Κ. Ηροδότου: Σταθερό και με τις μεγαλύτερες ρευστότητες στην Ε.Ε. το κυπριακό τραπεζικό σύστημα
InBusinessNews 09:33 - 27 Απριλίου 2023
Tις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι χάραξης της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη ανέλυσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Κωνσταντίνος Ηροδότου, ο οποίος συμμετείχε σε πάνελ με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Luisde Guindos, στο πλαίσιο του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Ο κ. Ηροδότου αναφέρθηκε στις μισθολογικές αυξήσεις, στην τάση αποπαγκοσμιοποίησης που επηρεάζει τις αλυσίδες πληρωμών και αυξάνει τις πληθωριστικές πιέσεις, καθώς και στην αναταραχή στην αγορά των ΗΠΑ που, όπως είπε, επηρεάζει και την αγορά της Ευρώπης.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του συντονιστή του πάνελ, προέδρου της Εθνικής Τράπεζας, Γκίκα Χαρδούβελη, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας τόνισε πως το κυπριακό τραπεζικό σύστημα είναι πλέον σταθερό και ότι δεν φοβάται κάτι ιδιαίτερα.
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου επισήμανε περαιτέρω πως οι πρόσφατες εντάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές μπορεί να έχουν ένα επιπλέον αντίκτυπο στις συνθήκες χρηματοδότηση της οικονομίας, γεγονός που πρέπει να λάβει υπόψιν της η νομισματική πολιτική. Προειδοποίησε συναφώς ότι άλλοι παράγοντες, μεταξύ των οποίων η αύξηση των μισθών και οι εμπορικές εντάσεις ως αποτέλεσμα της γεωπολιτικής αστάθειας, μπορεί να προκαλέσουν αυξημένες πιέσεις στις τιμές, αυξάνοντας έτσι τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ.
«Οι μνήμες από τις προηγούμενες χρηματοπιστωτικές κρίσεις δημιούργησαν εντάσεις στην τραπεζική αγορά. Υπάρχει ευμεταβλητότητα στην αγορά. Υπάρχουν και εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αυτές τις περιπτώσεις. Είναι νωρίς για να δούμε ποια είναι η γνώμη των αγορών», επισήμανε. «Οσον αφορά τον τραπεζικό τομέα της Κύπρου, έχουμε από τις μεγαλύτερες ρευστότητες στην Ε.Ε.», πρόσθεσε.
Αναφέρθηκε επιπλέον στο «άνοιγμα» της Κίνας, που όπως είπε μπορεί μεν να επιλύει κάποια προβλήματα, μπορεί όμως επίσης να επηρεάσει τον πληθωρισμό.
Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας έκανε λόγο για αύξηση 300 μονάδων βάσης την τελευταία περίοδο, λέγοντας: «Ήμασταν στις μείον 50 μονάδες βάσης και χρειάστηκε να καλύψουμε μεγάλο φάσμα μέχρι να καταλήξουμε εδώ».
«Οι αποφάσεις που λαμβάνονται για τα επιτόκια, μέχρι να επηρεάσουν την οικονομία, χρειάζονται 16-18 μήνες. Ο δομικός πληθωρισμός εμμένει και θα πρέπει να δουλέψουμε γι’ αυτό», υπέδειξε.