Ήπια κέρδη για το πετρέλαιο, μετά τη «συντριβή» της Τετάρτης
InBusinessNews 07:49 - 28 Απριλίου 2023
Ήπια άνοδο κατέγραψαν την Πέμπτη οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, σταθεροποιούμενες μία ημέρα αφότου διέγραψαν το σύνολο του ράλι που είχαν πραγματοποιήσει νωρίτερα μέσα στον Απρίλιο, όταν το ευρύτερο καρτέλ του OPEC+ ανακοίνωσε έναν απροσδόκητο γύρο περικοπών στην παραγωγή.
Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Ιουνίου, πρόσθεσε 68 σεντς ή 0,9%, στα 78,37 δολ. το βαρέλι, με το συμβόλαιο να λήγει την Παρασκευή. Το συμβόλαιο Ιουλίου κατέγραψε άνοδο 50 σεντς, στα 78,22 δολ. το βαρέλι.
Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Ιουνίου κέρδισε 46 σεντς ή 0,6%, κλείνοντας στα 74,76 δολ. το βαρέλι, έχοντας χάσει 3,6% την Τετάρτη.
Οι τιμές αποπειράθηκαν έτσι να ανακτήσουν μικρό μέρος των ισχυρών απωλειών της Τετάρτης.
Στη χθεσινή συνεδρίαση, οι τιμές δεν έλαβαν στήριξη ούτε μετά τα στοιχεία που έδειξαν "βουτιά" στα αποθέματα αργού των ΗΠΑ κατά 5,1 εκατ. βαρέλια, ποσότητα πολύ μεγαλύτερη του αναμενομένου την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με αναλυτές, η πτώση επιβεβαίωσε τις ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας που διατρέχουν την αγορά διεθνώς.
"Ο τρόμος λόγω First Republic σκότωσε το πετρέλαιο", ανέφερε ο Phil Flynn, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην The Price Futures Group, σημειώνοντας ότι την Τετάρτη είχαν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει πρόθεση να παρέμβει προς σωτηρία της τράπεζας.
"Ήταν σαν να φωνάζει κάποιος φωτιά μέσα σε ένα γεμάτο σινεμά", συμπλήρωσε ο Flynn. "Θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια μίνι κρίση τύπου Lehman Brothers εάν η κυβέρνηση αφήσει την τράπεζα να χρεοκοπήσει", είπε, σημειώνοντας ότι κάθε τραπεζική διαταραχή "διώχνει" κόσμο από το πετρέλαιο.
Οι τιμές του πετρελαίου είχαν βρει ισχυρή στήριξη στην ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της στον OPEC+ περί μείωσης παραγωγής κατά 1,15 εκατ. βαρέλια από τον Μάιο μέχρι το τέλος του έτους, πέραν των 500.000 βαρελιών ημερησίως σε μείωση της παραγωγής που είχε ανακοινώσει χωριστά η Ρωσία, επίσης μέχρι το τέλος της χρονιάς.