτή ή όχι από τα Σώματα του Επιμελητηρίου και «θα ανακοινώσουμε τις αποφάσεις μας όταν συζητηθεί εκτενώς και δούμε όλα τα δεδομένα γύρω από την πρόταση που έχουμε μπροστά μας».

Ανέφερε πως το ΚΕΒΕ έχει δηλώσει πως το 50% της ΑΤΑ, όπως έχει η υφιστάμενη συμφωνία «δεσμευόμαστε να το καταβάλουμε και δεν είχαμε κανέναν πρόβλημα να συνεχίσουμε να το καταβάλλουμε».

Οι συντεχνίες

Από πλευράς συντεχνιών, ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Στρατής Ματθαίου, αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό Εργασίας για την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης «ενός θέματος πραγματικά δύσκολου», είπε ότι η πρόταση δεν μας ικανοποιεί «με την έννοια ότι ήταν αυτό που προσδοκούσαμε».

«Υπάρχουν και θετικά, υπάρχουν και αρνητικά», ανέφερε, και πρόσθεσε ότι η ΠΑΣΥΔΥ θα εξετάσει την πρόταση στα συλλογικά της όργανα και στη συνέχεια «θα το δούμε με τις υπόλοιπες οργανώσεις του κρατικού τομέα αλλά και πανσυνδικαλιστικά και θα τοποθετηθούμε».

Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας είπε ότι πρώτη εκτίμηση της ΣΕΚ «διαγράφει το γεγονός ότι δεν καλύπτονται όλοι οι προβληματισμοί που είχαμε θέσει και δεν προκύπτουν απαντήσεις σε σχέση με τη συνολική διευθέτηση της εκκρεμότητας σε σχέση με την αποκατάσταση της ΑΤΑ».

«Είναι σημαντικό ότι αναγνωρίζεται η διασύνδεση της αποκατάστασης της ΑΤΑ με τη διατήρηση της εργατικής ειρήνης, είναι σημαντικό το γεγονός ότι δημιουργείται μεν μια προοπτική η οποία είναι συμβιβαστική», αλλά «ο βηματισμός δεν είναι αυτός που αναμενόταν να γίνει, έτσι ώστε να είναι σαφής η προδιαγραφή της πλήρους αποκατάστασης της ΑΤΑ».

Ανέφερε ότι θα ενημερωθεί η εκτελεστική επιτροπή της ΣΕΚ σε σχέση με το περιεχόμενο της πρότασης και «στη συνέχεια θα ενημερώσουμε και το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα που συναποτελεί την πανσυνδικαλιστική σύσκεψη».

Η γενική γραμματέας της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους, αφού είπε ότι η ενδιάμεση συμφωνία έχει λήξει από τον Δεκέμβριο του 2022, ανέφερε ότι «τα όσα έχουμε ακούσει απέχουν από τους στόχους που είχαμε θέσει και από τις παραμέτρους που η ενδιάμεση συμφωνία είχε προδιαγράψει».

Στόχος ήταν η σταδιακή επαναφορά της πλήρους απόδοσης της ΑΤΑ, πρόσθεσε.

Ο γενικός γραμματέας της ΔΕΟΚ Ιωσήφ Αναστασίου είπε ότι «είναι μία πρόταση, η οποία απέχει από βασικές αρχές τις οποίες είχε προδιαγράψει το συνδικαλιστικό κίνημα σε σχέση με την ΑΤΑ».

Δειτε Επισης

Διεθνώς αναγνωρισμένες εταιρείες στο Neocleous Tower που παίρνει σάρκα και οστά-Πρωτοφανής η ζήτηση
Οι βραβευθέντες των IN Business Supply Chain and Logistics Awards
Αλέξης Βαφεάδης: Ανοιχτή σε προτάσεις για ενίσχυση των logistics και διευκόλυνση των επιχειρήσεων η πολιτεία
Έτσι θα γίνει η επέκταση των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου για εξυπηρέτηση 17 εκατ. επιβατών ετησίως
Άλμα στην αυγή του 2025 στην αγορά ακινήτων-Η άνοδος στις πωλήσεις που καταγράφηκε σε κάθε πόλη
Παντελής Λεπτός: Χρονιά ανάπτυξης για τον Όμιλο Λεπτός το 2025-Πόλος έλξης οι στρατηγικές επενδύσεις που έχουν δρομολογηθεί
Αμελητέες απώλειες στο ΧΑΚ την Τετάρτη
Η διευκρίνηση CTC Automotive για ανάκληση οχημάτων Volvo-«Πλήρης αίσθηση ευθύνης προς τους πελάτες μας»
Μήνυμα και οδηγίες Toyota στους πελάτες της για τους takata-«Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια»
Αντισυνταγματικός ο νόμος για διοχέτευση φόρου σε κουρεμένα Ταμεία Προνοίας-Η απόφαση του Ανωτάτου