Αυτά προβλέπει η μεσολαβητική πρόταση Παναγιώτου για την ΑΤΑ
InBusinessNews 12:28 - 28 Απριλίου 2023
Τη συμβιβαστική του πρόταση, με στόχο την κατάληξη σε συμφωνία σε σχέση με τον θεσμό της ΑΤΑ, η οποία προνοεί αύξηση του ποσοστού της ΑΤΑ στο 66,67%, παρέδωσε την Παρασκευή στους κοινωνικούς εταίρους ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Παναγιώτου, τονίζοντας ότι «ένας συμβιβασμός δεν μπορεί να ικανοποιεί απόλυτα καμία πλευρά, αλλά είναι απαραίτητος για το συλλογικό καλό και για το δημόσιο συμφέρον».
Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας με τους εταίρους, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι η συμβιβαστική πρόταση προνοεί:
1) Την ανανέωση της ενδιάμεσης συμφωνίας του 2017 για περίοδο τριών ετών.
2) Αύξηση του ποσοστού καταβολής της ΑΤΑ στα δύο τρίτα του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή αντί στο 50% που ισχύει σήμερα και στο μηδέν που ίσχυε προηγουμένως.
3) Άμεση καταβολή των αυξήσεων στους εργαζομένους από την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με τον πληθωρισμό του 2022.
4) Ανάπτυξη δομημένου κοινωνικού διαλόγου για ολοκληρωμένη συμφωνία μέχρι το 2025 με μονιμότητα.
«Χρειαζόμαστε εργατική ειρήνη και πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία στο θέμα της ΑΤΑ», υπογράμμισε.
«Αναμένουμε ότι οι κοινωνικοί εταίροι θα προσεγγίσουν τη συμβιβαστική πρόταση της Κυβέρνησης με νηφαλιότητα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, όπως διαχρονικά λειτουργούν στη χώρα μας και αισιοδοξώ ότι κατά τη συνάντηση μας, που προγραμματίστηκε την ερχόμενη εβδομάδα, θα υπάρξει θετική ανταπόκριση», πρόσθεσε.
Ανέφερε επίσης ότι «πέρα από την όποια συμφωνία για την προώθηση του θεσμού της ΑΤΑ στο πλαίσιο του στόχου για μεγαλύτερη κάλυψη από συλλογικές συμβάσεις σύμφωνα με τον προσανατολισμό που τίθεται από την ΕΕ, η Κυβέρνηση επεξεργάζεται μέτρα, που να αποτελέσουν κίνητρο προς αυτή την κατεύθυνση».
«Η Κυβέρνηση διεξήγαγε εκτενή κοινωνικό διάλογο και για να βοηθήσει στην προσπάθεια για συμβιβασμό κατέθεσε σήμερα συμβιβαστική πρόταση σύμφωνα με τις δυνατότητες της οικονομίας και στα πλαίσια της δημοσιονομικής πειθαρχίας, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της κοινωνίας», σημείωσε ο Υπουργός.
Ο Υπουργός Εργασίας είπε ακόμη ότι «η οικονομία μας και η κοινωνία μας χρειάζονται ομαλότητα και σταθερότητα για να έχουμε ανάπτυξη και συνοχή», προσθέτοντας ότι «το διεθνές οικονομικό περιβάλλον είναι ασταθές και οι γεωπολιτικές συνθήκες δημιουργούν έκρυθμες καταστάσεις».
«Εκείνο που έχει σημασία είναι να συμφωνήσουμε, να έχουμε στην χώρα μας ομαλότητα, σταθερότητα, εργατική ειρήνη, η οικονομία μας να μπορεί να αναπτυχθεί, η κοινωνία μας να έχει συνοχή», ανέφερε και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με την πρόταση που κατατέθηκε οι εργαζόμενοι θα έχουν άμεσο αντίκτυπο από τον επόμενο μήνα στους μισθούς τους λαμβάνοντας υπόψη τον υψηλό πληθωρισμό του 2022».
Κληθείς να σχολιάσει τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα δοθούν στους εργοδότες σε σχέση με τη διεύρυνση των συλλογικών συμβάσεων, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι στόχος της Κυβέρνησης για διεύρυνση της κάλυψης από συλλογικές συμβάσεις όπως σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθορίζεται στο 80%, είναι γνωστός, προσθέτοντας ότι για προσέγγιση αυτού του στόχου «χρειάζεται η Κυβέρνηση να λάβει συγκεκριμένες ενέργειες που σε σημαντικό βαθμό θα έχουν τη μορφή κινήτρων, τα οποία εφόσον λειτουργήσουν και εφόσον υπάρξει μεγαλύτερη κάλυψη θα συνεπάγονται και προώθηση του θεσμού της ΑΤΑ για περισσότερους εργαζόμενους».
«Δεν έχουμε κάτι το οποίο να είναι αυτή την στιγμή ανακοινώσιμο, αλλά επεξεργαζόμαστε διάφορες επιλογές, οι οποίες δεν εντάσσονται στο πλαίσιο της συμφωνίας για την ΑΤΑ, επειδή είναι κάτι διαφορετικό», πρόσθεσε.
Κληθείς να αναφέρει τα επόμενα βήματα στην περίπτωση που είναι αρνητική η απάντηση των δυο πλευρών, ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι από τη στιγμή που είμαστε σε αυτή τη διαδικασία θέλουμε να καταλήξουμε σε θετικό αποτέλεσμα, κάτι που αποδεικνύεται, όπως είπε, «μέσα από την προσπάθεια που καταβλήθηκε όλες τις προηγούμενες εβδομάδες, από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων αυτής της Κυβέρνησης».
«Έχουμε προχωρήσει ακόμη ένα βήμα, καταθέτοντας συμβιβαστική πρόταση, η οποία είναι σύμφωνη με τις δυνατότητες της οικονομίας, οι οποίες δεν είναι απεριόριστες και οι οποίες είναι συγκεκριμένες», πρόσθεσε.
Οι κοινωνικοί εταίροι θα θέσουν την πρόταση στα συλλογικά τους όργανα και θα υπάρξει νέα συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας την ερχόμενη Παρασκευή στις 10.00 το πρωί για να δώσουν την τελική τους θέση επί της συμβιβαστικής πρότασης του Υπουργού.